Пошук:
Автор Pavlenko | 13 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2917
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Шпинат – «залізний» овоч

Всім нам відомо ще з дитинства, що персонаж одного з мультфільмів - моряк Папай отримував надлюдську силу від банки шпинату. Чи дійсно ця рослина дає таку надлюдську силу? Багато людей вживає цей овоч, бо досить глибоко вплинув Папай на світове споживання шпинату. В місцях, де вирощують шпинат, були встановлені статуї в його честь. Історія свідчить про те, що шпинат був обраний автором фільму на базі невірного дослідження, проведеного в 1800-х роках, в якому неправильно поставили кому в оцінці вмісту заліза в цьому овочі, його там у 10 разів менше. Помилка була помічена тільки в 1937 році, зате вміст вітаміну А у ньому досить значний. 

Що ж говорить сучасна наука та дослідження про шпинат? Залізо в шпинаті дійсно є, і воно вважається натуральним, тобто безпечним компонентом, що є часткою гемоглобіну, який забезпечує киснем всі клітини організму та входить у склад системи, що відповідає за вироблення енергії та обмін речовин. 

Шпинат - овочева рослина родини Маренових, що походить від дикого шпинату з кавказьких гір. Стебло пряме, просте або розгалужене, 25-30 см заввишки.  Шпинат – «залізний» овоч Листя за формою різне: прикореневі й нижні стеблові листки довгочерешкові, трикутно-списовидні або видовженояйцевидні, цілокраї, дуже рідко з одиничними зубцями, гладенькі або зморшкуваті, верхні - сидячі, довгасті, з клиновидною основою. Поряд з формами з гладкою поверхню, є сорти з гофрованим листям. За кольором литки бувають різних відтінків зеленого: від світлого до темного. Дуже важливо не пропустити терміни збирання, якщо рослина перестоїть - листя грубішає і стає непридатними для їжі. З лікувальною метою використовують молоде розеткове листя.

Рослина дводомна, отже має одностатеві досить дрібні квітки; чоловічі квітки чотиричленні, з зеленою оцвітиною,  Шпинат – «залізний» овочзібрані в кінцеві й пазушні колосовидні волоті суцвіття; жіночі квітки без оцвітини, зібрані в пазухах листків густими клубочками. Цвіте з червня до серпня. Плід - горішок.

Вирощувалася ця рослина ще в Древній Персії (нині територія Ірану), де шпинат почав культивуватися близько 2000 років тому. Після широкого поширення в середземноморських країнах, він став завойовувати популярність і на півночі. Інші джерела інформації вважають, що в давнину шпинат ріс виключно на індійському субконтиненті, а до Європи його завезли мусульмани, серед яких вже до XI сторіччя шпинат був дуже поширеною культурою. Перше згадування про шпинат на нашій території відноситься до середини XVIII століття, а до кінця XIX сторіччя він вже був популярний у городників Петербурга, Одеси і Києва.

Шпинат – холодостійка і скоростигла культура. Насіння починає проростати при температурі +2°С, сходи можуть переносити короткочасні заморозки до -6°С не одержуючи серйозних ушкоджень, тому підходить до ранньої сівби. Оптимальною температурою для росту і розвитку вважається +12..+15°С. При високій температурі навколишнього середовища (+20°С), недоліком вологи в ґрунті і сухістю повітря, врожайність зменшується, погіршується і якість продукції. До світла шпинат зовсім невимогливий, але при недоліку світлової енергії ріст рослини затримується, і у листках менше накопичується вітаміну С. 

Шпинат сумісний практично з усіма культурами, тому прекрасно заповнює проміжки між будь-якими грядками. 

Шпинат містить клітковину, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк, манган, фтор, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, Е, К, фолієву кислоту та інші. Причому він містить рекордну кількість вітаміну К, що впливає на міцність наших кісток. По вмісту білка шпинат поступається тільки бобовим культурам: його білок за своїми властивостях подібний з білком коров'ячого молока. Людям, що часто нервують на роботі, шпинат допомагає відновити спокій та працездатність. 100 г шпинату дає 17-23 ккал.

Йод, що міститься у шпинаті, цілюще впливає на щитоподібну залозу. Крім того, шпинат – джерело клітковини і хлорофілу, які стимулюють діяльність кишечнику. Французи дуже полюбляють шпинат, вирощують його досить широко, додають у багато страв, тому й називають «королем овочів» і «мітлою для шлунка». 

Шпинат сповнений флавоноїдами, які діють як природні антиоксиданти, захищаючи організм від вільних радикалів.

 Дослідження показали, що споживання великої кількості шпинату, і зелених овочів в цілому, уповільнює процес старіння функції мозку. У шпинаті знаходиться багато харчових волокон, що дозволяє в меншій мірі засвоюватися жирам. Головне, що страви зі шпинату варто відразу використовувати в їжу, тому що при їхньому зберіганні, з азотнокислих солей, що знаходяться в цій культурі, утворюються шкідливі для організму азотисті солі. Крім того, в шпинаті виявлено ще й щавлеву кислоту, кількість якої збільшується особливо після цвітіння.

Мало хто знає, що вживання шпинату позитивно впливає на наші очі, адже він містить лютеїн та інші речовини, що захищають нервові клітини і запобігають виникненню таких захворювань як дистрофія сітківки. Шпинат особливо рекомендують вживати людям, які працюють з комп’ютерами. Лікарі дієтологи та ендокринологи вважають, що у шпинаті міститься багато марганцю, який потрібен для функціонування нервової системи, він також відповідає за рухову систему і за обмінні процеси, які відбуваються в мозку і впливають на інтелект.

Обирати Вам, вживати шпинат чи ні!

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Козлобородники: що за рослини такі? Козлобородники: що за рослини такі?
 Після цвітіння квіткові кошики утворюють характерні великі пухнасті кулі, що нагадують відцвілі кошики кульбаби. Тому інколи люди називають цю...
Молоко: кому, скільки і навіщо? Молоко: кому, скільки і навіщо?
 Всі з дитинства чують слова «вигодувати дитину». По-перше, це означає вигодовування молоком: спочатку це материнське молоко, а вже...
Гарбузове насіння – концентроване джерело користі Гарбузове насіння – концентроване джерело користі
 Крім того, цинк в гарбузовому насінні сприяє нормальній роботі головного мозку, покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму....
Авокадо – «алігаторова груша» та «дерево-корова»? Авокадо – «алігаторова груша» та «дерево-корова»?
 Ботаніки спочатку не могли визначитися: до фруктів чи до овочів віднести авокадо. За смаком плід більше підходить до овочів, але це фрукт. Зріє...
Амарант – культура ХХІ століття - хліб майбутнього? Амарант – культура ХХІ століття - хліб майбутнього?
 Амарант протягом 8 тисяч років був однією з основних зернових культур Південної Америки і Мексики («пшениця ацтеків», «хліб...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓