Пошук:
Автор Pavlenko | 17 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2048
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Гарбузове насіння – концентроване джерело користі

Гарбуз - усім відома городня рослина з великими плодами, в яких багато насіння. У відомій казці Шарля П’єро добра фея, збираючи Попелюшку на бал, перетворила гарбуз на карету, і це не випадково, адже гарбуз – найбільший з усіх існуючих овочів на Землі. Слово «гарбуз» тюркського походження, латинська назва – сucurbita.

До цього часу немає єдиної думки про походження гарбуза. Одні вчені вважають, що батьківщиною гарбуза була Латинська Америка, де раніше гарбузове насіння використовувалося строго для виробництва натуральних лікарських препаратів, які мали загальнозміцнюючу дію. Інші думали, що ця культура завезена з Китаю, де її культивували при імператорському дворі. Найперша згадка про нього, вірніше про посудину з неї – калабасе, датовано 8 тисячами років тому. Жителі Мексики розводять гарбуз вже 5 тисяч років. Він був відомий і древнім єгиптянам, а древні греки і римляни робили з гарбуза пляшки для води і вина. У Європу гарбуз потрапив лише на початку ХVІ ст.: перша згадка про нього значилася в одному з лікарських порадників 1543 року. 

На сьогоднішній день – це однорічна трав'яниста рослина зі стелючим стеблом, п'ятилопатевими листками та великими жовтими квітками, яку вирощують на горо¬дах і баштанах. Достиглі плоди збирають восени. 

Гарбуз здавна був популярною сільськогосподарською культурою українців, але  у наш час при достатку екзотичних плодів, його незаслужено відсунули на другий план. І даремно, адже корисні властивості гарбуза викликають повагу: лікарськими властивостями володіє, і шкірка, і соковита м'якоть, і насінини, і, навіть, квітконіжка (держак), але все-таки найбільше - гарбузове насіння, яке є концентрованим джерелом корисних речовин! Воно просто криниця високоякісного харчового жиру (від 32 до 52 %).

Головна частина насінини – це сім’ядолі світло-кремового кольору, що містять білки, амінокислоти, вітаміни і велику кількість мінералів, які легко засвоюються нашим організмом. Вкриті вони темно-зеленою плівкою, що містить в собі природну отруту кукурбитин, який є згубним для кишкових паразитів і абсолютно нешкідливий людині і тваринам. 

Гарбузове насіння збагачує організм залізом, фосфором, кальцієм, магнієм, марганцем та іншими. Воно є одним із найбагатших природних джерел цинку, основна кількість якого міститься в тонкому зеленому верхньому шарі насіння. Як відомо, цинк нормалізує роботу підшлункової залози, допомагає виробленню інсуліну, сприятливо впливає на діяльність передміхурової залози, нормалізує виділення тестостерону, запобігає безплідності в чоловіків. Крім того, цинк в гарбузовому насінні сприяє нормальній роботі головного мозку, покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму. Залізо в насінні покращує склад крові, амінокислоти роблять стінки судин міцними, в результаті серце отримує всі умови для нормальної роботи. До того ж вживання гарбузового насіння дуже корисне для гіпертоніків, оскільки це сприяє нормалізації кров’яного тиску. Магній також корисний для нормальної роботи серця, він поліпшує роботу серцевого м'яза і перешкоджає порушенням ритму. Марганець, цинк і селен активізують систему антиоксидантного захисту організму і допомагають йому виробляти стійкість проти бактеріальних і вірусних інфекцій. Але абсолютно марним вважається очищене насіння гарбуза, корисних речовин у ньому залишається надзвичайно мало.

 Люди, що страждають морською хворобою, знають про ефективність гарбузового насіння при нападах нудоти, що викликаються сильною морською хитавицею. Також, вагітні жінки на початкових термінах рятуються від сильного токсикозу саме насінням гарбуза. Корисне воно і для нормального травлення. Клітковина, що входить до складу гарбузового насіння, покращує роботу кишечника. Гарбузове насіння - найвірніший і найефективніший народний засіб від гельмінтів.

Гарбузове насіння впливає і на шкірні покриви: зникає синюшність, шкіра покращує свій колір, перестає виділятися велика кількість жиру, як наслідок зникають вугрі, а на голові лупа. Його можна застосовувати і зовнішньо: кашка з подрібненого насіння, накладена на опік або рану посприяє швидшому загоєнню. Вважається, що гарбузове насіння виводять з організму важкі метали, такі як кадмій і свинець. 

Воно містить у собі вітаміни А, С, Е, групи В, а також жирні кислоти омега-3 і омега-6, амінокислоти та інші поживні речовини. Насиченість продукту вище перерахованими речовинами робить його незамінним для гармонійного розвитку людського організму. 

Вітамін Е в насінні захищає клітини організму від руйнування вільними радикалами, тим самим знижуючи ризик виникнення мутацій і злоякісних пухлин.  Високий вміст вітамінів групи В, в тому числі фолієвої кислоти (вітамін В9), посилює дію багатьох ферментів в процесі обміну речовин, що сприяє нормалізації ваги. Калій зменшує набряки і прояви алергії, підвищує витривалість організму. Серед овочів лише гарбуз містить рідкісний вітамін Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі.

Вирішуючи проблему користі і шкоди гарбузового насіння, необхідно врахувати саме помірне вживання цього продукту, так як поїдання підсмаженого та підсоленого насіння може привести до засолення тканин організму, відкладення солей у суглобах, обмеження їх рухливості. Крім того, при їх розгризанні треба уникати ушкодження зубної емалі.

Таким чином, можна стверджувати, що гарбузове насіння - корисний, смачний продукт, подарований людям самою природою. Експерти стверджують, що  амінокислота триптофан, що міститься в гарбузовому насінні сприяє виробленню серотоніну - так званого гормону щастя. Таким чином, навіть жменька смаженого гарбузового насіння здатна просто підняти настрій. На здоров’я!

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Презентація «Насіння» Презентація «Насіння»
...
Молоко: кому, скільки і навіщо? Молоко: кому, скільки і навіщо?
 Всі з дитинства чують слова «вигодувати дитину». По-перше, це означає вигодовування молоком: спочатку це материнське молоко, а вже...
Умови проростання насіння (матеріали для 7 кл.) Умови проростання насіння (матеріали для 7 кл.)
На ранніх стадіях проростання насіння дихання у нього повністю анаеробне, але коли насінна шкірка лопається, воно стає аеробним і потребує весь час...
Презентація “Поширення плодів та насіння” (для 7 класу) Презентація “Поширення плодів та насіння” (для 7 класу)
...
Презентація “Плоди та насіння” (для 7 кл.) Презентація “Плоди та насіння” (для 7 кл.)
...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓