Пошук:
Автор Pavlenko | 26 октября 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2343
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Лагідна кішка чи лютий звір

   Дивна доля у цього звіра. Тисячоліттями люди намагалися знищити його різними способами, організовуючи проти нього, навіть, справжні військові експедиції. Його звали лютим, кровожерливим, підступним. І він дійсно виправдовував таке ставлення, вбиваючи і тварин, і людей. Мова йде про … тигра. За зовнішнім виглядом – це звичайна кішка, але досить великих розмірів, тіло якої масивне, витягнуте, мускулисте, гнучке, хвіст довгий. 
   Тигр є одним з найбільших наземних хижаків, поступаючись за масою лише білому та бурому ведмедю. Він є найбільшою і найважчою з диких кішок планети. Тіло вкрите смугами, колір яких варіює від коричневого до повністю чорного. Лагідна кішка чи лютий звір Форма і відстань між ними відрізняється у різних підвидів, але більшість тигрів має більше ніж 100 смуг. Розташування смуг є унікальним у кожної окремої тварини, і, таким чином, може бути використано для ідентифікації окремих особин, аналогічно відбитками пальців у людей. 
   З дитинства всі бачили тигрів, але не всі знають, чому ж ці, такі дивовижно привабливі, стали лютими? Причому на сьогоднішній день їх стало набагато менше, ніж наприклад, 100 років назад, і тому вони взяті під охорону по всьому світу. У середині ХХ ст. із десятків тисяч особин цих смугастих хижаків на початок ХХІ ст. залишилось всього декілька сотень. Чому ж їх так переслідували?
Сам по собі тигр звір зовсім не лютий, не кровожерливий і не підступний. Цей добродушний, миролюбний, граціозний і красивий звір, що ніколи першим на людей не нападає. За історичними даними в багатьох місцях століттями люди і тигри жили мирно, не чіпаючи один одного. Вони жили в селах, навколо містечок і поруч з великими містами.
   Тигр - вид виключно азіатський. Історичний ареал його знаходиться на території Далекого Сходу, Ірану, Афганістану, Китаю, Індії та країн Південно-Східної Азії, включаючи Індонезійські острови.Лагідна кішка чи лютий звір
   Ареал проживання сформувався на півночі Китаю близько 2 млн. років тому. Близько 10 тисяч років тому тигри просунулися на південь через Гімалаї і врешті-решт поширилися майже по всій Індії, Малайському півострові й островах Суматра, Ява і Балі. Зараз на більшій частині цієї території тигри винищені; найбільші популяції збереглися в Індії та Індокитаї. Тільки в період між 1995 р. і 2005 р. ареал їх проживання скоротився в Азії приблизно на 40%, таким чином, на сьогодні тварини заселяють лише 7% від первісного ареалу.
   Відомі тисячі зустрічей беззбройних людей з тиграми. Багато разів описувались випадки, колю люди спокійно підходили до тигрів і, навіть, тигриць з потомством. І навпаки: тигри самі підходили до людей і ходили за ними, не спричиняючи небезпеки. Описані випадки, що тигри йшли від своєї здобичі, коли люди наближали до них. Можливо, при цьому має значення хто перед ними: людина-мисливець чи проста людина, адже звірі добре розуміють енергетику ближнього. 
   З якого ж часу почалась така жорстока війна людини проти тигрів чи тигрів проти людини. По-перше, виникала вона зазвичай тоді, коли люди починала освоювати ті місця, де мешкали тигри. У них були свої об’єкти полювання: кабани, олені, дрібні звірі, птахи… А люди, вирубуючи ліси, випалюючи джунглі – лишали тигрів місць їхнього природного мешкання. Отже, з приходом людини у них залишалось все менше і менше території для полювання і виведення потомства. А люди, крім захоплення території, полювали ще й на ту дичину, якою живилися тигри. Тому, відчуваючи голод, хижаки починали нападати на домашніх тварин і людей також. З історичних джерел відомо, що з часом напади ставали все жорстокіші і зухваліші. Але, якщо тигри відчували опір людей, вони їх побоювались і вели себе смирніше. 
   Наприклад, на Далекому Сході в кінці ХІХ ст.. тигри особливо лютували. Це пояснювалось тим, що положення там докорінно змінилося після початку російської колонізації, коли полювання на копитних призвело до звуження кормової бази тигрів. А в поле зору хижаків стали частіше потрапляти домашні тварини, які були легко доступними. І з того часу почалась жорстока боротьба людей з тиграми. 
   Дані минулих століть повідомляють, що жорстокість тигрів перейшла всі межі, наприклад, за місяць один хижак міг загризти понад 20 корів та коней, і взагалі не боявся нападати на цілий обоз. Тому люди, зіштовхнувшись із таким страшним звіром, почали вивчати його повадки та виробляти способи полювання. Причому, тигри виявились зовсім не такими вже нерозумними, вони почали змінювати тактику у залежності від обставин. І на років 50 вони неначе заспокоїлись. Але в середині ХХ ст.. знову піднялась хвиля тигрових нападів, які кваліфікувались як надто жорстокі і нахабні. Вони нападали на всіх домашніх тварин, які попадалися їм під зуби. Яка ж причина? Коли тигрів убивали, всім ставало зрозуміло, що в основному це були старі екземпляри, які не могли нападати на диких копитних, їм це було не під силу. Звичайно, не лише такі причини, тобто вік та фізичний стан, впливають на поведінку, а також і чисельність диких копитних.
   Все це зрозуміло, але досить часто чути поняття «тигр-людоїд». Чи дійсно має місце серед тигриного царства таке явище, як поїдання людей. Поява тигра-людоїда на певній території викликала страх і жахливе життя, під час якого шляхи і стежки пустіють, сільськогосподарські роботи припиняються, переривається будівництво залізних доріг, і взагалі завмирає життя в окрузі, так як люди покидали свої домівки. В історії відомі випадки, що цілі села переносились на інші території, так нестерпно були жити в місцях, де мешкали тигри-людоїди. Наприклад, найбільше випадків відомі в Індії. Там за статистикою вони убивали більше 10 людей за місяць.  
   Що ж було причиною перетворення нормального тигра на людоїда? Багато природодослідників визначали цю причину, але чітку відповідь дав англійський мисливець-натураліст Дж. Корбетт: неможливість тигрів продовжувати звичний спосіб життя. Тобто, коли тварина стає хворою чи слабкою, вона вже не може вести нормальне життя. Обстеження вбитих тигрів-людоїдів підтверджує ці висновки, тому що дійсно вони були старими, незграбними, зі стертими іклами, стирчавими ребрами, обдертими шматками шкіри, пошкоджені глистами та старими ранами на тілі від суперників чи мисливців. Такі скалічені тигри вже не могли справитися з копитною твариною, а ось із людиною – так. Головна відмінність тигра-людоїда від звичайного тигра – це те, що вони нападають без ніякої причини. А відчувши свою перемогу над людьми стають ще страшнішими, усвідомлюючи свою безкарність.  Тигри швидко розуміють, що людина швидка, легка і доступна пожива. Навчившись підстерігати людей вночі, тигри-людоїди вже не бояться полювати і вдень. Вони мають добре розвинений нічний зір, а також їм частково притаманний і кольоровий зір. Відстежити і знищити людоїда досить важко, адже вони набираються немалого досвіду нападу на людей.
   Висновок один: необхідно поставити тигрів у такі умови, щоб площа тигрових угідь відповідала способу життя хижака і кормової бази тваринам було достатньо. Звичайно, це нелегко, але в багатьох країнах світу створюються програми по збереженню цих великих лагідних кішок і є надія, що цей звір буде врятований від повного винищення. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Вовчі таємниці Вовчі таємниці
 Всі чули про вовче лігво – місце, в якому живуть всім відомі з дитинства хижаки – вовки. Яке ж воно? Які має таємниці? На жаль, більшість людей...
Загадкове життя такінів Загадкове життя такінів
 На запитання: чи знаєте Ви про копитну тварину – такіна, учні знизують плечима. І це не дивно, адже такінів не зустрінеш на кожному кроці. Хто...
Білодушка і жовтодушка: куниці-сестри Білодушка і жовтодушка: куниці-сестри
 Вченими було доведено, що куниці-білодушки все більше заселяють ті місця, де їхні родичі раніше не жили.  Вони не дуже бояться людей, але...
Що передвіщають тварини своєю поведінкою Що передвіщають тварини своєю поведінкою
 ... майже всі тварини нашої планети у більшій чи меншій мірі реагують на зміни у довкіллі, і  не лише реагують на зміни погоди, але й...
Презентація «Тигри» Презентація «Тигри»
Презентація «Тигри»...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓