Пошук:
Автор Pavlenko | 1 февраля 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2659
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Пеперомія – «рослина-перчина»?!

   Серед різноманітних кімнатних рослин, які вирощуються сьогодні в домашніх умовах, в офісах, у приміщеннях різноманітних установ, а також у шкільних кабінетах, своє місце зайняла цікава розлога рослина з красивими міцними листками, чим має надзвичайно привабливий вигляд. Її назва пеперомія в перекладі означає «перчинка», «подібна перцю», або «схожа на перець», дослівно з грецького «peperi» (перець) і «omos» (однаковий, подібний). У дикій природі України таку не побачиш, адже її батьківщиною є Америка, а саме її тропічні і субтропічні райони, де вона любить селитися в тінистих лісах, на кам'яних розсипах, піщаних схилах, пухких торф'янистих ґрунтах і, навіть, на гниючих стовбурах дерев та скелях. Зустрічаються пеперомії також в Індії. 
   Належить пеперомія до родини перцевих і налічує близько 1000 видів. Деякі види і справді за зовнішнім виглядом схожі на рослину перцю. 
   Пагони у більшості видів м'ясисті та можуть бути різноманітних форм - прямостоячі, звисаючі, сланкі, повзучі, кучеряві, а забарвлення листків - від ніжно-салатового чи темно-зеленого до коричнюватого, причому мають певну строкатість, тобто наявність на листкових пластинках цяток, плямок та жовтих, червоних, білих прожилок. За формою листки бувають рівні та гофровані, з рельєфними жилками, ланцетні і довгасті, серцеподібні і майже круглі. Розміщення листків супротивне. 
   Квітки дрібні, непоказні і не мають декоративної цінності, хоча за кольором бувають білими, кремовими або зеленими. Пеперомія – «рослина-перчина»?! Зібрані квітки в колосовидні суцвіття на довгих квітконосах, чим вони і виглядять вельми декоративно. У багатьох видів суцвіття тонкі, довгі, «свічковидні», часто спірально закручені, за що рослину в народі називають «мишачим хвостиком». Саме вони надають рослині кумедного вигляду. На поверхні суцвіття виступають крихітні сухуваті ягоди сірого кольору, що легко відділяються при дотику, але в домашніх умовах насіння в плодах не дозріває.
   Зважаючи на декоративний вигляд рослини, вона міцно зайняла своє місце в кімнатному квітникарстві українців. Тому у кімнатних умовах вирощують майже 50 видів пеперомії. Найбільш поширеними є Пеперомія туполиста, Пеперомія магнолієлиста, Пеперомія клюзиєлиста, Пеперомія зморщена та інші. Їх полюбляють не лише за зовнішність, а також   завдяки невибагливості до умов вирощування.
   У класі ми вирощуємо пеперомію магнолієлисту та пеперомію туполисту – маленькі кущики у горщику, з м'ясистим стеблом і такими ж м'ясистими, овальними, блискучими шкірястими листками на невеликих черешках. Колір листя зелений, з різною формою білих або жовтих плям. Пагони спочатку прямостоячі, з віком набувають звисаючого (ампельного) вигляду.
  Багато видів рослини є високо декоративними, за що цінуються в багатьох країнах світу, де їх вирощують в ботанічних садах. Крім того, деякі види використовуються флористами при створенні декоративних груп, ампельних композицій і епіфітних стовбурів. Особливо красиво виглядають пеперомії на підвішеному корчі або шматку кори, а також в пляшкових садах.Пеперомія – «рослина-перчина»?!
   Пеперомії практично вічнозелені красуні, вигляд у яких завжди доглянутий. Вони надають надзвичайного природного затишку приміщенням. Спочатку ростуть, як прямостоячі міні-деревця, але потім поступово починають стелитися, не потребуючи прищипування, тобто розгалужуються самостійно. Причому більш ефективні рослини великого розміру. Між пеперомією магнолієлистою і туполистою є певні відмінності: головна відмінність визначена назвою виду, а ще у туполистої менша строкатість листків, вони більш однотонні. Також у пеперомії туполистої листки більш округлі, а вся рослина в загальному має меншу їхню кількість.
   А ще ці рослини передбачають погоду: якщо листки скручуються - чекайте дощу. До цього можна додати значення пеперомії в медицині, адже вчені довели, що пеперомії захищають від онкологічних захворювань.
   Труднощі у вирощуванні пеперомії в кімнатних умовах такі:
-пошкоджується павутинним кліщем, трипсом, щитівкою, борошнистим червом, нематодами;
-опадання листя - затримка з поливом;
-кінчики або краї листків стають коричневими - різке зниження температури або наявність протягів;
-несподіване обпадання листків - низька температура;
-листи стають млявими і бляклими, на стеблі або листках з'являються плями гнилі - перезволоження грунту, особливо в поєднанні з низькою температурою;
-листки зморщуються і в'януть - надлишок світла.
   Вирощуйте пеперомію і вона вам віддячить за це! Успіхів!

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Папороть, що має Папороть, що має "роги"
 Платицеріум - дивовижна рослина, яка не потребує грунту і росте просто на стовбурах і гілках дерев у тріщинах кори. Цю папороть...
І таким рослинам є місце - під’ялинник І таким рослинам є місце - під’ялинник
 У верхній частині стебла розміщені квітки у формі дзвоника довжиною до 1,5 см, зібрані щільною китицею. Вони також блідо-жовті і ніяк не...
Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво
  Одна і та ж рослина, а має декілька назв, які вона отримала із-за незвичних форм і зовнішнього вигляду вегетативних органів: стовбура –...
«Гроші з дерева» «Гроші з дерева»
 Красуля, товстянка, жирянка, монетне дерево, грошове дерево - це назви однієї і тієї ж рослини, що належить до родини товстянкових - товстянки...
Диморфізм листків у рослин. Диморфізм листків у рослин.
У рослин розрізняють диморфізм, який виявляється у всьому вигляді рослини або тільки в будові окремих органів....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓