Пошук:
Автор Pavlenko | 30 ноября 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3958
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Тварини, що справляють враження сильної особистості

   Вивчаючи тип Членистоногі, а саме клас Ракоподібні, основна увага шкільної програми зосереджується на раках. Про крабів інформація лише оглядова. Тому й знають учні про них зовсім небагато, лише ті, які цікавляться водним світом тварин, або частіше бачать їх, проживаючи на узбережжях. 
   Природодослідники описують життя крабів із певним захопленням. Наприклад, «раптом із-за скелі показалось щось, Тварини, що справляють враження сильної особистості нагадуючи зовні місяцехід в мініатюрі, або корабель космічних прибульців. Його герметичний корпус високо піднятий на тонких стержнях, що можуть постійно зникати. Час від часу з кабіни виглядають два коротких перископи. Апарат повільно рухається по дну, дотикаючись спереду двома масивними важелями, кожний з яких витягується майже на метр-два, а на їхніх кінцях помітні особливі захвати. Кабіна зовсім невелика».  Цікаво, чи не так? Дійсно, подивившись на краба, можна із впевненістю сказати, що він зовнішньо схожий на описані конструкції.  
   Як же влаштоване тіло крабів та спосіб їхнього життя? Розміри тіла цих морських створінь досить різноманітні: від крихітних у 2-3 мм до гуліверів крабового братства. Наприклад, існують краби-горошинки, які поселяються в раковинах мідій. Чіпляючись за кінці зябер, вони спокійно живуть під стулками молюсків і живляться залишками їхньої поживи. Зате японський краб-павук – гігант. Всі інші, понад 4 тисячі видів, займають проміжні положення у розмірах. Всі ці краби мешкають в морях-океанах, на різних континентах, розмножуючись із завидною вправністю.
   Серед членистоногих краби дійсно підкорили водну стихію. Але щоб вижити у ній вони зазнають деяких метаморфоз. Вчені вважають, що подібність першої стадії розвитку крабів із дорослими особинами не більша ніж у метелика та гусені. Вони являють собою химерне видовище: планктонна личинка з ниткоподібними придатками та екстравагантним кільчастим хвостом, прикрашена гострим дзьобом, який переважає у 6 разів довжину тіла. Причому воно настільки прозоре, що помітна лише двокрапка очей. Тільки-но з’явившись, личинка починає пожирати все на своєму шляху, не гидуючи і своїми родичами. В результаті вона досить швидко росте і через 20 днів перетворюється на звичайного краба. 
   Вчені вважають, що краб – це тварина, яка є майстром на всі … ноги. Їх у нього 5 пар, і кожна виконує властиві їй функції: ходильні ноги – ходять, зяброві – сприяють диханню, жувальні допомагають жувати, інші слугують для утримання ікри, або у самців допомагають при спарюванні. А так званими фальшивими ногами можна робити все, що завгодно. Тварини, що справляють враження сильної особистості
   Очі фасеткові, і сидять на стебельцях, які то висуваються, то ховаються. Вважається, що краб завдяки таким органам зору нічого не пропустить повз себе. Адже очі повертаються в усі сторони і забезпечують широкий кругозір. Слух у них тонкий, хоча механізм його незрозумілий. Вчені вважають, що краб уловлює звук округлими мембранами на внутрішній стороні ніг. Існує думка, що коли є такі ноги, навіщо ще й вуха. 
   Нюх відносно розвинений і він допомагає крабу чути потенційну поживу на відстані. Знаходяться нюхові рецептори нам передніх антенах, багатих на чутливі щетинки. Смак швидше всього у крабів також розвинений непогано, інакше ці членистоногі їли б все підряд. А вони проявляють неабияке гурманство. 
   Хітиновий покрив, якого всі називають панцир, носить назву карапакс. В ньому міститься значна кількість вапняку і саме він володіє дотиковими функціями. Якщо тихенько доторкнутися до карапакса, краб миттєво ховає стебельця з очима під нього, а численні членисті кінцівки складаються у положення захисту. 
   Спіймавши здобич, краб роздирає її на частини. Проковтує і пережовує у шлунку, що знаходиться в голові. Цікаво! Але і це ще не все, його шлунок змінний, це значить, що він підлягає линянню як і весь панцир. Задня частина такого шлунку прикрашена набором «зубчиків» у формі жовтуватих щупалець, які труться між собою. Таке тертя назвали шлунковим млином, яке допомагає ретельно і ефективно пережовувати їжу, перетираючи її.
   Якщо шлунок розміщений у голові, де ж його мозок? Він розміщений у шлунку, тільки мозком його назвати важко – це скупчення кільцеподібних нервових вузлів, звідки подаються команди в усі кінці тіла. 
На перший погляд краби справляють враження сильних істот. І це не хибна думка. Численними дослідженнями було встановлено, що коли крабу прив’язати вантаж, який переважає його у масі в 10 разів, він його потягне. Це означає, що це те ж саме, що коні – транспортують значні вантажі. Тільки у природі краби нічого не тягають, крім власних клешень, які переважають масу тулуба у 25-28 разів.  
   Досягнення крабів ще і в тому, що вони уміють себе калічити, ампутувавши кінцівки, а потім ретельно їх відрощують знову. Звичайно, часто це буває мимоволі, в сутичці з іншими крабами, або за самку. Навіть, коли обламати крабу всі кінцівки, він житиме без них до наступної линьки, а потім знову буде бігати на всіх десяти. Це тому, що їм властива регенерація. Причому відсутність кінцівок на життєздатність і апетит не впливає, лише на швидкість переміщення. Маючи такий міцний хітиновий зовнішній панцир незрозуміло, чому такі крихкі кінцівки. Це не зовсім так. Відламуються вони викликаним рефлекторним скороченням м’язів. Саме тому у місці перелому немає крові, бо злам іде не в місці суглобу, а посередині другого з’єднання. Членоушкодження у крабів – абсолютно автоматична дія і не залежить від дії нервової системи. Дослідження показують, що перед тим, як покалічитись, тварина ще тривалий час буде тріпатися, щоб звільнитися і лише через деякий час кінцівка зламається у певному місці. Проведені експерименти по відламуванню кінцівки свідчать про те, що краби відламують саме ту ногу, яка ушкоджена. Наприклад, брали одну кінцівку і прив’язували до неї дротик. Тварина намагалась тривалий час звільнитися, але самокаліцтва не відбувалось. У випадку притиснення ноги, неначе її схопив хижак, краб миттєво вдається до відламування. Таким чином, генетична програма у цих членистоногих ґрунтується на захисті від пащі риби чи іншого суперника.
   Деякі види крабів пристосувалися до суходолу, а вода їм потрібна лише на деякий час, особливо у шлюбний період. Тому багатоцільові кінцівки працюють неначе екскаватори, риючи глибокі нори та галереї. Жителі тих місцевостей, де наявні сухопутні краби, ними дуже незадоволені, тому що вони своєю риючою діяльністю руйнують сільськогосподарські поля, пляжі, кладовища, і навіть сади, пристосувавшись до поїдання соковитих плодів (наявні відомості про абрикосові та мангові сади). Тварини, що справляють враження сильної особистості Один вид крабів (біргус) найкраще пристосувався до кокосових пальм, що навіть відмовився від всякої іншої поживи. Тому часто в підручниках його називають краб – пальмовий злодій. Діаметр панцира до 50 см, а клешні розміром з кулак десятирічної дитини. Повідомляють, що потрапивши під клешні пальмового злодія, він може спокійно відщипнути палець. Лазить цей краб на 20-метрову висоту, знаходить тільки стиглі кокоси і одним рухом відрізає черешок. Плід летить вниз, а краб за ним. Приземляється він добре, але зустрічаються випадки, що вони розбиваються насмерть. Вчені вважають, що даний вид крабів єдиний серед тваринного світу, який може відкривати кокосові горіхи без інструментів. Його клешні-секатори прорізають ворсисту шкірку, потім міцну шкаралупу поки горіх не розпадається надвоє. Полюбляє біргус соковиту копру. На один місяць йому потрібно десь 20 кокосів, а в його черевці вміщається понад 1 л пальмової олії. Це досить багато для зменшення кількості врожаю, тому люди намагаються знищувати таких шкідників, або в кращому випадку проганяти із плантацій. Зате для кулінарії ці представники ракоподібних є неабияким лакомством.   
   Анатомічно сухопутні краби повинні змінити характер дихання і органи дихання, але ні. У них залишились зябра, просто зяброва порожнина закрилась мембранною складкою, перетворившись на непроникний міхур, в якому постійно наявна вода, достатня для зволоження зябер. 
   Краби – відомі подорожуючі членистоногі. Вони можуть на досить значні відстані переміщатися в просторі. Причому, якщо деяким видам вдалося потрапити в інші водойми, до інших своїх родичів, вони обов’язково будуть змінювати все на свій лад і завдавати певної шкоди території. Цікава інформація зустрічається про волохаторуких крабів. Якимось чином цей вид раків потрапив у європейські води із річки Янцзи. Характерною його особливістю було те, що він рив своїми метровими ногами житла по 25-30 нірок на 1 кв.м. В результаті їхньої роботи рушились дамби і греблі, виникали зсуви і паводки. Одним клацанням клешні він перерізав рибацькі сітки і телефонні проводи. 
   Природодослідники описують цікаві моменти із життя крабів, особливо чудову вправність у добуванні поживи. Наприклад, побачивши косячок креветок, краб крадучись, застигає на дні, якщо він був злегка помічений, взагалі заривається в мул. Через деякий час на поверхні піску з’являються очі-перископи, для вивчення обстановки. Тварини, що справляють враження сильної особистості
   Райдужний краб - великий, надзвичайно красивий і яскравий з триколірним забарвленням. 
   Ваблячий краб дістав своє ім'я за характерні складні ваблячі рухи, що відлякують конкурентів і водночас привертають самку. Самець ваблячого краба е володарем великої, яскраво забарвленої клешні.
   Вони зустрічаються як на мулистих, так і на піщаних грунтах, у яких невтомно шукають їжу. На прибережних мілинах вони дуже часто утворюють густі поселення, проте в кожній норі живе тільки один краб. Ваблячі краби є осілими тваринами, вони намагаються не віддаляться від нір і в разі щонайменшої небезпеки відразу ж ховаються в них. 
   Серед крабів можна знайти і віртуозів камуфляжу, які так покриваються гідроїдними поліпами і мохуватками, Тварини, що справляють враження сильної особистості що виглядають нерухомими водоростями. Інколи деякі риби підпливають до них і щипають з них рослинність. Періодично такі краби здирають із себе старі нарости і саджають на панцир молоді. Цікаві експерименти були проведені з цими крабами: у акваріум накидали шматочків паперу та ганчірок і краб намагався все це накопичити на себе.
   Краб дромі (сором'язливий) полюбляє експлуатувати губок, він залазить під неї і постійно носить на спині. Для цього у нього, навіть, є спеціальні пристосування: дві задні кінцівки закінчуються маленькими клешеньками, якими і утримується губка. Під час відпочинку цей хитрий краб може влаштовуватися між двома губками. 
   Інший вид крабів експлуатує актинії. Він їх відриває від дна, хапає клешнями і тягне, трясучи ними. Тварини, що справляють враження сильної особистості Невідомо, це їм потрібно для захисту, для полювання чи як засіб залякування. Часто актинія хапає здобич, а краб її відбирає. Ось вам і несвідомі істоти.  
   Гігантський краб, який потрапив до книги рекордів Гіннеса, був знайдений в Тихому океані. Він мешкає на глибині 200-400 м. Виявив і описав його натураліст з Німеччини. Загальна довжина тіла разом з ногами становить близько 4 м. Пара ніг, яка розташовується попереду, закінчується потужними клешнями. Верхня частина грудей має велику кількість горбів, западин і шипів, які служать в якості захисту членистоногого. Вчені заявили, що якби такий краб вирішив прогулятися по пляжу, то він би спокійно перестрибував не тільки людей, але й намети з відпочиваючими і, навіть невеликі фургончики.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Життя у компанії з матріархатом Життя у компанії з матріархатом
 Природодослідники вважають, що сурикати не такі вже дружелюбні і спокійні. Їх інколи називають бандою, ватагою, шайкою забіяк. Це пов’язано з...
Офіури – витончені фігури Офіури – витончені фігури
 Зовнішньо офіури схожі на морських зірок, але їх промені різко відмежовані від диску в центрі. Від їхнього тіла відходять 5-9 довгих променів,...
Безхребетні, одягнені в броню. Безхребетні, одягнені в броню.
 Вищі ракоподібні заселили не лише солоні та прісні води різних глибин, їх можна зустріти і на суходолі. Вони, навіть, проникли у підземні...
Презентація «Краби та раки» Презентація «Краби та раки»
Презентація «Краби та раки»...
Різноманітність ракоподібних. Роль ракоподібних у екосистемах, їх значення для людини Різноманітність ракоподібних. Роль ракоподібних у екосистемах, їх значення для людини
Різноманітність ракоподібних. Роль ракоподібних у екосистемах, їх значення для людини...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓