↓
Автор Pavlenko | 22 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4561
Рубрика: СтаттіСкладність ковтанняВчені підрахували, що в середньому людина здійснює ковтання до 600 разів протягом доби: під час прийому їжі робиться близько 200 ковтань, під час сну - приблизно 50 ковтань, а в інший час - понад 300 ковтань. Велика частина актів ковтання здійснюється людиною несвідомо. Ковтання - це рефлекс, при якому відбувається скорочення одних м'язів і розслаблення інших. Фізіологія ковтання – складний рефлекторний акт, у якому беруть участь м'язи язика, глотки, гортані та з допомогою якого їжа переходить з ротової порожнини в стравохід і шлунок. Ковтання – це ланцюг послідовних пов’язаних один з одним етапів, які можна розділити на ротову фазу, яка здійснюється довільно, глоткову фазу, яка недовільна та стравохідну фазу, яка також недовільна. Тривалість ротової і глоткової фази становить всього 1-2 секунди, причому глоткова фаза неможлива без присутності в роті їжі, слини або іншої рідини. Стравохідна фаза є більш тривалою, повільною і досягає близько 10 секунд. Ротова фаза ковтання керується свідомістю, і розпочинається з моменту, коли харчова грудка – болюс, об’єм якого 5-15 куб.см, скоординованими рухами щік і язика просувається до кореня язика, за передні дужки глоткового кільця. Харчова грудка подразнює рецептори слизової оболонки зіва і глотки. Збудження передається в довгастий мозок, а звідти по відцентрових нервах — до м'язів, які беруть участь у ковтанні, і викликає їх скорочення. З цього моменту починається друга – глоткова фаза ковтання. Їжа, подрібнена у ротовій порожнині і просочена слиною, сформована у харчові грудки надходить на корінь язика, потім через зів у глотку, а з неї у стравохід. Глотка являє собою конусоподібну порожнину, розміщену позаду носової, ротової порожнини і гортані. Поділяється вона на три частини: носову, ротову і гортанну. Носова частина виконує дихальну функцію, стінки її нерухомі і вона не спадається, її слизова вкрита війчастим епітелієм респіраторного типу. Ротова частина глотки за своєю функцією є змішаною, тому що в ній перехрещуються травні і дихальні шляхи. Подразнення харчовою грудочкою рецепторів слизової оболонки м’якого піднебіння і глотки, стимулює другу фазу ковтання. Аферентні імпульси передаються по язикоглотковому нерву до центру ковтання у довгастий мозок. Коли відбувається ковток, стравохід підтягується до глотки і болюс надходить в стравохід. Після цього, стравохід починає скорочуватися і його скорочення поширюються в бік шлунка. Стравохід - це м'язова трубка, відносно невеликого діаметру з добре розвинутим м’язовим шаром, що з’єднує глотку та шлунок і забезпечує пересування їжі в шлунок. Довжина стравоходу у дорослої людини — 25 см, у новонародженої дитини — 10 см, у дворічної — до 20 см. Довжина стравоходу від передніх зубів через глотку 40 – 42 см. Якщо до цієї величини додати 3,5 см., то ця відстань буде відповідати довжині зонду, щоб отримати шлунковий сік для дослідження. Стінки стравоходу складаються з трьох оболонок: слизової, м'язової і сполучнотканинної. Епітелій захищає стравохід при рухові по ньому харчової грудки. У дітей слизова оболонка стравоходу багата на кровоносні судини, ніжна, легко може бути поранена грубою їжею. Пересування харчової грудочки по стравоходу обумовлено: а) перепадом тиску між порожниною глотки і початком стравоходу (на початку ковтання в порожнині глотки 45 мм.рт.ст., в стравоході – до 30 мм.pт.cт.); б) перистальтичними скороченнями м’язів стравоходу; в) тонусом м’язів стравоходу; г) силою тяжіння харчової грудочки. Проковтнута харчова грудка рефлекторним скороченням кільцевих м'язів стравоходу просувається в шлунок. Швидкість проходження їжі по стравоходу залежить від консистенції: тверда проходить за 6-8-9 cекунд, рідка -1-2-3 cекунди. Короткий висновок та узагальнення: акт ковтання здійснюється у такій послідовності: м’яке піднебіння піднімається і закриває носову частину глотки, надгортанник опускається і закриває вхід у дихальні шляхи, дихання припиняється і їжа коренем язика проштовхується в глотку, а далі в стравохід. Подібні публікації:
|
||||||||||||
Корисна інформація ↓
|
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓
|