Пошук:
Автор Pavlenko | 16 января 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3528
Рубрика: Статті

Обличчя – дзеркало душі та його здатність червоніти

У 2009 році журнал «New Scientist» склав рейтинг з десяти найбільш загадкових особливостей людини, сенс яких вчені досі не розгадали. До цієї десятки увійшла здатність червоніти. Чому ж більшість із нас, і у дитячому, і в підлітковому, і навіть, у дорослому віці червоніє, маючи на це різноманітні причини, причому у кожного свої? Деякі люди досить страждають від того, що за будь-якого приводу і без приводу можуть почервоніти у непотрібній для цього ситуації. Що ж це відбувається з нашим обличчям? 
Часом нам не хочеться виставляти на показ свої внутрішні почуття і відчуття, але людство так влаштовано, що десь в глибині нервової системи спрацьовує пружина, яка викликає прилив крові до обличчя під час брехні або, коли людина потрапляє в неприємну ситуацію. Причин, чому люди червоніють, багато, а професор Франц де Вааль, який працює в університеті Emory в США зауважив, що цією якістю володіють єдині на планеті істоти – люди. Почервоніння обличчя виникає:
-при загрозливій небезпеці;
-при хвилюванні;
-у вигляді боязні деяких людей; 
-перед майбутньою важливою справою;
-перед важливою зустріччю; 
-при збентеженні;
-під час конфліктів; 
-при невдачах у навчанні чи роботі; 
-при виступі перед великою аудиторією; 
-при неочікуваній ситуації;
-при лякливій ситуації;
-при незручній ситуації; 
-при відповідях на неприємні запитання;
-при вислуховуванні несправедливої критики;
-при розмові з людиною, якій симпатизують;
-при розмові на інтимну тему;
-при знайомстві з незнайомими людьми. Загалом, все те, що якось вас зачіпає або хвилює, відразу ж викликає почервоніння. І ви нічого, ну зовсім нічого не можете з цим зробити! І найголовніше, вам здається, що всі над вами сміються!
З точки зору професора Франца де Вааля, червоніння людей в незручних ситуаціях – це найбільша прогалина у теорії еволюції людства і техніка припливу крові до обличчя давно відома: людина покривається рум’янцем, коли судини, які розташовані ближче до поверхні шкіри обличчя, грудей і шиї відкриваються, і посилено наповнюються кров’ю. Наука досі точно не може визначити, чому крихітні м’язи відкривають ці судини. Їх контролює автономна частина нервової системи, яку людина не контролює. Отже, оскільки органи кровоносної системи керуються вегетативною (автономною) нервовою системою, незалежно від бажань людини, вплинути на зміну діаметрів капілярів вона не може. 
Ще у наших пращурів почервоніння обличчя було ознакою поганих рис людини. І зараз у народі прийнято вважати, коли людина червоніє, то вона бреше. Але виявляється, це не зовсім так. Останні дослідження вчених довели, що люди, які здатні червоніти, це не брехуни, а навпаки, добрі люди! Можливо, здатність червоніти допомагала людям на зорі еволюції зменшити агресію в суспільстві. 
Фізіологи стверджують, що почервоніння обличчя говорить про чутливу душу людини та її високі моральні принципи. Звичайно, ті, у кого залізні нерви, можуть збрехати і не почервоніти, або не червоніють ті, у кого капіляри на обличчі розташовані набагато глибше, ніж у інших людей. Такого типу люди можуть брехати до нескінченності, і ніхто цього не помітить. Є таке припущення, що посилаючи фарбу на обличчя, природа змушує людей брехати менше. А почервонілий брехун посилає групі оточуючих сигнал про готовність принести вибачення. Це знижує рівень агресивності і примушує інших людей швидше прощати того, хто провинився.
Механізм почервоніння має безпосередній зв’язок із напруженням мімічних м’язів та ділянками головного мозку, котрі відповідають за соціальні контакти. А, як відомо, внутрішній стан людини відображається на її обличчі. І якщо людина почервоніла, це свідчить тільки про те, що вона приховує свою реакцію на зовнішні події, що відбуваються. При цьому, мімічний м’яз напружується і відбувається підсилення кровообігу, що призводить до почервоніння обличчя.
Це дуже заважає в будь-яких взаєминах. І людина, спочатку не вважаючи себе сором’язливою, і тим більш замкнутою, поступово такою стає. А якщо хтось із сторонніх або близьких людей при цьому ще додумається вимовити вголос: «Що це ти так почервоніла або почервонів!». Ситуація прямо таки заходить у глухий кут. До речі, будь-яке, навіть невелике фізичне навантаження, теж звичайно викликає почервоніння обличчя у людей такого типу. Наприклад, коли ви нахиляєтеся, щоб зав’язати шнурки, обличчя обов’язково червоніє.
Психологи вважають, що реакція обличчя є наслідком соціофобії - боязні спілкування, незважаючи на те, що зовні непомітно, що людина відрізняється великою сором’язливістю і скутістю. Соціофобія, на думку психологів більшою мірою характерна для артистів, музикантів та інших творчих особистостей, покликання яких полягає в тому, щоб блищати перед публікою. Це не назавжди, з роками подібні судинні реакції зазвичай проявляються значно слабкіше і рідше.  
Daily Telegraph повідомляє, що вчені за допомогою інфрачервоної зйомки змогли знайти відповідь на питання, чи червоніють люди в темряві? В експерименті брала участь 31-річна жінка, яка має здатність легко червоніти. Коли випробувана звикла до температури в темній кімнаті, дослідники попросили її розповісти про досить незручні випадки з життя. Всі зміни температури фіксувалися тепловізором. У результаті вчені на отриманому зображенні побачили, що жінка, згадуючи про незручні ситуації, в які вона потрапляла, заливалася рум'янцем.
Почервоніння обличчя після вживання спиртного зазвичай спостерігається у людей, організм яких не може розщеплювати ацетальдегід - метаболіт спирту. І сполука накопичується в організмі, розширюючи судини в шкірі і на периферії. А це може призвести до зменшення припливу крові до центральних органів. Не виключено, що тіло намагається впоратися з цим, виділяючи гормони, які підвищують тиск.
Є й дуже неприємне захворювання - розацея. Її основні ознаки - постійно червоніючі ніс і обличчя. Провокуючим фактором може послужити, що завгодно, починаючи від підвищення (або зниження) температури повітря, закінчуючи прийомом гарячої їжі або алкогольних напоїв. У важких, запущених випадках, обличчя хворого спотворюється: ніс стає неприродно великим, опухлим, шкіра покривається непривабливими горбиками, великими порами, судинними «зірочками». На цьому етапі крім терапевтичного лікування, часто доводиться вдаватися до допомоги пластичного хірурга. 
В чому ж полягає механізм «почервоніння». Це відбувається тому, що до зовнішніх шкірних покривів людини прилинула кров в результаті різкого розширення капілярів, а з біології відомо, що капілярна мережа обличчя досить густа, тому дивуватися зміні кольору обличчя не варто. Причому, капіляри таким же чином відповідальні і за прямо протилежний процес – звуження. Чому ж капіляри розширюються або звужуються? За це відповідальні нерви - «вазомотори». Саме підкоряючись імпульсам, що передаються по них, капіляри змінюють свій просвіт. Вчені вважають, що чим сильніше діють фактори, які викликають почервоніння, тим більш насичене забарвлення шкірних покривів: вазомотори подали сигнал, капіляри розширилися, тобто вазомотори віддають команду капілярам. 
Під час нервового збудження в організмі відбувається перерозподіл крові, вона активніше постачається:
- у м’язи, щоб підготувати їх до небезпеки;
- до легень, яким потрібно більше повітря;
- до серця, щоб воно підвищило свою роботу з перекачування крові; 
- до мозку, щоб той знайшов швидке рішення. Останнє залежить від типу нервової системи.  
У літературі про людину, яка червоніє можна зустріти різноманітні порівняння:
-червоніти – шарітися;
-червоний як калина (мак, буряк);
-заливатися рум’янцем;
-«краска залила обличчя»;
-обличчя наливається жаром;
-обличчя пашить вогнем;
-почервонів – «пече раків»;
-обличчя налилося кров’ю. 
Лікарями та психологами визначено захворювання-фобію, яку назвали еритрофобія, яка виражається в боязні почервоніти, а також боязні червоного. Наука давно має факти, які підтверджують особливий вплив червоного кольору на організм людини. Однак, еритрофобія викликає збентеження, а також страх у невідповідний час почервоніти і як наслідок - розвиток у людини психологічних комплексів і таких захворювань як невроз і депресія. Психологічна еритрофобія з часом замикається і відсторонюється від людей, адже боязнь почервоніти буквально тримає в напрузі людину, не дає їй спокійно жити, заважає позитивному мисленню і радісному існуванню. 
Цікаві факти про почервоніння відомі з історії, наприклад, полководець Олександр Македонський проводив відбір солдат для своєї армії, зважаючи на цей чинник. Він створював стресову ситуацію, і якщо чоловік при цьому блід – вибраковував його як непридатного для служби, якщо червонів – забирав у військо. Бо почервоніння обличчя свідчить про прилив крові до голови, а відтак і до мозку, а тому людина, що червоніє, працюватиме належним чином в екстремальній ситуації і знайде вихід у скрутному становищі. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Жест – мова без слів Жест – мова без слів
 Спілкування людини здійснюється за допомогою мови, але звичайна жестикуляція, якою ми користуємося під час спілкування, для...
Різнобічні точки зору на позіхання Різнобічні точки зору на позіхання
  В акті позіхання беруть участь м’язи ротової порожнини, обличчя, шиї, а коли людина потягується, то приєднуються ще й м‘язи...
«Мова обличчя» «Мова обличчя»
 Досить важливе вміння розуміти «мову обличчя», читати викарбувані у міміці емоції, навмисно і довільно висловлювати свої почуття, володіючи...
Обличчя людини – дзеркало її душі та здоров’я. Обличчя людини – дзеркало її душі та здоров’я.
Обличчя завжди було, і мабуть буде,  предметом пильного та глибокого вивчення. Кожне з них природа створює за індивідуальним проектом...
М’язи виразу обличчя. М’язи виразу обличчя.
Вчені в кінці ХХ ст. описали мімічні ознаки базових емоцій і виокремили три автономні зони обличчя: ділянка чола й брів, ділянка очей і нижня частина...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓