Пошук:
Автор Pavlenko | 2 февраля 2018 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3355
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Не така вже й проста ця ягода малина

Малина – надзвичайно смачна ягода. Але з погляду біології цей плід зовсім не ягода, а багатокістянка. Просто люди звикли її так називати. Крім цього, в літературних джерелах малина – ведмежа ягода.

Історичні дані про малину

Малина була відома ще стародавнім римлянам. В ІІІ ст. до н.е. її разом з іншими плодовими рослинами згадував Катон Старший. Назву «малина» дав Пліній Старший, коли знайшов малинові чагарники на о.Крит. У стародавній міфології Іда - дочка критського царя Меліссея, що була годувальницею маленького Зевса, захотіла нагодувати його смачними плодами, які на той час були саме білими. Під час збору Іда дуже подряпала руки об колючі стебла малинового чагарнику, забруднивши білі ягоди своєю кров’ю. З того часу малина стала червоною. 
Насіння малини знаходили археологи, розкопуючи стародавні поселення. Також інформація про дику малину є у І ст. нашої ери у Плінія, який повідомляв про її вирощування в Середній Азії.
Окультурення малини розпочалось в ХVІ ст. в Західній Європі. Її почали пересаджувати з лісів у сади при монастирях, а вже з ХVІІ ст.  почали з’являтися її різноманітні сорти. І з того часу малиною стали масово цікавитися садоводи. 

Малина – плодова рослина

Малина – кущова плодова рослина, чагарник заввишки 1-2 м. з річними вегетативними пагонами і здерев'янілими дворічними стеблами, які утворюють квітконосні гони. Листки трійчасті або непарноперисті з трьома-п'ятьма або сімома листковими пластинками. За кольором темно-зелені, зісподу білоповстисті.
Квітки невеликі, до 1 см у діаметрі. Віночок білий, вільно пелюстковий, тичинок і маточок багато, квітколоже опукле, зав'язь верхня. Плід - збірна, червона або жовта соковита кістянка (багатокістянка) овальної форми. Цвіте в червні протягом 20-30 днів. Дуже активно відвідується домашніми бджолами й іншими комахами. Медопродуктивність 1 га малини досягає до 200 кг.
Малина - тіньовитривала рослина, що росте в підліску мішаних і рідколистяних лісів, на галявинах, вирубках, часто утворює суцільні зарості. Поширена на Поліссі, в північній частині Лісостепу, в Карпатах. Культивується по всій Україні. Промислова заготівля відбувається у Волинській, Рівненській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській областях.

Цілющі властивості малини

Більшість людей знає, що малина – цілюща рослина. Але не всі знають, що цілющі не лише плоди. За дослідженнями хіміків корисність мають і квітки, і листки, і гілочки, і корені. У ягодах малини багато органічних кислот, макро- і мікроелементів: залізо, фосфор, кальцій, калій, натрій, рутин, каротин, кобальт, марганець, вітаміни групи В, С, Р, фолієа кислота, саліцилова кислота. Багато пектинів і клітковини. Причому практично всі елементи зберігаються і в сушеному вигляді. У малині також містяться природні антибіотики – фітонциди, які знищують цвілеві грибки, спори дріжджів і золотистий стафілокок. 
Плоди дикорослої малини мають винятково високі харчові, смакові, дієтичні властивості і особливий аромат. У них містяться цукри (4,5-11,5 %), яблучна, лимонна, саліцилова кислоти (1-2 %), вітаміни С (9-44 %), А і В, ефірні олії. Насіння містить жирну швидковисихаючу олію (21,3 ‰).
Греки та римляни знали про корисні властивості ягід і користувались ними з різноманітною метою. Наприклад, виліковували багато захворювань, укуси скорпіонів та змій. 
Медичні дослідження довели, що активні речовини малини допомагають виробленню інсуліну. Тому соком доцільно лікувати діабет на початкових стадіях. Листя малини ефективно допомагає хворим на атеросклероз і гіпертонію. А мазь із листя лікує шкірні висипи. Малиновий сироп застосовується для посилення імунітету. Активні речовини, що містяться в усіх частинах рослини, крім плодів, мають кровоспинну, протизапальну та антитоксичну дію. Таким чином, народна медицина рекомендує використовувати ягоди і гілки при застуді, грипі, знесиленні після тривалої хвороби, як жарознижувальний засіб; листки - від кашлю, хвороб горла, пропасниці; квітки і листки - від геморою, зовнішньо - для виведення фурункулів на обличчі і проти рожистих запалень. 
Існують повідомлення, що малина – жіноча рослина. Справа в тому, що вона нормалізує гормональний фон жіночого організму і застосовується для лікування жіночої репродуктивної системи, не виключаючи і вагітних. Крім того, малина має антидепресивні властивості. 

Малина  - магічна рослина

Малина – смачний рятівний оберіг, вважається магічною рослиною, що використовується для збереження і захисту шлюбу. Це ягода оптимістів і чуйних людей, а в християнстві – символ добробуту. Також вона вважається символом солодкого життя, повного достатку і любові. За історичними даними посаджена біля будинку малина захистить від недобрих сусідів і злих духів. Висохлі гілочки малини – найкращий амулет для захисту від злих духів, привидів і всякої нечисті. Зустрічаються також оповіді про те, що листя малини необхідно носити вагітним, бо воно сприяє життєстійкості, дає енергію, береже від пристріту.

Якщо хтось не вживає малину із-за якихось особистих причин, необхідно передивитися свою точку зору щодо цієї надзвичайно цілющої плодової рослини.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Дерев’яниста трава чи трав’янисте дерево? Дерев’яниста трава чи трав’янисте дерево?
  Кожна людина чітко може відрізнити дерево від трави? Але на планеті існують такі рослини, які поєднують в собі, і дерево, і траву. Прикладом...
Таємниче вороняче око Таємниче вороняче око
 Вороняче око оточене ореолом чарівних повір’їв. Будова нагадує деякий символ: чотири темно-зелені листки з таємничим оком посередині,...
Гарбузове насіння – концентроване джерело користі Гарбузове насіння – концентроване джерело користі
 Крім того, цинк в гарбузовому насінні сприяє нормальній роботі головного мозку, покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму....
На городі бузина… На городі бузина…
 Родина жимолостевих, до якої належить бузина чорна, не вивчається у програмі з біології для загальноосвітньої школи. А її ми бачимо в кожному...
Презентація «Малина» Презентація «Малина»
...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓