Пошук:
Автор Pavlenko | 21 декабря 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4137
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Сансев'єра – рослина з цікавими назвами.

Більшість жінок частиною свого домашнього затишку вважають кімнатні рослини. Їхня різноманітність на сьогоднішній день сягнула величезної кількості. У кожної господині свої квіткові смаки і уподобання. Чільна місце серед рослинного кімнатного різномаїття займає цікава рослина зовсім не української назви – сансев’єра. Мабуть, не всі знають цю біологічну назву, адже люди в різних місцях її називають по-різному: «щучий хвіст», «вовчий хвіст», «зозулин хвіст», «тещин язик», «язик диявола», «зміїна рослина», «зміїна шкіра», «африканські коноплі». Цікаво, чи не так? Найчастіше на Україні можна почути назву саме «тещин язик», інші назви пов’язані із зовнішнім виглядом рослини, а наприклад, «африканські коноплі» назвали тому, що цю рослину вирощують як технічну культуру для отримання волокна. Чим же ця рослина особлива?
Сансев’єри - епіфітні тіневитривалі рослини. Їхньою батьківщиною є кам'янисті сухі регіони тропіків і субтропіків Африки, Мадагаскару, Південної Флориди, Індонезії та Індії. В Європі відомі з XVIII століття. В культуру введені лише в кінці ХХ століття.
Рід Sansevieria названий на честь Раймондо ді Сангро, князя фон Сан-Северо, що жив в Неаполі в XVIII ст. та був покровителем природничих наук та ботаніки. 
Сансев’єри - кореневищні трав'янисті безстеблові багаторічні рослини. Мають розетку з 2-4 досить м'ясистих широкояйцеподібних листків в середньому 30-60 см в довжину та до 15 см в ширину з поперечними смугами і хрящуватою облямівкою по краю. Інколи довжина листків може бути понад 1 м.
Квітки дрібні, білі або зеленуваті, до 5 см в діаметрі, дуже ароматні, запах нагадує запах ванілі. Розкривають ввечері. Пелюстки вузенькі, а тичинки довгі та витончені. Суцвіття гроновидне до 80 см заввишки. Оцвітина циліндрична, роздута біля основи. Кожна розетка випускає тільки одну стрілку, а після цвітіння нові листки з цієї розетки вже не ростуть. Вчені довели, що у цвітінні сансев’єр зовсім немає ніякої закономірності. Воно відбувається нерегулярно і не кожен рік. Але коли сансев’єра зацвітає, її аромат поширюється на всі кімнати. Тільки цвіте рослина недовго, всього декілька днів. Після цвітіння можуть утворюватися плоди.
Сансев’єри зовсім невибагливі, а тому й стали популярними кімнатними рослинами. Цінність їх ще і в тому, що про них можна забути на тиждень-два, а вони не загинуть і не засохнуть. Завдяки цьому їх із задоволенням використовують дизайнери для створення квіткових композицій і прикрас інтер'єрів. Вони добре компонують з іншими рослинами і довго зберігають декоративність. 
Доглядати за сансев’єрою необхідно лише для того, щоб вона не втратила своєї декоративності, адже якщо кинути її напризволяще, вона втратить певну смугастість, облямівку і буде однотонно зеленою. Правила догляду прості:
- Найкраще місце для сансев’єри - підвіконня, оскільки їй потрібно якомога більше натурального світла, але в тіні листки можуть втратити яскраве забарвлення, а тепло на підвіконні або холодно - їй зовсім важливо.
- Прямі сонячні промені можуть нанести рослині опіки, тому краще ставити сансев’єру на підвіконня того вікна, в яке сонце заглядає ближче до вечора.
- До температурних перепадів сансев’єра не особливо вимоглива. При низькій температурі повітря ріст сповільнюється, або може припинитися зовсім.
- Переставляти сансев’єру з місця на місце не бажано, зате вона легко переносить протяги та сухість грунту.
- Полив помірний, тільки після просихання грунту, влітку приблизно 1 раз в тиждень, а взимку досить 1 раз на місяць. При поливі потрібно стежити, щоб вода не потрапляла в центр розетки, інакше рослина може загнити.
- Найстрашніше для сансев'єри - перезволоження грунту, від цього вона гине. Тому хороший дренажний шар для рослини є важливим.
- Удобрювати сансев’єру достатньо один раз на рік, але якщо робити це частіше, їй не зашкодить. 
- Обов’язково витирати з листків пил. На рослині майже ніколи не поселяються комахи-шкідники.
- Пересаджувати сансев’єру тільки тоді, коли з горщика стане вилазити коріння. 
- Розмножувати можна поділом кореневища, бічними пагонами і листковими живцями. Місця розрізу кореневищ присипають товченим вугіллям і поливають досить помірно. При розмноженні листковими живцями, з одного старого листа перпендикулярно жилам нарізають шматочки 5-7 см. Краще для цього використовувати листя з розетки, яка вже цвіла. Отримані живці висаджують не відразу, кілька годин підсушують, а після цього заглиблюють у вологий пісок на третину і накривають скляною банкою або плівкою. Поливати краще через піддон. Вкорінення зазвичай відбуватися через 6-8 тижнів.
Найчастіше у кімнатному квітникарстві зустрічається сансев’єра трьохсмуга. Декоративність її в тому, що вздовж усього листка тягнуться чисто-білі смуги, ширина і характер розміщення яких варіює в межах однієї рослини. В середині ХХ ст. в басейні р.Конго була знайдена строкатолиста форма сансев’єр – сансев’єра Лавренса. Вона має темніші листки та яскраву жовту смугу по краю. Квітникарі з часом зрозуміли, що розмножувати дану сансев’єру можна лише поділом кореневищ, бо при вирощуванні литковими живцями ця рослина нагадує сансев’єру трьохсмугу.
Пізніше штучним шляхом було отримано досить привабливий сорт - сансев’єру Крейга, у якої у забарвленні листків переважає жовтий колір і лише в центрі проходить вузька зелена смуга. На жаль, росте досить довго і тому зустрічається у квітникарів рідше. 
В кінці 50-х років ХХ ст. у нас з’явилась цікава різновидність сансев’єр – сансев’єра Ханії. Її висота близько 20 см, а листки майже трикутні та зібрані у красиву густу розетку. Від неї було отримано декілька низьких сортів, наприклад, Силвер Ханії, який відрізняється серебристо-сірим фоном листків з вузькою темно-зеленою каймою. Квітникарям подобається даний сорт, який утворює багато і швидко нових паростків. Сорт Голден Ханії також досить привабливий, так як має широку золотисту смугу по краю. Її висота понад 10 см, а діаметр розетки понад 15 см. Всі ці низькорослі сорти створюють надзвичайну декоративну красу, особливо від масового насадження. У сансев’єри Голден Заум жовта смуга не просто тягнеться вздовж рослини, а змінюється від широкої до вузької. 
Сансев’єра Гігантеа характеризується великою кількістю листків у красивій воронкоподібній розетці. Сорт Британніка має висоту до 1,5 м з легким рожевим відтінком широких листків. Сансев’єра Дунери вважається мініатюрною. Деякі види сансев’єр мають циліндричні листки, жолобуваті, з чіткими графічними малюнками, а також вкриті тонким восковим шаром. На жаль, такі сансев’єри у нас майже не зустрічаються.
Сансев'єра вважається лікарською рослиною. Фахівці, що вивчають вплив кімнатних рослин на здоров'я людей, стверджують, що, володіючи невибагливим характером і здатністю виживати в несприятливих умовах, сансев’єра своїм господарям віддає частинку цієї властивості, підвищуючи адаптаційні можливості і стійкість до простудних, вірусних та інших захворювань. За численними дослідженнями стало відомо, що сансев’єра в квартирі: 
-    очищує повітря;
-нейтралізує шкідливі речовини;
-знищує бактерії;
-підвищує імунітет мешканців квартири. Тому рослину можна порекомендувати для дитячої кімнати, але потрібно знати, що деякі види сансев'єр містять сік, який може викликати нудоту при попаданні всередину.
Крім усього цього на батьківщині сансев’єри населення теплий сік з листя закапують у вуха для знеболювання; відвар застосовують проти свербіння і корости, перетерті листя або сік при виразках. Дим від палаючого листя знімає головний біль, а підземні частини вважаються стимулюючим і тонізуючим засобом. У Африці коріння і листя вважаються абортивним засобом. Їх використовують також при венеричних хворобах, конвульсіях, загальній слабкості і безсиллі.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Пеперомія – «рослина-перчина»?! Пеперомія – «рослина-перчина»?!
 ...своє місце зайняла цікава розлога рослина з красивими міцними листками, чим має надзвичайно привабливий вигляд. Її назва пеперомія в...
Антимікробні властивості рослин Антимікробні властивості рослин
 Чому від запашного букету лілій або черемхи може боліти голова? Ми вдихаємо прекрасний аромат цих квітів і не помічаємо, як з повітрям до...
Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво Слони, коні, пляшки у назві рослини: смішно, але цікаво
  Одна і та ж рослина, а має декілька назв, які вона отримала із-за незвичних форм і зовнішнього вигляду вегетативних органів: стовбура –...
Яке ж воно – «Венерине волосся»? Яке ж воно – «Венерине волосся»?
  Звичайно, всі знають, хто така Венера, але яке вона мала волосся, мабуть, ніхто не бачив? Згідно з легендою, ця ніжна папороть виросла з...
«Гроші з дерева» «Гроші з дерева»
 Красуля, товстянка, жирянка, монетне дерево, грошове дерево - це назви однієї і тієї ж рослини, що належить до родини товстянкових - товстянки...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓