↓
Автор Pavlenko | 9 декабря 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2831
Рубрика: Корисна інформація / Біологія людини«Двері в наше життя»Ротову порожнину людини, а по простому – рот, можна порівняти з дверима нашого життя, які розміщені в нижній половині обличчя. Саме через рот до нашого організму потрапляють ті поживні речовини, які необхідні для підтримання процесів життєдіяльності. Відкривається і закривається рот за допомогою певних м’язів. Перший шматочок їжі, який ми кладемо в рот, є причиною того, що ці двері необхідно закрити. Що ж відбувається в роті? Чому ротову порожнину називають воротами травної системи? Процес перетравлення їжі починається уже в той момент, як їжа потрапила в рот. Спочатку їжа утримується губами, відкушується зубами, потім за допомогою зубів і язика подрібнюється на дрібні частинки, щоб без перешкод пройти по стравоходу до шлунку. Звичайно, міцність зубів і сила м’язів язика всім відомі. Але важливе значення для процесу жування мають ще й міцні і сильні жувальні м’язи. Таким чином, за допомогою всіх цих органів ротової порожнини ми можемо пережувати не лише грубу їжу, але й міцні горіхи. Вчені довели, що процес травлення починається вже з першого укусу: рот відкривається - губи відчувають дотик їжі - різці відкушують шматочок - язик проштовхує його в глибину рота - слина просочує - і ось травлення розпочалось. Звичайно відкушування залежить від характеру їжі, якщо це шматок м’яса, то до роботи долучаються ікла. Експериментально було доведено, що сила стискання зубів може досягати 10 кг/см2. Але крім подрібнення в роті відбувається своєрідна термообробка. Чому? Це пов’язано з тим, що в ротовій порожнині зберігається певна температура, тому холодна їжа зігрівається, а гаряча, навпаки, охолоджується. Подумайте про холодне морозиво і гарячий суп, щоб проковтнути ми обов’язково тримаємо їх незначний час у роті, щоб вони пройшли термічну обробку. Отже, у стравохід уже потрапляє їжа безпечної температури, хоча інколи буває, що ми можемо обпекти в роті, або швидко з’їсти морозиво і захворіти. Звичайно, це буде лише тоді, коли ми не дотримаємось елементарних правил споживання їжі. Вивчаючи травлення в ротовій порожнині, ми вже чітко знаємо, що на відміну від механічної і термічної обробки їжі, надто важливе значення має хімічна обробка. Слина – складна речовина, функції якої важко переоцінити: - по-перше, вона змочує і розчиняє їжу, бо до її складу входить вода; -по-друге, у слині наявні ферменти, які діють на вуглеводи і починають їх переварювати вже починаючи з рота; -по-третє, у слині є речовина лізоцим, яка руйнує оболонки бактерій і цим знезаражує їжу; -по-четверте, клейка речовина слини муцин допомагає сформувати харчовий комок; -по-п’яте, слина допомагає швидко ковтнути їжу і без перешкоди пройти через глотку і стравохід далі у шлунок. У посібнику для допитливих «Тіло людини» є цікаве порівняння ротової порожнини із темним тунелем, через який відбувається в’їзд на американську гірку. За ротовою порожниною починається спуск у тривалу подорож із численними віражами. Зрозуміло, що мова йде про стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, які дійсно розташовані так, що їжа повинна рухатися у різних напрямках: униз, вбік, угору, впоперек… черевної порожнини. Мені подобається ще одна назва нашої ротової порожнини – це міксер. В цьому, звичайно, є доля правди, адже все, що потрапляє в рот подрібнюється. І це подрібнення залежить від того, наскільки швидко, наскільки інтенсивно ми будемо жувати. Тобто підготовка їжі у роті для подальшого перетравлення: робота зубів, язика, слинних залоз, що перетворюють грубу, густу, тверду їжу в м’який харчовий комок - досить важлива умова всіх подальших функцій шлунково-кишкового тракту. Причому все це у ротовій порожнині відбувається так, що ми не можемо бачити, бо рот повинен бути закритим, тому рот – це двері між довкіллям і організмом і ворота травної системи. Язик і м’язи щік рухають їжу в глотку. І в цьому процесі бере участь ще не згадане піднебіння, оскільки язик постійно в нього впирається. І це ще не все. Язик… Його функції для процесу травлення досить важливі, але ж функції смакового аналізатора не менш важливі. Саме язик відповідає за розпізнавання смаків. А ще язик допомагає у створенні звуків. Отже, така проста ротова порожнина виявляється зовсім непростою. Подібні публікації:
|
||||||||||||
Корисна інформація ↓
|
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓
|