Пошук:
Автор Pavlenko | 6 января 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4291
Рубрика: Статті

Мутагени нашого побуту

В житті людини існує досить багато небезпек і більшість з нас вважає небезпечними саме ті фактори, які видимі оком. Але, на жаль, невидимої небезпеки навколо також достатньо. Однією з них є мутагени. За дослідженнями сучасної науки на сьогоднішній день мутагенів з кожним днем стає все більше. Що ж таке мутагени? 
Мутагени - це фактори навколишнього середовища, які здатні порушувати генетичні програми клітин і викликати в організмі зміни спадкових властивостей. Мутагенною активністю володіють численні і широко розповсюджені забруднювачі хімічної, фізичної та біологічної природи. Найчастіше люди називають мутагеном радіацію, тому що вона є найбільш повно вивченим мутагенним чинником ризику здоров'ю людини.
Вантаж мутацій у людини складався десятками тисячоліть. З накопиченим у минулому людство живе в сьогоденні, яке характеризується мінливістю умов щодо поповнення та прояви мутаційного вантажу.  
За останні роки в середовищі проживання людини виявляється все зростаюче число речовин з мутагенною активністю. Ефекти їх дії привертають увагу не тільки у зв'язку з турботою про охорону спадковості заради майбутніх поколінь, але вони також стосуються і сьогодення, враховуючи сувору відповідність між канцерогенною і мутагенною дією більшості речовин, які використовуються людиною. Тобто в нашому житті існують мутагени, які впливають на нас щоденно і в основному це мутагени побуту.
Життя в сучасному будинку комфортне, але далеко не завжди безпечне. Американська Асоціація легеневих хвороб поширює інформацію про те, яку загрозу їхньому здоров'ю може нести проживання в будинку і як уникнути цієї напасті. У свій дім ми маємо право нікого не пустити, закрити від небажаних гостей, але у плані екологічних негативних факторів життя, будинок беззахисний. Це означає, що деякі негативні чинники можуть бути мутагенами, а отже викликати мутації. Тривалий час причини мутацій були нез’ясованими, але на сьогоднішній день все змінилося, визначено такі види мутагенів:
- фізичні (радіація, електромагнітне випромінювання, тиск, температура...)
- хімічні (цитостатики, спирти, феноли ...)
- біологічні (бактерії й віруси).
Перевірка на мутагенність і канцерогенність є частиною загальної токсикологічної перевірки. На мутагенну активність також перевіряються речовини, що входять до складу харчових продуктів і застосовуються в побуті для підтримання чистоти і порядку.
Мутагенна активність їжі, приготовлена різними способами з різних харчових продуктів вивчалася і вивчається численними дослідами та експериментами. Мутагенними властивостями різної складності володіють такі харчові добавки, як замінники цукру, консерванти, барвники та ін. У курящих людей і в осіб, що жують тютюн і бетель, підвищено рівень сестринських хроматидних обмінів у лімфоцитах. При цьому величина такого підвищення залежить від кількості куріння на день. 
Велику увагу приділяють перевірці на мутагенність барвників для волосся. Багато компонентів фарб викликають мутації у мікроорганізмів, а деякі - в культурі лімфоцитів.
Мутагенні речовини в продуктах харчування, в засобах побутової хімії виявляти важко через незначні концентрації, з якими контактує людина в реальних умовах. Однак якщо вони індукують мутації в зародкових клітинах, то це призведе з часом до помітних популяційних ефектів, оскільки кожна людина отримує якусь дозу харчових і побутових мутагенів.
Мутагенні властивості їжі і побутового середовища були і на ранніх стадіях розвитку сучасної людини. Проте в даний час в наш побут вводиться багато нових синтетичних речовин, хімічні сполуки яких повинні бути безпечні. Повинні, але чи є?
Генетично модифікована їжа - це продукти харчування, отримані з генетично модифікованих організмів, які набувають певних якостей завдяки переносу в геном окремих генів теоретично з будь-якого організму (у випадку трансгенезу) або з геному споріднених видів (цисгенез). Спеціалісти не можуть констатувати шкідливість ГМО на організм людини. Але й виключати факт небезпеки генномодифікованих організмів теж немає підстав. У зв'язку з цим нещодавно був прийнятий закон про обов'язкове маркування харчових продуктів на наявність або відсутність у них ГМО.
До компаній, які використовують ГМО можна віднести:
-Nestle (Нестле) - виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування.
-Hershey's (Хершіс) - виробництво шоколаду, безалкогольних напоїв.
-Coca-Cola (Кока-Кола) - виробництво напоїв Кока-Кола, Спрайт, Фанта... 
-McDonald's (Макдональдс) - «ресторани» швидкого харчування.
-Danon (Данон) - виробництво йогуртів, кефіру, сиру, дитячого харчування
-Mars (Марс) - виробництво шоколаду Марс, Снікерс, Твікс.
-PepsiCo (Пепсі-Кола) - напої Пепсі.
Серед солодких газованих напоїв є ті, які не містять цукру. Замість нього кладуть цукрозамінники, а їх відносять до добавок, які маркують літерою Е. В напої з «нульовою калорійністю» замість цукру додають штучні цукрозамінники, які практично не засвоюються організмом. Наприклад, аспартам, ацесульфам калію, сахарин та інші. На етикетках вони маркуються відповідно: Е 951, Е 950, Е 954.Крім цукру, невід’ємною частиною солодкого газованого напою є кислота. Найчастіше в газованих напоях застосовують лимонну та яблучну кислоти, рідше – ортофосфорну, яка взаємодіє з кальцієм. Тому у людей, які п'ють напої, що містять ортофосфорну кислоту, кальцій вимивається з кісток набагато краще. У деяких випадках це може призводити до ослаблення кісткової тканини, кістки стають крихкими і досить легко ламаються. На етикетках лимонна і ортофосфатна кислота маркуються відповідно: Е330 та Е338. 
Купляючи той чи інший солодкий газований напій, ми звертаємо увагу на колір. Фарбують газовані напої барвники, серед яких п’ять особливо небезпечних: Е102, Е110, Е122, Е124, Е129. Саме вони є однією з причин гіперактивності у дітей, які стають агресивними, їм важко сконцентрувати увагу на навчанні, вони отримують погані оцінки, вчиняють істерики. 
Не можна обійти увагою і консерванти, які використовують для подовження строків придатності газованих напоїв. Крім вуглекислого газу у них консервантом слугує бензоат натрію, який маркують на етикетці Е211. Цей консервант є штучним, він негативно впливає на обмін речовин, пригнічує роботу шлунково-кишкового тракту і належить до харчових добавок, що сприяє утворенню злоякісних пухлин. 
Сучасні виробники часто додають у свої фірмові напої вітамін С. На перший погляд, це повинно зменшити шкоду газованих напоїв та зробити їх якщо не корисними, то, хоча б, тонізуючими. Однак, це не так. У результаті взаємодії аскорбінової кислоти і бензонату натрію, який є слабким канцерогеном, виділяється токсичний бензол - більш сильний канцероген, що провокує розвиток злоякісних пухлин.
Все-таки на першому місці у побуті стоять хімічні речовини, адже протягом свого життя людина постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які за численними дослідженнями можуть викликати різні види захворювань та розлади здоров’я. Особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які залежно від їх практичного використання можна поділити на:
• отрути, які використовуються у господарстві: фарби, розчинники, складовими частини яких є ртуть, свинець, ароматичні сполуки, що в свою чергу є джерелом небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій;
• отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та шкідниками (гербіциди, пестициди), які перебуваючи у квартирах або приватних будинках виділяють речовини, які людина постійно вдихає; 
• хімічні побутові засоби санітарії, гігієни та косметичні засоби.
Всі ці хімічні речовини можуть вважатися мутагенними і залежно від характеру дії на організм людини поділяються на: токсичні, подразнюючі, канцерогенні, наркотичні, задушливі та ті, що впливають на репродуктивну функцію.
Токсичні речовини - це речовини, які викликають отруєння усього організму людини, впливаючи в основному на кровотворну, центральну, нервову системи людського організму. Ці речовини викликають патологічні зміни певних органів. До таких речовин належать такі сполуки, як чадний газ, селітра, розчини кислот чи лугів.
Пари кислот, лугів, аміак, які можуть бути у будинках і квартирах  викликають подразнення слизових оболонок, дихальних, шляхів, очей, шкіри. Розчинники, формалін, лаки на основі нітросполук - це речовини, що діють як алергени.
Азбест (прилади з його використанням), ароматичні вуглеводні, циклічні аміни, нікель, хром - канцерогенні речовини, які викликають, як правило, злоякісні новоутворення - пухлини.
Наркотичні речовини впливають на центральну нервову систему та репродуктивну функцію того, хто їх приймає. Але їхня дія може мати мутагенний характер для майбутніх дітей наркомана.
Задушливі речовини, наприклад, оксид вуглецю, оксиди азоту призводять до токсичного набряку легень.
Пестициди - один із найнебезпечніших факторів забруднення навколишнього середовища. А вони часто можуть утримуватись у приміщеннях, особливо у сільській місцевості. За останні роки було відомо про ряд масових отруєнь, викликаних пестицидами. Це відбувалося, головним чином, з двох причин: внаслідок забруднення харчових продуктів під час їх перевезення і зберігання, а також у результаті використання в їжу протруєного насіння.
Побутова техніка, мобільні телефони, комп’ютери, фени, мікрохвильовки та багато іншого, що так полегшують нам життя, виявляється, його і вкорочують. Електричні та магнітні поля від приладів створюють небезпечний для нашого здоров’я електромагнітний смог. Він і породив абсолютно нову хворобу останнього десятиліття, яку лікарі прозвали алергією на електромагнітне випромінювання. До 15% землян, може бути алергія на електромагнітне випромінювання. Але в будь-якої людини, навіть не гіперчутливої, якщо вона постійно перебуває в такому підвищеному фоні, починаються порушення метаболізму. Це так звані вільнорадикальні процеси – виникають вільні радикали кисню, азоту, за цим настає окисне ушкодження ДНК, що вписується в схему дії багатьох мутагенних і навіть канцерогенних чинників. Тому є побоювання, що ця недуга стане однією з головних проблем майбутніх поколінь. 
Практично уся побутова техніка небезпечна за рівнем випромінювання, бо сьогоднішнє суспільство геть електризоване. Але останніми роками з’являються нові й нові технології, які на порядки збільшують цей так званий електромагнітний смог. Передусім – це засоби мобільного зв’язку, радіо, телебачення. Але особливо мобільні, бо це якраз випромінювач, який ми підносимо до нашого мозку, а відтак безпосередньо його опромінюємо. Тут відстань - дуже важливий чинник, від якого залежить ступінь шкоди. Якщо системний блок стоїть за метр і далі – це дещо зменшує її. Так зване низькочастотне випромінювання – теж небезпека. Наприклад, той же фен, коли ми сушимо голову, або чоловіча електробритва – джерело низькочастотного випромінювання, потенційно шкідливе, усе залежить від часу використання: якщо хвилину – нестрашно, а якщо годинами опромінюється людина – це загрозливо. 
До яких захворювань може призвести тривале перебування біля джерела електромагнітного випромінювання? У найгіршому випадку – це онкологія. Окрім того, може боліти голова, людина швидко втомлюється, ймовірні короткочасна втрата пам’яті, нудота, запаморочення, роздратування, класичні алергійні реакції. Радіо- та мобільний телефон неприпустимо тримати в спальні. Випромінювання монітора, якщо це LCD, - мінімальне. Тут людина, яка за ним працює, більше матиме напруження зору чи головний біль від емоційного навантаження. Що стосується системного блоку чи ноутбука, там є і високо-, і низькочастотне випромінювання. Воно зазвичай невисокого рівня, інша справа, якщо ноутбук безпосередньо біля вас, тут парадокс: він випромінює менше, ніж стаціонарний блок, але шкоди від нього більше. Небажано його ставити на коліна або працювати на ньому в ліжку, не можна користуватися ним системно й годинами. І ще серйозна загроза, що нині з’явилася, - так званий WI-FI зв’язок. Ноутбук буде однозначно зв’язаний з Інтернетом через WI-FI – а це вже мікрохвильове випромінювання, воно значно інтенсивніше, ніж від самого комп’ютера. Саме через це Рада Європи та окремі європейські уряди рекомендували своїм громадянам переходити на більш безпечні провідні Інтернет-з’єднання замість Wi-Fi та мобільних телефонів. Спостереження американських учених переконують: довготривале перебування під дією підвищеного електромагнітного фону збільшує ризик появи онкологічних, репродуктивних, імунних, вегетативних, серцево-судинних і нервових захворювань. А технікою, яка дає це електромагнітне випромінювання, ми користуємося щодня і не лише вдома та на робота, але їдучи в транспорті. 
За дослідженнями шведських та британських учених, діточки, які надто захоплюються комп’ютерами та мобілками, - втричі частіше хворіють на лейкемію. - Дітей можна знайомити з технікою із раннього віку, але тільки розуміючи і враховуючи ризики від випромінювання. Ось, скажімо, комп’ютер, тут треба визначити й оптимальну відстань, на якій сидітиме дитина від монітора, й ту кількість часу, протягом якого вона перебуватиме, не шкодячи собі, не опромінюючись. Що стосується мобільного, то що пізніше дитина візьме його в руки, то краще. Є приклади розвинутих країн, приміром Франції, там на законодавчому рівні заборонили в дитсадках і школах дітям до 14 років користуватися мобільними. І зараз відбувається заборона WI-FI, а в нас це набирає обертів. Річ не в тім, що прогрес треба заборонити, треба розумно користуватися його здобутками.  
Який за нормою має бути рівень електромагнітного поля в наших домівках? Норми в Україні дуже жорсткі: 2,5 мікровати на сантиметр квадратний – це для непромислових об’єктів, тобто наших домівок. Техніка, яка несе найбільше загроз: мобільний та радіотелефон (одні з найбільших джерел випромінювання), мікрохвильова піч.
Науковці уже довели, що техніка в нашій спальні, наприклад, стільниковий телефон на тумбочці біля ліжка, що працює в режимі очікування, може призвести до порушень сну. І це пояснюють випромінюванням: у телефоні джерелом випромінювання є гетеродин. У режимі очікування його частота не перевищує 900 мегагерц, а людський організм особливо чутливий до таких слабких випромінювань, бо вони відповідають коливанням наших клітин. Тож як облаштувати свій дім, аби мінімізувати шкідливий вплив техніки? Потрібно позбутися в спальні електроприладів: там не повинен бути телевізор, мобільний телефон, принаймні біля подушки – хоча б за метр-два. Але якщо через стінку в сусіда це все стоїть, то стіна практично не екранує і ви сповна відчуваєте на собі дію цих електромагнітних хвиль. 
Мікрохвильовка має величезні потужності порівняно з іншою побутовою технікою, але вони всередині, адже якісна піч екранує електровипромінювання. Але, якщо екран поганенький або дверцята мікрохвильовки нещільно зачиняються, вона може давати потужні зовнішні поля, які можуть бути шкідливими. Тому під час роботи мікрохвильовок від них треба триматися подалі. Буває, що зовні пічка нормально виглядає, але на порядки порушує норми безпеки, бо неідеально заекранована. Тому треба користуватися пічкою, в якої не скінчився термін придатності, дбати, щоб це була якісна річ, і по можливості перевіряти її.
Тож щоб правильно скоригувати свій побут в улюбленому помешканні, фахівці виробили кілька золотих правил користування побутовою технікою. Передусім необхідно пам’ятати: прилади, що не працюють, краще вимикати із розетки. Адже техніка, під’єднана до електромережі, що працює в режимі очікування, теж є джерелом незначного електромагнітного поля, і що довший провід, то випромінювання більше.
Зверніть увагу, як під’єднані ваші люстри – в розрив вимикача має йти не нульовий, а фазовий провід. Якщо цього правила не дотрималися, знайте: в центрі кімнати ви запустили справжню бомбу сповільненої дії – постійне джерело електромагнітного випромінювання. А тепер від стелі погляньмо на підлогу. Якщо ви постелили звичні лінолеумову чи дерев’яну підлогу – добре. Коли ж вирішили, що найкращим варіантом є тепла підлога, знайте: разом із теплом людина від неї отримує втричі інтенсивніше опромінення електромагнітним полем, ніж працівники сучасного офісу, що вщерть заповнений технікою. Тож таку підлогу не варто стелити, особливо в спальні. У цьому місці відпочинку все має бути зроблено з натуральних матеріалів і тут не бажано не лише ставити техніку, а й протягувати під ліжком кабелі чи розміщувати їх близько від розеток.
У кабінеті або ж у кухні, де зазвичай найбільше встановлюють різноманітних електроприладів, для цього найбільше підійде місце біля стіни, що виходить на вулицю. Інакше ви можете опромінити людей, що живуть за стіною, або ж тих, хто перебуває збоку або ж позаду від агрегата. Намагайтеся найбільш уживану техніку ставити хоча б за півтора метра від себе, тобто нехай вона працює якомога далі і якомога рідше. Щоб запобігти появі потужного електромагнітного поля, фахівці рекомендують не вмикати одразу багато техніки та обирати не надто потужні моделі й частіше провітрювати кімнати, особливо перед сном.  
Враховуючи всі поради можна зробити, щоб дім приносив лише радість, здоров’я та затишок. Все в наших руках.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Хімія «Кока-коли» Хімія «Кока-коли»
  На думку фахівців, первинний склад «Кока-коли» включав горіх коли, який багатий кофеїном, і кущ коки, який містить кокаїн. Як...
Вода + цукор + газ = смачно, але … Вода + цукор + газ = смачно, але …
 Дослідники заявили, що вживання солодких газованих напоїв за ступенем шкоди, завданої організму, дорівнює шкоді, отриманої  від...
Молоко: кому, скільки і навіщо? Молоко: кому, скільки і навіщо?
 Всі з дитинства чують слова «вигодувати дитину». По-перше, це означає вигодовування молоком: спочатку це материнське молоко, а вже...
Людина і рослина: що спільного? Людина і рослина: що спільного?
 Протягом багатовікової еволюції органічного світу планети рослини і люди завжди жили і живуть поруч. За цей досить нелегкий час, між рослинами...
Кожна людина відповідальна за своє здоров’я. Кожна людина відповідальна за своє здоров’я.
 Всі ми з дитинства знаємо, що природа має чотири пори року. А чи є щось подібне у житті людини, чи можна поділити її життя на певні етапи....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓