Пошук:
Автор Pavlenko | 9 декабря 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2719
Рубрика: Корисна інформація / Біологія людини

«Двері в наше життя»

Ротову порожнину людини, а по простому – рот, можна порівняти з дверима нашого життя, які розміщені в нижній половині обличчя. Саме через рот до нашого організму потрапляють ті поживні речовини, які необхідні для підтримання процесів життєдіяльності. Відкривається і закривається рот за допомогою певних м’язів. Перший шматочок їжі, який ми кладемо в рот, є причиною того, що ці двері необхідно закрити. Що ж відбувається в роті? Чому ротову порожнину називають воротами травної системи?

Процес перетравлення їжі починається уже в той момент, як їжа потрапила в рот. Спочатку їжа утримується губами, відкушується зубами, потім за допомогою зубів і язика подрібнюється на дрібні частинки, щоб без перешкод пройти по стравоходу до шлунку. Звичайно, міцність зубів і сила м’язів язика всім відомі. Але важливе значення для процесу жування мають ще й міцні і сильні жувальні м’язи. Таким чином, за допомогою всіх цих органів ротової порожнини ми можемо пережувати не лише грубу їжу, але й міцні горіхи. 

Вчені довели, що процес травлення починається вже з першого укусу: рот відкривається - губи відчувають дотик їжі - різці відкушують шматочок - язик проштовхує його в глибину рота - слина просочує - і ось травлення розпочалось. Звичайно відкушування залежить від характеру їжі, якщо це шматок м’яса, то до роботи долучаються ікла. Експериментально було доведено, що сила стискання зубів може досягати 10 кг/см2. 

Але крім подрібнення в роті відбувається своєрідна термообробка. Чому? Це пов’язано з тим, що в ротовій порожнині зберігається певна температура, тому холодна їжа зігрівається, а гаряча, навпаки, охолоджується. Подумайте про холодне морозиво і гарячий суп, щоб проковтнути ми обов’язково тримаємо їх незначний час у роті, щоб вони пройшли термічну обробку. Отже, у стравохід уже потрапляє їжа безпечної температури, хоча інколи буває, що ми можемо обпекти в роті, або швидко з’їсти морозиво і захворіти. Звичайно, це буде лише тоді, коли ми не дотримаємось елементарних правил споживання їжі.

Вивчаючи травлення в ротовій порожнині, ми вже чітко знаємо, що на відміну від механічної і термічної обробки їжі, надто важливе значення має хімічна обробка. Слина – складна речовина, функції якої важко переоцінити:

- по-перше, вона змочує і розчиняє їжу, бо до її складу входить вода;

-по-друге, у слині наявні ферменти, які діють на вуглеводи і починають їх переварювати вже починаючи з рота;

-по-третє, у слині є речовина лізоцим, яка руйнує оболонки бактерій і цим знезаражує їжу;

-по-четверте, клейка речовина слини муцин допомагає сформувати харчовий комок;

-по-п’яте, слина допомагає швидко ковтнути їжу і без перешкоди пройти через глотку і стравохід далі у шлунок. 

У посібнику для допитливих «Тіло людини» є цікаве порівняння ротової порожнини із темним тунелем, через який відбувається в’їзд на американську гірку. «Двері в наше життя» За ротовою порожниною починається спуск  у тривалу подорож із численними віражами. Зрозуміло, що мова йде про стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, які дійсно розташовані так, що їжа повинна рухатися у різних напрямках: униз, вбік, угору, впоперек… черевної порожнини. 

Мені подобається ще одна назва нашої ротової порожнини – це міксер. В цьому, звичайно, є доля правди, адже все, що потрапляє в рот подрібнюється. І це подрібнення залежить від того, наскільки швидко, наскільки інтенсивно ми будемо жувати. Тобто підготовка їжі у роті для подальшого перетравлення: робота зубів, язика, слинних залоз, що перетворюють грубу, густу, тверду їжу в м’який харчовий комок - досить важлива умова всіх подальших функцій шлунково-кишкового  тракту. Причому все це у ротовій порожнині відбувається так, що ми не можемо бачити, бо рот повинен бути закритим, тому рот – це двері між довкіллям і організмом і ворота травної системи.

Язик і м’язи щік рухають їжу в глотку. І в цьому процесі бере участь ще не згадане піднебіння, оскільки язик постійно в нього впирається. 

І це ще не все. Язик… Його функції для процесу травлення досить важливі, але ж функції смакового аналізатора не менш важливі. Саме язик відповідає за розпізнавання смаків. А ще язик допомагає у створенні звуків.

Отже, така проста ротова порожнина виявляється зовсім непростою.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
"Трубопровід життя"
 Травну трубку можна порівняти із звичайним трубопроводом чи механізмом якоїсь техніки, що працює на паливі. Тільки виникає одне питання: ...
Складність ковтання Складність ковтання
 Тривалість ротової і глоткової фази становить всього 1-2 секунди, причому глоткова фаза неможлива без присутності в роті їжі, слини або іншої...
Значення жування в травленні Значення жування в травленні
 Жування забезпечує якість первинної обробки їжі і визначає час перебування її в ротовій порожнині та в загальному здійснює рефлекторні впливи...
Чим керує язик, хто керує язиком? Чим керує язик, хто керує язиком?
 Саме головний мозок є верховним посередником у тих відношеннях, які  зв’язують язик та органи травлення. За сигналами, які надходять...
Язик як засіб виживання тварини Язик як засіб виживання тварини
Навіщо потрібен язик організмам? Для добування їжі, для вживання їжі, для аналізу їжі, для утворення звуків… . Які ж бувають язики за зовнішнім...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓