Пошук:
Автор Pavlenko | 22 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3105
Рубрика: Статті

Складність ковтання

Вчені підрахували, що в середньому людина здійснює ковтання до 600 разів протягом доби: під час прийому їжі робиться близько 200 ковтань, під час сну - приблизно 50 ковтань, а в інший час - понад 300 ковтань. Велика частина актів ковтання здійснюється людиною несвідомо. 

Ковтання - це рефлекс, при якому відбувається скорочення одних м'язів і розслаблення інших. Фізіологія ковтання – складний рефлекторний акт, у якому беруть участь м'язи язика, глотки, гортані та з допомогою якого їжа переходить з ротової порожнини в стравохід і шлунок. 

Ковтання – це ланцюг послідовних пов’язаних один з одним етапів, які можна розділити на ротову фазу, яка здійснюється довільно, глоткову фазу, яка недовільна та стравохідну фазу, яка також недовільна. Тривалість ротової і глоткової фази становить всього 1-2 секунди, причому глоткова фаза неможлива без присутності в роті їжі, слини або іншої рідини. Стравохідна фаза є більш тривалою, повільною і досягає близько 10 секунд. 

Ротова фаза ковтання керується свідомістю, і розпочинається з моменту, коли харчова грудка – болюс, об’єм якого 5-15 куб.см, скоординованими рухами щік і язика просувається до кореня язика, за передні дужки глоткового кільця. Харчова грудка подразнює рецептори слизової оболонки зіва і глотки. Збудження передається в довгастий мозок, а звідти по відцентрових нервах — до м'язів, які беруть участь у ковтанні, і викликає їх скорочення. З цього моменту починається друга – глоткова фаза ковтання. Їжа, подрібнена у ротовій порожнині і просочена слиною, сформована у харчові грудки надходить на корінь язика, потім через зів у глотку, а з неї у стравохід. 

Глотка являє собою конусоподібну порожнину, розміщену позаду носової, ротової порожнини і гортані. Поділяється вона на три частини: носову, ротову і гортанну. Носова частина виконує дихальну функцію, стінки її нерухомі і вона не спадається, її слизова вкрита війчастим епітелієм респіраторного типу. Ротова частина глотки за своєю функцією є змішаною, тому що в ній перехрещуються травні і дихальні шляхи.

Подразнення харчовою грудочкою рецепторів слизової оболонки м’якого піднебіння і глотки, стимулює другу фазу ковтання. Аферентні імпульси передаються по язикоглотковому нерву до центру ковтання у довгастий мозок. Складність ковтання Від нього еферентні імпульси йдуть до м’язів ротової порожнини, глотки, гортані і стравоходу, по волокнам під’язикових, трійчастих, язикоглоткових, блукаючих нервів і забезпечують виникнення координованих скорочень м’язів язика і м’язів, що піднімають піднебінну завіску. Завдяки скороченням цих м’язів вхід в носову порожнину закривається м’яким піднебінням, розкривається вхід в глотку, куди язик проштовхує харчову грудочку. Одночасно зміщується під’язикова кістка, піднімається гортань і надгортанник nepeкриває вхід в гортань, чим попереджується попадання їжі в дихальні шляхи. Разом з цим, піднімається корінь язика для того, щоб не допустити руху харчового болюса у зворотному напрямку. Водночас м'яке піднебіння підіймається і закриває шлях проковтнутої їжі до носоглотки. Якщо людина під час їжі розмовляє, сміється, робить різні рухи, грудка їжі може потрапити в дихальні шляхи, що спричинить сильний кашель. Разом з тим відкривається верхній сфінктер стравоходу, куди поступає харчова грудка і починається стравохідна фаза – проходження їжі по стравоходу і перехід її у шлунок.

Коли відбувається ковток, стравохід підтягується до глотки і болюс надходить в стравохід. Після цього, стравохід починає скорочуватися і його скорочення поширюються в бік шлунка. 

Стравохід - це м'язова трубка, відносно невеликого діаметру з добре розвинутим м’язовим шаром, що з’єднує глотку та шлунок і забезпечує пересування їжі в шлунок. Довжина стравоходу у дорослої людини — 25 см, у новонародженої дитини — 10 см, у дворічної — до 20 см.  Довжина стравоходу від передніх зубів через глотку 40 – 42 см. Якщо до цієї величини додати 3,5 см., то ця відстань буде відповідати довжині зонду, щоб отримати шлунковий сік для дослідження.

Стінки стравоходу складаються з трьох оболонок: слизової, м'язової і сполучнотканинної. Епітелій захищає стравохід при рухові по ньому харчової грудки. У дітей слизова оболонка стравоходу багата на кровоносні судини, ніжна, легко може бути поранена грубою їжею.

Пересування харчової грудочки по стравоходу обумовлено:

а) перепадом тиску між порожниною глотки і початком стравоходу (на початку ковтання в порожнині глотки 45 мм.рт.ст., в стравоході – до 30 мм.pт.cт.);

б) перистальтичними скороченнями м’язів стравоходу;

в) тонусом м’язів стравоходу;

г) силою тяжіння харчової грудочки.

Проковтнута харчова грудка рефлекторним скороченням кільцевих м'язів стравоходу просувається в шлунок. Швидкість проходження їжі по стравоходу залежить від консистенції: тверда проходить за 6-8-9 cекунд, рідка -1-2-3 cекунди.

Короткий висновок та узагальнення: акт ковтання здійснюється у такій послідовності: м’яке піднебіння піднімається і закриває носову частину глотки, надгортанник опускається і закриває вхід у дихальні шляхи, дихання припиняється і їжа коренем язика проштовхується в глотку, а далі в стравохід.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
"Трубопровід життя"
 Травну трубку можна порівняти із звичайним трубопроводом чи механізмом якоїсь техніки, що працює на паливі. Тільки виникає одне питання: ...
«Двері в наше життя» «Двері в наше життя»
 Процес травлення починається вже з першого укусу: рот відкривається - губи відчувають дотик їжі - різці відкушують шматочок - язик проштовхує...
Значення жування в травленні Значення жування в травленні
 Жування забезпечує якість первинної обробки їжі і визначає час перебування її в ротовій порожнині та в загальному здійснює рефлекторні впливи...
Чим керує язик, хто керує язиком? Чим керує язик, хто керує язиком?
 Саме головний мозок є верховним посередником у тих відношеннях, які  зв’язують язик та органи травлення. За сигналами, які надходять...
Чи легкий процес утворення звуків? Чи легкий процес утворення звуків?
 ... природа не дала людині відповідного окремого органу для творення звуків мови, до цього в процесі еволюції пристосувалися органи дихання,...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓