Пошук:
Автор Pavlenko | 30 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3291
Рубрика: Корисна інформація / Різне

Вода + цукор + газ = смачно, але …

Люди похилого віку з почуттям ностальгії згадують ті часи, коли у великих містах і маленьких містечках стояли автомати із газованою водою. Газованою  тому, що при виготовленні вода насичувалася вуглекислим газом. Це був приємний напій, що добре вгамовував спрагу, особливо в жарку літню спеку. Додавання до такої води фруктово-ягідних сиропів надавало приємного смаку і аромату. Але це було колись і залишилося в історії. На сьогоднішній день автомати замінено пляшковою продукцією з найрізноманітнішим асортиментом і різних об’ємів, яку можна придбати майже на кожному кроці. 

Деякі джерела повідомляють таку історію газованої води: 

-Першому створити газовану воду вдалося англійському хіміку Джозефу Прістлі в 1767. Це сталося після експериментів з газом, що виділяється при бродінні в чанах пивоварного заводу. Далі швед Тоберн Бергман в 1770 сконструював апарат, що дозволяє під тиском, за допомогою насоса, насичувати воду вуглекислими бульбашками і назвав його сатуратором (від лат. saturo - насичувати).

-Першим промислове виробництво газованої води почав Якоб Швепп. Він в 1783 удосконалив сатуратор і створив промислову установку для випуску газованої води. На початку XIX століття Швепп для здешевлення виробництва став застосовувати для газування звичайну харчову соду і газовану воду стали називати "содова". 

-На відміну від США, де газована вода в основному продавалася розлитої в пляшки, в інших країнах було прийнято споживати її з перезаправних сифонах - як маленьких домашніх, так і великих, що встановлювалися в кафе і барах. Пізніше з'явилися і вуличні автомати з продажу газованої води. 

-В дореволюційній Росії пляшкова вода вважалася напоєм "панським". Одним з виробників, наприклад, був петербурзький ресторатор Іван Ізлер в 30-х роках XIX століття.

За дослідженнями сучасних вчених вуглекислота подразнює слизову оболонку шлунка та підсилює її секреторну діяльність. У декого вона викликає печію і відрижку. Дорослі люди знають свої діагнози і тому з виразковими хворобами шлунково-кишкового тракту та підвищеною кислотністю її намагаються не вживати. А діти? За ними не завжди прослідкуєш. Вони п’ють її у великій кількості, так як на сьогоднішній день асортимент солодкої газованої продукції виходить за допустимі межі. Причому не лише на смак, а й на якість і ціну. Тому порівняти газовані напої 20-річної давності і сьогоднішні неможливо. Ще 20 років назад можна було побачити назви напоїв, пов’язані з араматичними травами та фруктами, натуральний сік яких входив до їхнього складу: «Яблуко», «Абрикос», «Апельсин», «Лимонад», «Тархун», …, а на сьогоднішній день ми бачимо на етикетках назви всіляких екзотичних фруктів, про які ми і гадки не маємо, наприклад,  до складу напоїв входять карамбола, рамбутан, маракуйя та інші. Це сьогодні, завдяки всесвітній мережі Інтернет, де можна побачити все, а також можливостям людей відвідувати майже всі країни світу, ми маємо уяву про фрукти, що вирощуються в різних куточках планети. Але дітям дуже важко пояснити, що ніякого карамболя, манго, чамбо і т.д. у дешевих солодких газованих напоях майже немає. У кращому випадку напій зроблено із концентратів, а в гіршому з додаванням штучних ароматизаторів та барвників. Але маємо, що маємо.

Надходження значної кількості вуглекислого газу у шлунок і кишечник викликає здуття, що в свою чергу створює тиск на діафрагму та підвищує навантаження на серце. Працюючи у школі, я постійно спостерігаю, наскільки часто учні 7-11 класів вживають газовані напої. За дві перерви 1,5-2 л пляшки вже порожніють. На зауваження вони лише посміхаються. До роз’яснень щодо шкідливості надмірного споживання солодкої газованої води я додаю ще шкідливість концентратів, з яких виготовляють «улюблені пепсі чи фанти» та негативний вплив пластикових пляшок, у які їх фасують. 

Дослідження довели негативний вплив на імунну та ендокринну систему організму людини харчових добавок, що використовуються у виробництві солодких газованих напоїв, а саме бензоат натрію (E211), який є активним компонентом консервантів, що використовуються в більшості газованих напоїв, а саме в Fanta, Pepsi і Sprite, деактивує частини ДНК. Шкоди також завдає замінник цукру аспартам (E951), який пригнічує нервову систему та порушує гормональний баланс; регулятор кислотності ортофосфорна кислота (E338), яка вимиває з організму кальцій і сприяє утворенню каменів в нирках.  

Ми всі чули, що за допомогою «Фанти» господарки очищають накип у чайниках чи іржу з металевих виробів. Це є правдою: саме із-за ортофосфорної кислоти, яка  використовується для зняття іржі з металевих поверхонь для паяльних робіт, можна дійсно зняти її вдома, наприклад, зі старого замка. А за допомогою E338, який є у напоях, можна очищати чайники від кальцієвого накипу. 

Дослідники заявили, що вживання солодких газованих напоїв за ступенем шкоди, завданої організму, дорівнює шкоді, отриманої  від тютюнопаління. Справа в тому, що у цих напоях міститься значно підвищена кількість фосфатів - солей фосфорної кислоти, надлишок яких призводить до прискорення процесів старіння. Проводились експерименти на лабораторних мишах і в процесі роботи було з’ясовано, що будь-які фосфати значно знижують тривалість життя ссавців, а в тому числі і людини. Дослідники заявляють, що тонізуючі напої є ніби транспортним засобом, який надає бадьорості. Але разом з цим у цьому транспорті їдуть і безбілетники – фосфатні кислоти. 

Крім усього сказаного, солодкі газовані води висококалорійні, отже вживання їх без міри, може призвести до ожиріння. Наприклад, у Мексиці, у рамках боротьби з ожирінням парламент країни ввів додаткові податки на калорійну їжу і солодку газовану воду. Всі продукти, що містять більше ніж 275 ккал на 100 г, обкладаються 8% податком.

Цікаві спостереження за вживанням солодких газованих напоїв зробили вчені різних країн. Наприклад, американські фізіологи вважають, що солодкі газовані напої підвищують рівень агресії, тривожності і замкнутості у дітей дошкільного віку. У старших дітей, чим більше дитина споживає газованої води, тим гірший її емоційний стан. Солодкі напої впливають на настрій і концентрацію. Діти, які пили по чотири порції газованої води, в два рази частіше билися, ламали чужі речі або нападали на людей, - зазначають співробітники Колумбійського університету. Таких висновків вони дійшли в результаті спостереження за 3000 дітей. 

Результати досліджень, проведених вченими з США, показали, що солодка газована вода збільшує в значній мірі ймовірність розвитку сечокам'яної хвороби та погіршує стан суглобів. Дослідники з Міннесотського університету проаналізували дані понад 60 тисяч чоловік і з’ясували, що вживання двох і більше склянок солодких газованих напоїв на тиждень підвищує ризик розвитку раку підшлункової залози майже вдвічі. Вчені з Університету Сіднея порівняла щурів, які пили солодку воду протягом місяця, з щурами, що пили звичайну воду. У результаті перша група гризунів стала гіперактивною, а в мозку змінився рівень майже 300 білків. Отже, до всіх відхилень у здоров’ї, які виникають у результаті вживання солодких газованих напоїв тепер ще додалися й проблеми з мозком. Цьому можна вірити і не вірити, але перевіряти небажано.

Таким чином, на безалкогольні напої, а саме солодкі мінеральні води, фруктові соки, сиропи та хлібний квас завжди був, є і залишається великий попит. Характерно, що з усіх цих напоїв квас у пляшках має найменший термін зберігання – не більше 5-7 днів. Хоча завдяки сучасним технологіям строки реалізації і зберігання збільшуються. Спеціалістами створені стабілізатори для фруктових вод, які продовжують зберігання до 30-40 діб. Тому, якщо підвести загальний підсумок, то звичайна солодка газована вода не містить ні вітамінів, ні мінеральних речовин, так потрібних для росту організму, якщо, звичайно, вона не є спеціально розробленою і збагаченою вітамінами (в такому випадку на етикетку виноситься відповідне маркування). Зате в неї у повному обсязі присутні консерванти, наприклад, бензойна кислота - Е211, лимонна кислота - Е330, синтетичні ароматизатори і барвники. Для дітей така вода вдвічі шкідливіша, тому що в малечі ще не сформований тип секреції шлунку, а лимонади ще більше знижують кислотоутворення. Барвники можуть викликати алергічні реакції, а один з інгредієнтів газованої води - вуглекислий газ (діоксид вуглецю) - викликає відрижку, здуття кишечника та інші небажані явища в організмі.

Але ще небезпечніше, що стало вироблятися нашою харчовою промисловістю – це сухі безалкогольні напої – шипучки та концентрати, розчинивши які у звичайній воді, отримують щось подібне до солодких газованих напоїв. Сухі нешипучі напої є висушеною і розмолотою сумішшю цукру-піску, екстрактів, ароматизаторів, харчових кислот і харчових барвників. Випускають їх у вигляді таблеток чи порошку. Сухі шипучі напої  є сумішшю сахарози, винної харчової кислоти, ароматизаторів, двовуглекислого натрію, барвників. Замість цукру можуть вводитися цукрозамінники чи фруктоза. Звичайно, вони досить зручні у подорожах та на відпочинку, а для здоров’я? 

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Презентація «Шипучі безалкогольні напої: за і проти» Презентація «Шипучі безалкогольні напої: за і проти»
...
Хімія «Кока-коли» Хімія «Кока-коли»
  На думку фахівців, первинний склад «Кока-коли» включав горіх коли, який багатий кофеїном, і кущ коки, який містить кокаїн. Як...
Що обрати: напій у пластику, пакеті чи склі? Що обрати: напій у пластику, пакеті чи склі?
 Найчастіше молодь і діти різних вікових категорій полюбляють газовані солодкі води, а вони найчастіше продаються у пластикових пляшках....
Пальмітинова кислота: ворог нашого здоров’я Пальмітинова кислота: ворог нашого здоров’я
 В ході численних досліджень останніх років з'ясувалося, що надлишок пальмітинової кислоти в організмі може виступати найпотужнішим чинником у...
Спрага: пити чи не пити? Спрага: пити чи не пити?
Людина та інші ссавці спрагою захищають себе від небезпечної для життєдіяльності недостачі води, тоді як на надлишкову кількість випитої рідини...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓