Пошук:
Автор Pavlenko | 20 апреля 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3194
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Дерев’яниста трава чи трав’янисте дерево?

   Кожна людина чітко може відрізнити дерево від трави? Але на планеті існують такі рослини, які поєднують в собі, і дерево, і траву. Прикладом може служити динне дерево, або папайя. Його зовнішній вигляд подібний до пальми, майже не галузиться, листки великі лопатеві, що розміщені тільки на верхівці стебла. 
   Довести те, що папайя трава, а не дерево, можна тільки спилявши його. У розрізі стовбура можна побачити, що він зелений, м’ясистий, і зовсім не здерев’янілий, тобто, так звана «деревина» утворена ніжними соковитими тканинами. Міцність такому дереву надає тонка, але міцна кора, яка й приводить в оману спостерігачів. Із волокон такої кори роблять мотузки і канати. 
   Батьківщиною папайї є Центральна Америка і південна частина Мексики, хоча в даний час її вирощують в більшості країн з тропічним кліматом. У Європі про неї дізналися після відкриття Америки Христофором Колумбом, тобто її привезли, як і багато інших овочів і фруктів. В даний час відомо більше тисячі сортів папайї, які відрізняються за формою, розмірами, забарвленням і смаковими якостями. Папайя є однією із найпопулярніших окультурених тропічних рослин, і її виробництво з року в рік зростає. Найбільшою країною-виробником цього фрукта є Бразилія, слідом за якою йдуть Мексика, Нігерія, Індія, Індонезія.
   Плоди папайї мають округлу форму і невеликий розмір. М’якоть має жовто-оранжевий, бурштиновий або рожевий колір,Дерев’яниста трава чи трав’янисте дерево? насіння чорне, причому досить численне, воно частіше всього викидається, хоча є їстівним. В загальному фрукт папайї солодкий, але його аромат не дуже виражений. Зазвичай його розрізають навпіл, видаляють насіння, а потім вирізають м’якоть і ріжуть на шматки. Дуже схоже на диню, або наш український гарбуз. Папайя вважається спілою, коли вона стає м’якою та змінює колір із зеленого на жовтогарячий або темно-жовтий.
   Природодослідники вважають, що у трави-дерева папайї багато примх. В перший рік життя вона досягає максимально великих розмірів і зацвітає. А деякі сорти вже через три місяці дають перші плоди. Вчені вважають папайю унікальним «деревом», і не тому, що рано дає плоди, а ще й тому, що давши перший урожай, рослина плодоносить ще років 5-6 і гине. 
   Ще одна дивина динного дерева – це явище кауліфлорії: квіти з’являються не на гілках, а прямо на стеблі. Вони дрібні, жовтуваті, нагадують аромат конвалії, причому пробиваються крізь шар кори, створюючи зовсім незвичну картину. Пізніше з’являються плоди, які розмірами і формою нагадують дині. У залежності від сорту маса плодів може коливатися від 0,5 кг до 10 кг. Смак досить мінливий, навіть, на одній рослині можуть бути зовсім різні плоди, наприклад, приторно солодкі, ніжні і ароматні як малина, але найчастіше з танучою в роті м’якіттю, як стигла диня. Якщо папайю запікають на вогні, вона починає виділяти аромат хліба, тому звідси походить ще одна з назв цієї рослини - хлібне дерево. 
   Ще однією диковинкою плодів папайї є наявність молочного соку. До його складу входить фермент папаїн, який аналогічний пепсину, що розщеплює білкову їжу. Отже, люди, які вживають папайю, мають додаткові складові щлункового соку. Місцеві жителі знають, якщо додати декілька крапель молочного соку папайї до маринування риби чи м’яса, вони стають м’якими, неначе відвареними. А індійці Південної Америки просто завертають свої продукти в листки папайї. 
   Плоди динного дерева мають досить багато смакових і лікарських переваг. Їх їдять у свіжому вигляді, використовують у виготовленні морозива, переробляють на соки, компоти, джеми. Вони допомагають лікувати тонзиліт, ларингіт, дифтерію, радикуліт, тромбози і атеросклероз. Незважаючи на свій солодкий смак, папайя містить небагато калорій, що робить її відмінною їжею для тих, хто хоче схуднути. Індіанці ще здавна використовували її для очищення кишечника. Дослідження вчених довели, що завдяки великому вмісту клітковини папайя дійсно здатна нормалізувати травлення, допомагає впоратися з печією, гастритами та іншими шлунковими захворюваннями. Також папайя благотворно впливає на стан волосся і нігтів. Майже рослина-лікар. 
   У нас на Україні кліматичні умови не дозволяють вирощувати папайю у відкритому грунті. Тому її розводять в теплицях, оранжереях, ботанічних садах, як декоративну і плодову рослину. Добре приживається папайя в кімнатних умовах, хоча плодоношення від неї добитися досить важко. Росте в кімнатах папайя не так швидко як у природі, і добитися її цвіту можна лише на 2-3 рік вирощування. Якщо горшки недостатньо великі і корені притискаються до їхніх стінок, папайя припиняє ріст.
   Розмноження папайї відбувається і живцюванням, і насінням. Насінини сіють на глибину 1 см в легкий поживний грунт на початку березня, помірно зволожуючи. Сходи з’являться вже через 7-10 днів, швидко підростають і їх необхідно за рік пересаджувати 2-3 рази у все більші посудини. А при розмноженні живцями використовують 1-2 річні рослини з товщиною стебла до 1,5 см. При зрізуванні живців виділяється значна кількість соку, тому їх необхідно декілька днів підсушувати в сухому теплому місці. Потім розмістити у ящики для укорінення, обравши температуру повітря понад 200С. При нормальному догляді корінці з’являться вже через 1-1,5 місяці. Не треба забувати того, що коріння у папайї поверхневе, тому краще мати неглибокі і широкі горщики. Також як швидкоростуча рослина, папайя добре реагує на внесення добрив.  
   Папайя досить світлолюбна рослина, тому цей фактор також став обмежуючим при її поширенні. Важливе значення для неї має постійний доступ вологи, так як її стебла і листки досить соковиті. Отже, без постійного надходження води у нашій місцевості папайя рости не зможе, тобто відсутність дощів, або поливу призведе до загибелі рослини. Але не знаючі цього люди, вирощуючи папайю надмірно її поливають, а в результаті виникає загнивання кореневої шийки. Тому рослину необхідно поливати невеликою кількістю води, але частіше. Крім цього на папайю можуть нападати попелиці та павутинні кліщики, а також рослина страждає від «борошнистої роси» - хвороби, викликаної мікроскопічними грибками.
   Незважаючи на всі негаразди, папайю можна виростити у певних умовах і спокійно ласувати її надзвичайними плодами.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Цератонія – цікава рослина з багатьма назвами Цератонія – цікава рослина з багатьма назвами
Розглядаючи різноманітність дводольних рослин ми віртуально подорожуємо по світу. І ось в Єгипті, Туреччині, Іспанії та деяких інших країнах, можна...
Колюча груша: пітахайя Колюча груша: пітахайя
Пітахайя - кущистий деревовидний кактус, плоди якого з вигляду схожі на пофарбовану велику шишку. Перша згадка про цю надзвичайну рослину...
Пригостили «чудо-ягодою» - гумі. Смакота! Пригостили «чудо-ягодою» - гумі. Смакота!
 Плоди на довгій плодоніжці, яскраво-червоного забарвлення,  поверхня яких вкрита дрібними сріблястими крапками. Дуже приємні на смак і...
Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво
  Одна і та ж рослина, а має декілька назв, які вона отримала із-за незвичних форм і зовнішнього вигляду вегетативних органів: стовбура –...
«Гроші з дерева» «Гроші з дерева»
 Красуля, товстянка, жирянка, монетне дерево, грошове дерево - це назви однієї і тієї ж рослини, що належить до родини товстянкових - товстянки...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓