↓
Автор Pavlenko | 12 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3849
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світКіві – фрукт-пташка – чому?Ароматні, смачні, соковиті плоди ківі вже давно заполонили наші магазини. Але більшість і не задумується над тим, де і як вони ростуть, які зусилля прикладає людина для одержання гарних врожаїв. Всі знають, що це екзотичний фрукт і все. Реальним фактом є історія про те, що в 70-х роках ХХ століття митники, побачивши в ящиках дивні коричневі м'ячики, лякалися і викликали саперів. Квітки ківі маленькі і схожі на троянду, а плоди мають характерну овальну форму. Шкірка стиглих плодів коричнева, покрита дрібним пушком, неначе плюшева. М'якоть ніжна і смарагдова, з безліччю дрібних і м'яких насінин-кісточок всередині. Плоди ківі з ніжною зеленою м'якоттю, приємним кисло-солодким смаком і ананасовим ароматом з'явилися завдяки селекціонерам Нової Зеландії. Багато хто вважає, що й батьківщиною ківі є Нова Зеландія. Однак це не зовсім так. Ківі має східне походження, і вперше його почали вирощувати в Древньому Китаї. Даний фрукт був завезений до Нової Зеландії лише в 1906 році, і саме з цього моменту його почали тут вирощувати. Перші створені сорти ківі називали актинідія китайська, або «китайський аґрус», проте пізніше, коли попит на цей фрукт зріс, було вирішено назвати його на честь національного символу країни - маленької пташки ківі. Тому що отримані шорсткі плоди – «оперення» фруктів, з точки зору селекціонерів, були схожі на пташку ківі, що є емблемою їхньої держави. Пізніше цю культуру стали широко вирощувати і в Західній Європі. В даний час ківі вирощують у Новій Зеландії, Каліфорнії, на заході Франції, в Італії і в Ізраїлі. В Китаї, місцеві селекціонери роблять спроби виростити плід з рубіновою м'якоттю. Для нормального дозрівання ківі необхідний теплий субтропічний клімат і висока вологість повітря. Однак після того, як стало відомо, що в зелених плодах міститься рекордна кількість вітаміну С та інших біологічно активних речовин, - почалася робота над створенням особливих, морозостійких сортів. В результаті з'явилися види, які успішно ростуть у кліматичних умовах помірного поясу і за якістю плодів не поступаються «справжнім» ківі. Більш того, деякі місцеві сорти містять, як виявилося, майже в десять разів більше вітаміну С, ніж тропічні! Вживання всього двох плодів задовольняє добову потребу організму людини у вітаміні С, що підвищує нашу опірність до різних захворювань. Якщо бути конкретніше, то всього лише в одному плоді міститься 1,5 мінімальних денних норми вітаміну С. Крім того і вміст каротину в ківі вище, ніж у більшості фруктів. Також містяться вітаміни РР, Е, В1 і В2 і дуже багато калію (близько 120 мг в плоді середнього розміру), магній, залізо, кальцій і фосфор. Високий вміст калію робить ківі незамінними при підвищеному кров'яному тиску. А кілька плодів, з'їдених після щільного обіду, допоможуть вам позбутися відчуття тяжкості в шлунку, печії і відрижки. Калорійність ягоди середнього розміру складає 45 ккал. Для спортсменів ківі з успіхом може замінити практично всі відомі допінги завдяки наявності великої кількості корисних речовин, які активно стимулюють і швидко "піднімають" організм. Стиглі плоди при натисканні трохи продавлюються, пахнуть сумішшю ароматів банана, лимона та суниці, а на смак соковиті і солодкі. Недозрілі плоди занадто тверді на дотик, і щоб достигнути їм потрібно просто полежати ще кілька днів. А не так давно норвезькі вчені встановили, що ківі може допомогти і в боротьбі з хворобами серця, оскільки він має здатність спалювати жири, які блокують артерії, що знижує ризик утворення тромбів. Грунтуючись на результатах своєї роботи, вчені рекомендують щодня вживати в їжу 2-4 ківі. Ефект такої дієти, за словами норвезьких дослідників, проявляється вже через 28 днів. За цей термін на 18% зменшується ризик утворення тромбів і на 15% знижується рівень у крові шкідливих жирних кислот. Київські дієтологи встановили, що при попаданні ківі в шлунок людини, головний мозок змушує людський організм виділяти ендорфіни - гормони задоволення. Крім цього ківі здатне не лише нормалізувати артеріальний тиск, а й роботу нирок і травного тракту, а також сприятливо позначається на емоційному стані. Подібні публікації:
|
||||||||||||
Корисна інформація ↓
|
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓
|