Пошук:
Автор Pavlenko | 1 февраля 2018 | Коментарів: 0 | Переглянуто 5431
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Таланти природи: пересмішник- птах багатьох голосів

Світ птахів багатогранний і неповторний. Їх налічується близько 9000 видів, в Україні понад 400. Кожен із видів відрізняється характерними особливостями, однією з яких є спів. Зовсім небагато серед них неспівочих. Зате є такі, яких природа обдарувала надзвичайним талантом – вміти імітувати звуки (спів і крики) своїх пернатих родичів, а також інші різноманітні звуки, які лунають звідусіль. Це може бути гавкіт собаки, кукурікання півня, скрип дверей, звук авто та інші. Саме до таких належать пересмішники, птахи, яких на Україні не зустрінеш, хоча й відносяться до ряду Горобцеподібних.  
До родини Пересмішникових належить близько 30 видів: багатоголосий, буроспинний, тропічний, багамський, довгохвостий, патагонський, білобровий, чилійський, білопоясний та інші. Всі ці види мають непринципові зовнішні відмінності. Ареал їх поширення дуже широкий - від півночі Північної Америки до півдня Південної Америки. Техас, Теннессі, Флорида, Міссісіпі і Арканзас оголосили пересмішників своїм національним надбанням, саме за їхню оригінальність. Водяться вони в степу, напівпустелях, лісах, садах, на плантаціях. Близькість людського житла їх зовсім не бентежить. Тому вони можуть імітувати і людську мову. Люди з повагою ставляться до пересмішника, так як цей птах товариський і довірливий по натурі.
За численними дослідженнями пересмішник за 10-15 хвилин може відтворити голоси 30-35 птахів, або за годину до 60 голосів. Причому він точно відтворює інтонацію і темп співака якого наслідує, при цьому перевершує його за красою Таланти природи: пересмішник- птах багатьох голосів та силою виконання. Крім цього він, навіть, може удосконалити чужі пісні, додаючи свої трелі і переливи. Тому назву ці птахи отримали завдяки тому, що повторюючи звуки інших птахів, так би мовити «пересміюють» їх. Хоча свою пісню птах-пересмішник має також досить непогану.
Пересмішник - птах середнього розміру, довжиною всього 20-30 см. Оперення буре з різними відтінками. Спинка сіра або сірувато-бура, на голові пір'я трохи темніше, такі ж темні 10-сантиметрові крила прикрашені білими поздовжніми смужками або білими цятками. Чорний хвіст досягає в довжину 13-15 см, по зовнішньому краю він облямований білосніжними пір'їнами, черевце дуже світле, іноді біле. Тільки 3 види цих птахів відрізняються забарвленням: темно-блакитне пір'я у синього чорновухого і синьо-білого чорновухого, а повністю чорне перо у чорного пересмішника. 
Дзьоб у більшості птахів тонкий, витончений, не дуже довгий, темного кольору, злегка загнутий вниз. У інших видів дзьоб, навпаки, подовжений і досить сильно зігнутий. Високі темно-бурі лапки сильні, з довгими міцними цівками і пальцями з гострими кігтями.
По землі пересмішник стрибає широко розставляючи крила, а літає, невеликими дугами, складаючи і розкриваючи хвіст. Живиться комахами, насінням, плодами ягід, іноді дрібними безхребетними. Раціон пересмішника змінюється залежно від пори року: влітку він живиться метеликами, комарами, восени – різними мухами. Якщо пересмішник облюбує кущ з щедрим урожаєм плодів, то він може харчуватися на одному місці всю зиму, ревно захищаючи свою "їдальню" від інших пернатих. 
На відміну від інших співочих птахів пересмішник співає в усі пори року, навіть у зимовий час. Природодослідники вважають, що пересмішник досить пихатий і пишається умінням співати. Також створюється враження, що один птах намагається переспівати іншого. Природні вороги цього птаха – хижаки і особливо змії. Люди ніколи не полюють на нього заради м’яса і навіть захищають від їхніх ворогів, проте відловлюють, щоб тримати в клітках.
Гніздо пересмішник влаштовує на верхівках великих дерев, далеко від населених пунктів. Іноді гніздиться в чагарниках або витких рослинах навколо входу в будинок. В інших випадках він будує гнізда на розі паркану, в кущах, в заростях або інших добре знайомих місцях. Гніздо робиться з мотузочок, клаптиків, кори, пір'я, тобто з усього, що попадеться під дзьоб. Воно міцно складене і вистелене зсередини. А коли з яєць вилуплюються пташенята, пересмішник готовий битися, щоб їх захистити. Він може атакувати птахів, вдвічі більших його самого, кішок, собак і навіть людину, а також готовий у разі необхідності померти, щоб захистити помешкання і родину! 
Оце вам і пересмішник!
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Співоча комунікація птахів Співоча комунікація птахів
 Звукові сигнали птахів та їхній спів є для них найважливішою формою спілкування у життєвому просторі. Більшість птахів не можуть підтримувати...
Дрозди - співочі птахи з флейтовими звуками Дрозди - співочі птахи з флейтовими звуками
 Головним серед дроздів для нас є дрізд співочий, який подає голос мелодійним посвистом «дійк-дійк», а під час польоту викрикує «тсіп». Пісню...
Гончарна справа у птахів Гончарна справа у птахів
 Назва птаха пічник пов’язана із особливостями життєдіяльності, саме із створенням гнізда. Птах ніколи не намагається заховати своє гніздо...
Голосові сигнали птахів Голосові сигнали птахів
 При описі «мови» птахів мисливцями та натуралістами виділяють 5 головних типів звуків: заклик, пісня, територіальний сигнал,...
Птах, що любить все блискуче Птах, що любить все блискуче
 Полюбляють ці пташки все блискуче, а поблизу людських поселень можна знайти безліч блискучих предметів. Разом з цим вони дуже люблять споживати...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓