Пошук:
Автор Pavlenko | 21 ноября 2013 | Коментарів: 0 | Переглянуто 1966
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Авокадо – «алігаторова груша» та «дерево-корова»?

Чи бачили ви як росте авокадо? Мабуть, більшість скаже, що ні. Хоча плоди бачили майже всі. А ось у Центральній і Південній Америці ця рослина росте скрізь. За історичними джерелами її почали культивувати ще до нашої ери. Європейці вперше спробували авокадо лише в ХVІ ст.  Деякими племенами Колумбії авокадо цінувалося так високо, що його плоди дарували як весільні подарунки. На конкістадорів овоч справив сильне враження. Ацтеки називали його «ахуакатль» - звідси і сталося «авокадо». Інша назва авокадо, якою його називають в основному в США – «алігаторова груша», за зелений «крокодиловий» колір грушоподібних плодів.
 Ботаніки спочатку не могли визначитися: до фруктів чи до овочів віднести авокадо. За смаком плід більше підходить до овочів, але це фрукт. Зріє він від 6 до 13 місяців.
 Вага плодів авокадо десь від 200 г до 1-1,5 кг. Шкірка буває іноді гладенькою, іноді - зморщеною. Авокадо – «алігаторова груша» та «дерево-корова»?У незрілого авокадо вона жорстка, темно-зеленого кольору, а після дозрівання - майже чорна. М'якоть зрілого авокадо жовто-зелена або зелена, м'яка. В середині знаходиться тверда коричнева кісточка. Кісточка, а також листя авокадо, містять в собі шкідливі речовини, які небезпечні і для тварин, і для людини, бо можуть привести до порушення роботи травної системи і спровокувати алергічну реакцію. 
 Сьогодні авокадо росте у країнах із тропічним і субтропічним кліматом. Плоди зрізають з дерев недозрілими, а достигають вони вже в процесі зберігання та транспортування. Тому, на прилавки наших магазинів фрукт найчастіше потрапляє в недозрілому стані. На дотик такі плоди тверді, а м'якоть досить щільна, за консистенцією і смаком схожа на нестиглих грушу або гарбуз. Якщо дати такому плоду полежати, то він доходить «до кондиції». М'якоть зрілих плодів має ніжну консистенцію, за смаком нагадуючи суміш вершкового масла з пюре з зелені, з легким горіховим присмаком. М'якоть недозрілих плодів тверда і несмачна, а переспілих –масляниста і кашкоподібна.
 Дерева авокадо часом досягають 20 метрів у висоту. Стовбур, як правило, прямий і сильно галузиться. Дають за один сезон до 100 плодів. Вони містять багато рослинних жирів, які за смаком подібні до вершкового масла. Більша частка цих жирів відносяться до корисних і легкозасвоюваних жирних кислот. За харчовою цінністю плоди наближаються до м’яса. Тому в Індії авокадо за значний вміст у плодах корисних речовин називають «коровою бідняків».
 Із вітамінів та мікроелементів до авокадо входять: віт А, В1, В2, В3 (РР), В5, В6, В9 (фолієва кислота), С, К, калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор, алюміній, бор, залізо, йод, кобальт, марганець, мідь, молібден, фтор, цинк. Калорійність: в 100 г авокадо у середньому міститься близько 200 ккал.
 Авокадо широко поширене у вегетаріанських стравах, де служить в якості заміни м'яса і яєць. А з перестиглих плодів отримують цінне масло, що використовується не тільки в кулінарії, але і в косметичній промисловості.
 При вживанні авокадо знижується дратівливість, підвищується працездатність, здатність до концентрації, проходить сонливість і втома, поліпшується самопочуття. Такий комплексний вплив пояснюється вмістом в авокадо речовини манногептулози, яка знижує рівень глюкози в крові, одночасно сприяючи її кращому засвоєнню клітинами мозку.
 Дослідження показують, що за вмістом вітаміну Е, що сприяє захисту клітин проти старіння і збагачує їх киснем, мало фруктів рівних авокадо. Крім цього, в ньому знаходяться біологічно-активні речовини, які здатні омолоджувати організм людини.
 У 1998 році авокадо було занесено до Книги рекордів Гіннеса як найпоживніший у світі фрукт.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Пригостили «чудо-ягодою» - гумі. Смакота! Пригостили «чудо-ягодою» - гумі. Смакота!
 Плоди на довгій плодоніжці, яскраво-червоного забарвлення,  поверхня яких вкрита дрібними сріблястими крапками. Дуже приємні на смак і...
Гарбузове насіння – концентроване джерело користі Гарбузове насіння – концентроване джерело користі
 Крім того, цинк в гарбузовому насінні сприяє нормальній роботі головного мозку, покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму....
Ківі – фрукт-пташка – чому? Ківі – фрукт-пташка – чому?
 Шорсткі плоди ківі з ніжною зеленою м'якоттю, приємним кисло-солодким смаком і ананасовим ароматом з'явилися завдяки селекціонерам....
Кеш’ю – рослина без відходів Кеш’ю – рослина без відходів
 Кеш’ю досить цікава горіхоплідна рослина, її горіхи неначе вилазять назовні із плоду, в якому дозрівають, затишно прилаштувавшись на...
Чи ростуть банани на пальмах? Чи ростуть банани на пальмах?
 Насправді банан - це дуже висока трав'яниста рослина, що досягає 10 м у висоту і до півметра в діаметрі.  Він відноситься до трав, тому що...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓