Пошук:
Автор Pavlenko | 21 февраля 2017 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3189
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Рослина із «зубастими» листками

Проходячи серед рослин у квітковому магазині, я ненароком  зачепила листок досить розлогої рослини у великому горщику. І яке було моє здивування, коли я відчула, що вона неначе мене вкусила. Не може бути, адже рослини не кусаються. Звичайно, але не ця.  Що ж це за рослина?
Біологічна назва цієї рослини – панданус. Вона має вузькі, з пилчастими шипами по краю листкових пластинок, листки, які спірально розташовуються на стеблі. Росте досить повільно і з часом поступово набуває вигляду пальми.
За розмірами у висоту панданус досягає 1,3 м. Листки стають довгими, дуговидно вигнутими з гострими пилчастими краями. У деяких видів листя розташовується по стеблу, закручуючись спірально. Такі пандануси називають «гвинтовою пальмою» або «гвинтовим деревом». Отже, стовбур здається спірально закрученим через спірально розташованими на ньому листковими рубцями. 
Такими ознаками характеризуються кімнатні пандануси, але на островах Тихого океану, в Австралії і Південно-Східної Азії ростуть деревовидні вічнозелені рослини висотою до 15 метрів, зовні схожі на пальми або ліани, а також іноді мають вигляд чагарнику. Часто ці пандануси-дерева утворюють повітряні коріння, що досягають грунту і слугують додатковою опорою. Згодом нижня частина стовбура відмирає і тоді рослина виявляється піднесеною над поверхнею ґрунту на цих здеревілих підпорках. Це пандануси, звичайно, дикої природи, від яких можливо і пішли всі декоративні кімнатні форми. 
На сьогоднішній день пандануси вирощують в оранжереях, в аматорських колекціях. Це прекрасне невибаглива рослина для просторих приміщень і зимових садів. Вона прекрасно розвивається в умовах звичайної квартири або офісу, добре мириться з недоліком поливу і світла, сухе повітря у теплому приміщенні не шкодить. Рослина розростається досить швидко і часто вимагає досить багато місця, тому в домашніх умовах панданус зазвичай вирощують тільки в молодому віці.
Найчастіше у домашніх умовах вирощують панданус Вейча, що є дуже красивою декоративною рослиною. Спочатку цей вид схожий на звичайну трав'янисту рослину, яка з віком розростається до 1,5 м і вже до 10 років досягає такого розміру, що в звичайній кімнаті вже не поміщається. Рослина має вузькі темно-зелені шкірясті листки довжиною до метра з поздовжніми білими смужками по краях. 
Панданус Сандера теж досить популярний вид, який успішно застосовується для озеленення високих і просторих приміщень. Листя блискучі, глянцеві, темно-зелені до 80 см завдовжки і 5 см завширшки, з вузькими жовтими поздовжніми смугами, лінійні, з дрібними шипами по краю.
Квіти у панданусів з'являються дуже рідко, зібрані вони в щільні суцвіття дрібних жовтих квіток.
Існують певні секрети успіху в догляді за рослиною. До них належать: освітлення яскраве, але далеко від прямих сонячних променів, особливо влітку. Полив рясний, теплою відстояною водою з весни до осені, взимку дуже обмежений. Вимагає частого обприскування листя, але дивитися, щоб вода не застоювалася в пазухах листків - це може викликати загнивання стебла. 
 В домашніх умовах необхідно періодично витирати листя мокрою ганчіркою від пилу, але не забувати про те, що краї листя пилчасті, а середня жилка знизу всіяна гострими шипами. Витирати пил потрібно в правильному напрямку: починаючи від стовбура до верхівки, щоб не поранитися об шипи, спрямовані назовні.
Розмножувати панданус найкраще дочірніми рослинами, які у великій кількості з'являються на дорослому екземплярі. Коли вони підростають приблизно до 10-20 см, розетки відокремлюють від стовбура і висаджують в окремі горщики. Можна розмножувати і живцями. Живці беруть з бічних пагонів, місця зрізів присипають деревним вугіллям і підсушують. Висаджують в суміш з торфу і піску в теплому приміщенні. Накривають склом або плівкою і чекають приблизно 1-2 місяці. Хоча деякі садоводи вважають, що накривати нові саджанці не треба, краще частіше обприскувати і тримати при розсіяному світлі. Пізніше пісок відгрібають і зверху досипають землю.
Пересаджувати панданус кожні два-три роки, в основному навесні, але молоду рослину пересаджують щороку протягом 3-5 років.  Коріння у нього досить чутливі до пересадки, тому товсті повітряні корені не видаляти і ніколи не закопувати. Старі пандануси пересаджувати тільки тоді, коли горщик стає малий. Цікаво, але квітникарі вважають, що висаджувати молоду рослину відразу у велику ємність неприпустимо, тому що в цьому випадку рослина не буде давати приросту зелені, а корінь може загинути. Ємності для панданусів зазвичай обирають приблизно однакові по ширині і висоті, причому досить важкі, щоб рослина не переверталася. Щоб стовбур не скривився в одну сторону, рослину періодично повертають різними сторонами до світла.Рослина із «зубастими» листками
Панданус без проблем зростає при звичайній кімнатній температурі, взимку - не нижче 12-16 ° С. Холодні протяги не бажані. Вологість повітря істотного значення не має. Удобрюють тільки в період активного росту, використовуючи комплексні добрива для листяних рослин.  
Квітки панданусів видають приємний запашний фруктовий солодкуватий аромат, з них отримують пахучу ефірну олію для парфумерії.
Екзотичний плід пандан зовні схожий на ананас, але це зовсім інший фрукт.  Ці плоди досить великі, круглі з величезною кількістю насіння.
У тропіках деякі види пандануса культивують заради їстівних плодів і листя. З листя багатьох видів виготовляють полотно.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Сансев'єра – рослина з цікавими назвами. Сансев'єра – рослина з цікавими назвами.
 Більшість жінок частиною свого домашнього затишку вважають кімнатні рослини. У кожної господині свої квіткові смаки і уподобання. Чільна місце...
Пеперомія – «рослина-перчина»?! Пеперомія – «рослина-перчина»?!
 ...своє місце зайняла цікава розлога рослина з красивими міцними листками, чим має надзвичайно привабливий вигляд. Її назва пеперомія в...
Папороть, що має Папороть, що має "роги"
 Платицеріум - дивовижна рослина, яка не потребує грунту і росте просто на стовбурах і гілках дерев у тріщинах кори. Цю папороть...
Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво
  Одна і та ж рослина, а має декілька назв, які вона отримала із-за незвичних форм і зовнішнього вигляду вегетативних органів: стовбура –...
«Гроші з дерева» «Гроші з дерева»
 Красуля, товстянка, жирянка, монетне дерево, грошове дерево - це назви однієї і тієї ж рослини, що належить до родини товстянкових - товстянки...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓