Чи бачили ви як росте авокадо? Мабуть, більшість скаже, що ні. Хоча плоди бачили майже всі. А ось у Центральній і Південній Америці ця рослина росте скрізь. За історичними джерелами її почали культивувати ще до нашої ери. Європейці вперше спробували авокадо лише в ХVІ ст. Деякими племенами Колумбії авокадо цінувалося так високо, що його плоди дарували як весільні подарунки. На конкістадорів овоч справив сильне враження. Ацтеки називали його «ахуакатль» - звідси і сталося «авокадо». Інша назва авокадо, якою його називають в основному в США – «алігаторова груша», за зелений «крокодиловий» колір грушоподібних плодів.
Ботаніки спочатку не могли визначитися: до фруктів чи до овочів віднести авокадо. За смаком плід більше підходить до овочів, але це фрукт. Зріє він від 6 до 13 місяців.
Вага плодів авокадо десь від 200 г до 1-1,5 кг. Шкірка буває іноді гладенькою, іноді - зморщеною.
У незрілого авокадо вона жорстка, темно-зеленого кольору, а після дозрівання - майже чорна. М'якоть зрілого авокадо жовто-зелена або зелена, м'яка. В середині знаходиться тверда коричнева кісточка. Кісточка, а також листя авокадо, містять в собі шкідливі речовини, які небезпечні і для тварин, і для людини, бо можуть привести до порушення роботи травної системи і спровокувати алергічну реакцію.
Сьогодні авокадо росте у країнах із тропічним і субтропічним кліматом. Плоди зрізають з дерев недозрілими, а достигають вони вже в процесі зберігання та транспортування. Тому, на прилавки наших магазинів фрукт найчастіше потрапляє в недозрілому стані. На дотик такі плоди тверді, а м'якоть досить щільна, за консистенцією і смаком схожа на нестиглих грушу або гарбуз. Якщо дати такому плоду полежати, то він доходить «до кондиції». М'якоть зрілих плодів має ніжну консистенцію, за смаком нагадуючи суміш вершкового масла з пюре з зелені, з легким горіховим присмаком. М'якоть недозрілих плодів тверда і несмачна, а переспілих –масляниста і кашкоподібна.
Дерева авокадо часом досягають 20 метрів у висоту. Стовбур, як правило, прямий і сильно галузиться. Дають за один сезон до 100 плодів. Вони містять багато рослинних жирів, які за смаком подібні до вершкового масла. Більша частка цих жирів відносяться до корисних і легкозасвоюваних жирних кислот. За харчовою цінністю плоди наближаються до м’яса. Тому в Індії авокадо за значний вміст у плодах корисних речовин називають «коровою бідняків».
Із вітамінів та мікроелементів до авокадо входять: віт А, В1, В2, В3 (РР), В5, В6, В9 (фолієва кислота), С, К, калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор, алюміній, бор, залізо, йод, кобальт, марганець, мідь, молібден, фтор, цинк. Калорійність: в 100 г авокадо у середньому міститься близько 200 ккал.
Авокадо широко поширене у вегетаріанських стравах, де служить в якості заміни м'яса і яєць. А з перестиглих плодів отримують цінне масло, що використовується не тільки в кулінарії, але і в косметичній промисловості.
При вживанні авокадо знижується дратівливість, підвищується працездатність, здатність до концентрації, проходить сонливість і втома, поліпшується самопочуття. Такий комплексний вплив пояснюється вмістом в авокадо речовини манногептулози, яка знижує рівень глюкози в крові, одночасно сприяючи її кращому засвоєнню клітинами мозку.
Дослідження показують, що за вмістом вітаміну Е, що сприяє захисту клітин проти старіння і збагачує їх киснем, мало фруктів рівних авокадо. Крім цього, в ньому знаходяться біологічно-активні речовини, які здатні омолоджувати організм людини.
У 1998 році авокадо було занесено до Книги рекордів Гіннеса як найпоживніший у світі фрукт.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно