Пошук:
Автор Pavlenko | 19 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 1281
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Фрегати - віртуозні майстри польоту

Фрегати - цікаві і зовсім незвичайні птахи для України. Живуть ці знамениті зовнішністю птахи на острові Фрегат, на Сейшелах. 

Фрегати належать до тих птахів, які більшу частину свого життя проводять у польоті. Орнітологи вважають, що там вони можуть протриматися до тижня. Ці птахи досить віртуозні, і цією особливістю завдячують передусім великому розмаху своїх досить довгих крил. Серед усіх пернатих саме вони мають найвищий показник відношення розмірів крил до маси тіла - при довжині від 85 до 105 см і масі всього лише в 1,5-2 кілограма, розмах їхніх крил становить від 205 до 280 см. Половина маси їхнього тіла припадає на грудний м'яз - рушій, який під час польоту приводить у дію крила. Фрегати  - віртуозні майстри польотуСеред майстрів горизонтального польоту фрегат займає третє місце, так як здатний розвинути швидкість понад 150 км/год.

Також вони мають досить  довгий роздвоєний хвіст, який використовують для навігації під час польоту, тобто він служить для поліпшення маневреності. Зате у цього птаха настільки малі ходильні ноги, що перед зльотом їм потрібно робити розбіг вниз з гірки, і ходити ними  по землі він практично не може. Вони, навіть, менші ніж у жайворонка або шпака і досягають всього 2 см. Тому як посадочні майданчики для фрегатів придатні тільки скелі, кущі і дерева. Але на посадку фрегат іде  вельми сміливо. 

Фрегат  належить до нечисленних видів морських птахів, у яких спостерігається статевий диморфізм, і в розмірах, і в оперенні. Фрегати  - віртуозні майстри польотуСамці дещо менші самок, і мають пір'яний покрив чорного кольору  з металевим відтінком, який на спині відливає зеленувато-фіолетовим блиском. Крім того, на грудях самця є горловий шкірний мішок інтенсивно-червоного кольору, який під час шлюбного періоду роздувається до неймовірних розмірів, що виглядає досить ефектно. Вважають, що цей аксесуар служить єдиній меті - залученню партнерки. Самка більша за самця, на її грудях є біла смуга. 

Хоча фрегат належить до морських птахів, плавати він не може, бо не має перетинок між пальцями. Не вміє і пірнати, та й на воду ніколи не сідає. А якби і сів на воду, то із-за своїх довгих крил не зміг би ні розправити їх, ні змахнути ними, ні підстрибнути над водою. Для того, щоб схопити з води здобич, вони опускаються до самої її поверхні, хапають і злітають, не роблячи помахів крилами. Куприкова залоза досить крихітна і погано змащує пір’я, тому воно намокає, не маючи водовідштовхуючої дії.  З усього видно, що посадка на воду означає для фрегата смерть.

Фрегати - справжні морські розбійники. Живляться вони рибою, особливо полюбляють летючих риб. Полюють вони також і на медуз, молюсків, рачків, восьминогів. Цю здобич фрегати збирають з водної поверхні. Молоді фрегати ширяють над гніздами і скльовують звідти пташенят або викрадають і поїдають їх до 8-10 особин на день. 

У період гніздування їжу для своїх пташенят вони добувають, відбираючи її в інших птахів. Вони переслідують сусідів, що повертаються з полювання, іноді б'ючи їх сильним дзьобом у хвіст. Коли птах відпускає здобич, фрегат негайно підхоплює її, не даючи впасти у воду. 

 У період гніздування самці привертають увагу самок, роздуваючи свої великі горлові мішки інтенсивно-червоного кольору. На відміну від інших птахів, вони не влаштовують поєдинків. Самець намагається звернути на себе увагу самки, що наблизилася, шелестом пір'я і клацанням дзьоба. Іноді декілька самців сидять поруч, надаючи самці можливість вибору.

Фрегати - моногамні птахи. Їхні гнізда - це величезні споруди з гілок, які побудовані на деревах, у кущах або, в окремих випадках, на камінні і землі. Як будівельний матеріал вони використовують гілки, пір'я і кістки. Їхні гнізда знаходяться поблизу колоній інших птахів, наприклад, пеліканів і мартинів, у яких вони відбирають здобич. Фрегати тримаються неподалік від своїх гніздових колоній, не залітаючи далеко в море. Колонія може налічувати, навіть, близько 2,5 тисяч особин. Якщо фрегат їсть, для нього нічого і нікого не існує, поки проковтнута риба не протиснеться у шлунок. Це означає, що він не тікатиме від того, хто наблизиться, навіть, ближче 1 м. 

 Самка відкладає одне біле яйце. Обидва птахи насиджують його по черзі протягом 40-50 днів. Фрегати  - віртуозні майстри польоту Спочатку пташеня позбавлене пуху і його постійно обігрівають батьки. У 4-5 місячному віці пташенята вже повністю оперені і відрізняються від дорослих птахів тільки білим кольором голови. Птахи вигодовують їх протягом 5-6 місяців. Після виходу з гнізда молоді фрегати збираються разом і навчаються літати. Батьки ще деякий час продовжують піклуватися про молодняк. 

Фрегат зображений на монетах республіки Кірибаті - 1, 2, 5, 10, 20, 50 центів, 1 долар.  Аверс монет такий: у центрі - герб країни: на щиті сходить над морем сонце, в небі летить птах фрегат, внизу півколом назва країни та рік випуску.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Презентація «Фрегат» Презентація «Фрегат»
...
Гончарна справа у птахів Гончарна справа у птахів
 Назва птаха пічник пов’язана із особливостями життєдіяльності, саме із створенням гнізда. Птах ніколи не намагається заховати своє гніздо...
Не проста курочка, а водяна Не проста курочка, а водяна
 Не всі з нас знають, що існує такий вид птахів як курочка водяна, життя якої тісно пов'язане з водним середовищем. Вона трапляється майже на...
Птах, що любить все блискуче Птах, що любить все блискуче
 Полюбляють ці пташки все блискуче, а поблизу людських поселень можна знайти безліч блискучих предметів. Разом з цим вони дуже люблять споживати...
Курині птахи не літають, як же вони живуть? Курині птахи не літають, як же вони живуть?
Курині птахи мають сильні, міцні ноги, у самців наявні шпори. Такі кінцівки дозволяють довго і без втоми ходити і розривати грунт під ногами у...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓