Пошук:
Автор Pavlenko | 18 января 2017 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4663
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

«Оленяча свиня» - бабіруса

У болотистих лісах по берегах рік та озер великого острова Сулавесі, що входить до складу Індонезії, можна зустріти обережну і скритну тварину – бабірусу. Навіть, зовнішньо ця свиня різко відрізняється від своїх родичів. Її вважають найбільш незвичайним представником родини свиней. У неї маленькі, стоячі вушка, зморщена шкіра, майже без щетини. Саме за розмірами, забарвленням і густотою щетини вчені виділяють їх кілька підвидів.
Бабіруси – звірі досить великі. Довжина деяких з них досягає понад 1 м, зріст у плечах 60 см, вага до 90 кг. Полюбляє заболочену місцевість, а також мангрові зарості. Бігає швидко, прекрасно плаває і пірнає. Живиться переважно рослинною їжею. Цікаво, що розкопують землю тільки самці, а самки і молодняк лише йдуть за ними. 
Самка має всього два соски і приводить не більше двох поросят, причому обов’язало одностатевих. Живуть в основному поодиноко або ж невеликими групами. 
У бабірус дивні, сірого кольору очі, різко видвинута вперед верхня частина морди і чотири великих загнутих ікол. Дуже вражають розміри цих ікол. Вони досягають 25 см і більше (до 40 см). Звичайно, такого розміру вони досягають тільки у самців. Досить дивно, що ікла верхньої щелепи ростуть не вниз, а вгору. Вони пронизують шкіру морди і загинаються назад. У старих самців вони інколи утворюють кільце. 
Навіщо бабірусі таке ікла? Зброя для захисту і нападу? Колись природодослідники вважали, що наявність такої страхітливої прикраси необхідна для того, щоб з їх допомогою чіпляти свою голову за гілки під час відпочинку. Інші вважали, що ікла слугують для захисту очей від колючок і шипів при відшукуванні поживи. Але достовірно відомо одне, що їх використовує людина: місцеві ремісники використовують їх для виготовлення різноманітних поробок. Так це ж людині, а тварині вони навіщо?
Назва бабіруса в Індонезії означає «оленяча свиня»: від малайських слів «бабі» — свиня, «руса» — олень. Справа в тому, що тварина живиться в основному соковитими трав’янистими рослинами, листками і молодими пагонами кущів. Тобто всім тим, чим живляться олені. Шлунки цих тварин добре засвоюють клітковину. Виходячи з усього зрозуміло, що раціон бабіруси дешевший, ніж домашніх свиней. Тому жителі Сулавеси з давніх пір їх розводять, так як у цих свиней досить смачне м'ясо, а головне, що вони не потребують догляду. Молоді тварини легко приручаються. Догляд за ними поручають навіть дітям. А у відношенні корму проблем взагалі немає.
Все.-таки у бабіруси є один великий недолік – досить повільне розмноження. Зате вони мають деякі якісні особливості: вони майже не мають хвороб, так як звичайні домашні свині, добре переносять жару та високу вологість. 
На сьогоднішній день чисельність бабірус різко скоротилась із-за масової вирубки лісів, де вони мешкають. Тому ця тварина взята під охорону і занесена до Міжнародної Червоної книги. У зоопарках Європи та Америки здійснюються програми із збереження цих дивовижних свиней. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Загадкове життя такінів Загадкове життя такінів
 На запитання: чи знаєте Ви про копитну тварину – такіна, учні знизують плечима. І це не дивно, адже такінів не зустрінеш на кожному кроці. Хто...
Тварини, що «ходять на зубах» Тварини, що «ходять на зубах»
 Ікла моржів значних розмірів і спускаються далеко вниз. Видно ці вирости майже повністю, лише 1/5 їхня частина прихована під верхньою щелепою....
Тварина, що «соромиться» свого вигляду Тварина, що «соромиться» свого вигляду
 Досить дивно, що ікла верхньої щелепи ростуть не вниз, а вгору. Вони пронизують шкіру морди і загинаються назад. У старих самців вони інколи...
Материнський інстинкт дикої свині Материнський інстинкт дикої свині
 Першу добу самка не кидала свого укриття і годувала малюків кожні 3-4 години. В наступні дні вона відлучалась на декілька годин, щоб самій...
Красень лісу – лось - сучасник вимерлих мамонтів. Красень лісу – лось - сучасник вимерлих мамонтів.
Велике видовище являє собою цей велетень, сповнений могутньої сили. Його вигляд величний, поворот голови насторожений. А роги? Це надзвичайна краса:...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓