Пошук:
Автор Pavlenko | 30 января 2018 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3220
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Сциндапсус – тропічна ліана в кімнаті

Навчаючись у вузі, в далекі 80-і роки, в аудиторіях мене приваблювали ліаноподібні рослини з красивими блискучими смугастими листками. З того часу ці рослини стали займати чільне місце в моїй квартирі, в моєму класі, в моєму будинку на Чернігівщині. Мова йде про невибагливу тропічну ліану, яка добре себе почуває тепер на Україні і відома під назвою сциндапсус.
Більшість моїх знайомих і родичів, вірячи в повір'я, намагалися мені доказати, що тримати ліани в будинку неможна, ніби вони привертають невдачі, та й плітки про мене люди будуть поширювати. Нічому не треба вірити, адже 30 років сциндапсуси співмешкають зі мною і радують очі. При цьому ці прекрасні рослини здатні очищати повітря від шкідливих речовин, сприятливо впливати на настрій, створювати комфортну і затишну обстановку. Вони неначе відчувають мою любов до них і розростаються все більше і більше.
Золотистий і писаний сциндапсуси-ліани мають несиметрично-серцеподібні, блискучі листки. Сциндапсус – тропічна ліана в кімнаті У золотистого вони прикрашені золотистими штрихами і смугами, а писаний має темно-зелене листя з синювато-білими крапками. Можна зустріти ще й сріблястий сциндапсус, його листки прикрашені сріблясто-білими крапками. 
Сциндапсус - ампельна рослина і вимагає додаткової опори або кріплень для пагонів. Фітодизайнери часто використовують сциндапсус для вертикального озеленення балконів, терас, офісів, і як грунтопокривну рослину для зимових садів.
Сциндапсуси представляють собою ліани і виростають в тропічних лісах південного сходу Азії. Назва рослини походить від грецького слова «skindapsos», що означає «дерево, подібне плюща». У природних умовах сциндапсус являє собою потужну ліану-полуепіфіт, яка обвиває стовбури дерев і піднімається по них на висоту до 15 метрів. Сциндапсус має не тільки звичайні підземні корені, а й повітряні, які допомагають підійматися на висоту і розповзатися на кілометри. У Флориді і Шрі-Ланці сциндапсус займає такі величезні території, що з ним доводиться боротися, як з небезпечним паразитом, що порушує екологію в регіоні. У Великобританії сциндапсус називають «чортовим плющем». 
Цвіте сциндапсус, як і всі представники ароїдних, невеликими суцвіттями, схожими на качан кукурудзи, обгорнутий прилистками, як покривалом. На жаль, кімнатні форми сциндапсусів не цвітуть майже ніколи.
Догляд за сциндапсусами нескладний, хоча вимагає певних, сприятливих для них умов. Оптимальним освітленням є яскраве розсіяне світло, хоча ці рослини здатні рости і в глибині кімнати. Правда, ряболисті форми втратять свою екзотичність. Тобто кожна господарка може керувати строкатістю листків, поставивши рослини у різних місцях кімнати.
Холодів сциндапсуси не виносять, тому добре ростуть в теплих приміщеннях при 18-22 градусах, взимку температура повинна бути не нижче 16°C.
Сциндапсуси, як будь-які тропічні рослини люблять високу вологість і рясний полив в теплий період. Гаряче сухе повітря для них не годиться. Корисно  обприскувати рослини, а влітку мити теплою водою. Це додасть гарного зовнішнього вигляду і захистить від деяких шкідників.
Підгодовувати двічі на місяць розчином мінеральних добрив в період інтенсивного росту з весни до осені. У зимовий час можна раз на місяць або ще рідше. Як і будь-яку іншу ампельну рослину з довгими стеблами, при пересадці сциндапсус легко пошкодити, обламати пагони, тому пересаджувати часто не рекомендується.
Розмножувати сциндапсуси не складно, використовують в основному верхівкові живці з 2-3 листками, а також можна розмножити діленням пагона на частини. Тобто вони дуже легко розмножується живцями і відводками. Головне, щоб на стеблі був хоча б один повітряний корінець. Вкорінюється ліана близько двох тижнів.
Інколи мої улюблені рослини мають проблеми: 
-чорні плями на листках і раптове опадання листя вказують на надлишок вологи і загнивання коренів;
-поява сухих, коричневих країв листків означає постійність сухого повітря в квартирі;
-втрата строкатості листків означає те, що рослина потребує кращого освітлення.
-блідість листків, занадто багато білих плям говорить, що рослина отримує занадто багато сонця;
-масово жовтіє і опадає листя - це погане освітлення або нестача поживних речовин;
-зменшення розмірів листків і їх надмірна блідість від нестачі світла;
-загнивання коренів від переохолодження грунту і від підвищеної вологості.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Рослина із «зубастими» листками Рослина із «зубастими» листками
 Проходячи серед рослин у квітковому магазині, я ненароком  зачепила листок досить розлогої рослини у великому горщику. І яке було моє...
Пеперомія – «рослина-перчина»?! Пеперомія – «рослина-перчина»?!
 ...своє місце зайняла цікава розлога рослина з красивими міцними листками, чим має надзвичайно привабливий вигляд. Її назва пеперомія в...
Папороть, що має Папороть, що має "роги"
 Платицеріум - дивовижна рослина, яка не потребує грунту і росте просто на стовбурах і гілках дерев у тріщинах кори. Цю папороть...
Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво
  Одна і та ж рослина, а має декілька назв, які вона отримала із-за незвичних форм і зовнішнього вигляду вегетативних органів: стовбура –...
Яке ж воно – «Венерине волосся»? Яке ж воно – «Венерине волосся»?
  Звичайно, всі знають, хто така Венера, але яке вона мала волосся, мабуть, ніхто не бачив? Згідно з легендою, ця ніжна папороть виросла з...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓