Пошук:
Автор Pavlenko | 12 июня 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 15013
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Особливості перельотів птахів

Кожного року, спостерігаючи за птахами, які готуються відлетіти, виникає думка: чому пернаті це роблять, як їм вдається перенести тривалий шлях, що штовхає їх на довгу дорогу в теплі краї, …? Останніми, хто покидає нас вже у морозні зимові дні є гуси та качки. Вони до останнього перебувають на рідній території і вже коли воду сковує сніг, лише тоді пускаються в дорогу.
   Природодослідники вважають, що птахи здійснюють осінні перельоти зовсім неквапливо. Здається, що їм не хочеться кидати насиджені місця і летіти на південь. А звідти вони летять практично без зупинок, неначе бояться запізнитися до початку літа і не знайти свого місця гніздування. 
   Перельоти птахів вивчали з давніх-давен, але їхні ризикові переміщення на далекі відстані тривалий час були незрозумілими. З часом вченим вдалося довести, що осінньо-весняні перельоти є повністю оправданими. Які ж причини є головними:
-з настанням зими багатьом птахам важко, або зовсім неможливо добувати корм з-під снігу;
-відсутність взимку комах, які є поживою для багатьох видів птахів;
-відсутність соковитих плодів та насіння трав, якими живиться значна кількість видів;
-низькі температури;
-короткі світлові періоди…
   Важко сказати, що штовхає птахів на перельоти з теплих країн назад. Цікаво, але там вони не будують гнізд, не обзаводяться потомством. Можливо, їх приваблює у нас:
-значна кількість кормів, яких там із-за великої кількості особин, що мешкають в тих місцях та тих, що прилетіли пережити зиму, набагато менше;
-довгий день, що дозволяє годувати малюків 24 години на добу, адже в теплих країнах день значно коротший, тому період активності невеликий;
-у нас птахи знаходять спокійну обстановку для продовження роду, адже наші території менш заселені пернатим братством і немає великої метушні;
-в тропічних країнах наші птахи остерігаються хижаків, яких немає у рідних краях;
-багато птахів погано переносять нестерпну жару країн, куди вони відлетіли, тому з нетерпінням чекають повернення додому.
   Яким же чином вчені дізналися, де бувають наші птахи? Звичайно, це було складно до того часу, поки не стали птахів кільцювати. Із європейської частини вони летять в основному на південний захід Європи, в Африку, а з Сибіру летять на південь Азіатського континенту. Хоча деякі віддають перевагу екзотичним місцям: відлітають в Америку, Нову Гвінею, Нову Зеландію, Австралію, острови Океанії та численні острови Індійського океану. Цікаво, але  вони в цих місцях можуть жити практично на воді, не торкаючись лапками твердої землі. А, наприклад, кулики добираються аж до Тасманії. Найменше перелітних птахів в Австралії, там їх нараховують всього близько 100 видів. 
   Серед перелітних птахів є любителі невеликих перельотів і досить значних. Їхній кілометраж становить 5-10 тисяч км, але рекордсменом по дальності вважають полярну крячку. З Арктики, де вона виводить пташенят, вона відправляється зимувати в Антарктиду, долаючи відстань до 20 тисяч км, причому переліт практично проходить над океаном. Відпочивати вона не надто любить, тобто зупинятися на незнайомій території, тому в основному зупинки робить на плаваючих у воді предметах. 
   Щоб здійснювати свої перелітні мандрівки, багатьом птахам необхідно розвивати значну швидкість. Було досліджено, що качки летять зі швидкістю 65-80 км/год. Також відомо, що ті птахи, які летять недалеко, їхня швидкість розвивається до кількох сотень км/год. 
   На якій же висоті здійснюються перельоти? Це звичайно залежить від деяких факторів, наприклад, умов місцевості, погоди. Особливості перельотів птахів Дрібні горобцеві птахи прокладають траси на висоті від 0,5 до 7000 м, буває таке, що їхню зграю із землі майже непомітно. Більшість повітряних мандрівників надають перевагу висоті 1100-1600 метрів над рівнем моря, але якщо необхідно, можуть підніматися вище. Рекорд мають гуси, їхня зграя відмічена на висоті 8830 м. Цікаво, але птахи зовсім легко переносять пониження атмосферного тиску.
Звідки ж птахи беруть сили для перельотів? Виявляється, вони здатні в короткий термін накопичувати в тілі енергетичні речовини – жири. Перед перельотами більшість пташок набирає його стільки, скільки важать самі. Якщо під час перельоту нічого непередбачуваного не трапиться цих запасів вистачить до кінця шляху. Деякі вчені вважають, що важливе значення мають не лише запаси жиру, а також необхідна кількість води. 
   Перед перельотами птахи збираються у досить великі зграї. І це не дивно. Зібравшись разом, вони відчувають себе впевненіше. Хоча є такі птахи, що полюбляють летіти поодиноко. 
   Досліджено і той факт, що птахи прекрасно знаходять шлях додому. Нерідко можна спостерігати, що одні і ті ж птахи прилітають постійно на одне місце, причому користуються своїми гніздами не один рік. Це і шпаки, і лелеки, і стрижі… Вважають, що знайти дорогу назад в певну місцевість допомагають старі досвідчені птахи зграї, але у багатьох видів молоді птахи свою першу подорож здійснюють самостійно. Наприклад, експеримент з качками це підтвердив. Їхні яйця брали прямо з гнізд і відвозили літаками на великі відстані. Вилупившись з яєць у далекому від домівки краї, молоді качки рідко приєднувались до місцевих, а відлітали поодиноко. Більшість з них знаходили місця зимівлі, а навесні прилітали туди, де колись були ще їхні батьки, тобто звідки їх забрали в яйцях. Вони розшукували свою родину і це їм вдавалося. Цікаво, але факт! 
  Якими ж орієнтирами користуються птахи під час далеких поневірянь? Насправді, тут багато загадок. Наприклад, як пояснити, що птахи здійснюють далекі перельоти при щільній хмарності, при сильному вітрі, при густому тумані та інших несприятливих умовах.Особливості перельотів птахів Вважають, що при певному напрямку польоту вони враховують атмосферний тиск, вологість, напрямок вітру та електричні явища. Вони також сприймають земні запахи, прислуховуються до звуків, що надходять із поверхні землі, враховують величину відцентрової сили, що виникає в результаті обертання Землі та сприймають зміни сили магнітного поля.
   Орієнтування птахів по Сонцю та зірках спричинило у наукових колах дискусію. Вчені вважають, що для того, щоб орієнтуватися по Сонцю необхідно вміти визначати час, адже небесне світило протягом дня переміщається із східних районів небосхилу у західні. Отже, у птахів наявний певний біологічний годинник, а саме здатність користуватися сонячними і зірковими орієнтирами у них вроджений інстинкт. Але фантастична пам'ять дозволяє пернатим, що не отримали у спадок таких знань, вивчати всі необхідні орієнтири, запам’ятовувати картинки земних ландшафтів, окремі сузір’я нашого неба, переймати у старих птахів особливості їхньої поведінки в дорозі, а потім надалі користуватися цими знаннями.
   Ще одна загадка є у птахів – це здатність визначати початок перельоту. Строки збору птахам визначити зовсім неважко: осіння погана погода та скорочення тривалості світлового дня підганяють птахів у дорогу. Але повернення назад – це інша справа. Як птахи, що живуть в тропіках можуть визначити, що на батьківщині починається весна. Мабуть, пташиний біологічний годинник дозволяє пернатим вести рахунок дням, місяцям, тижням. 
   Переліт – важкий і складний період у житті багатьох птахів. Він потребує від них повної віддачі всіх сил, всіх умінь і талантів. По великому рахунку, протягом еволюції склалося так, що дійсно пташині перельоти, не дивлячись на всі труднощі, вигідні їм, адже саме вони допомагають вижити у жорстокій боротьбі за існування. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Фрегати  - віртуозні майстри польоту Фрегати - віртуозні майстри польоту
 Фрегати належать до тих птахів, які більшу частину свого життя проводять у польоті. Орнітологи вважають, що там вони можуть протриматися до...
Функції перетинок на ногах водоплавних птахів Функції перетинок на ногах водоплавних птахів
 Плавальні перетинки - один із чудових апаратів класу птахів. Роль цього природного пристосування сильно недооцінюють....
Харчові питання пернатих Харчові питання пернатих
 Орнітологи вважають, що визначити,  чим харчується птах, можна за формою і розмірами його дзьоба. Проте дзьоб нічого не може сказати про...
Птахи вчора, сьогодні, завтра. Птахи вчора, сьогодні, завтра.
 Істоти планети, які дійсно потребують людської уваги та піклування – це птахи, тому, що більшість звичаїв українського народу, побутове...
Презентація «Птахи-носороги» Презентація «Птахи-носороги»
...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓