Пошук:
Автор Pavlenko | 6 июля 2012 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4927
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Лимон, що росте на грядці

Серед непопулярних овочевих рослин України є: ріпа, турнепс, бруква, капуста кольрабі. Вивчаючи овочеві рослини на уроках біології ми обов’язково звертаємо увагу на різноманітність рослин родини хрестоцвітих, тобто капустяних. А саме на види капусти та різноманітні її сорти. Серед великої кількості видів капусти, найменше учні-семикласники знають про капусту кольрабі, а вона досить стара і добре вивчена культура. Назва перекладається як «капуста-ріпа», а італійці називають її просто «капустяна ріпа». На Україні, на жаль, про неї забули, але в деяких країнах Західної Європи її вирощують ще із ХVІ ст.. Місцем, звідки прийшла до нас ця цікава рослина є Середземне море. В культурі широко відома ще з Древнього Риму.
Листки у цієї капусти ліроподібні з довгими черешками. На дорослих рослинах вони сидять на деякій відстані один від одного. Червонувато-фіолетове забарвлення робить їх схожими на бурякові, але краї листків хвилясті. Такі оригінальні опахала разом із округлими стеблеплодами роблять грядки з кольрабі досить декоративними. Шкідники не дуже нападають на цю рослину, тому її доцільно саджати поруч із морквою, цибулею, петрушкою, щоб запобігти шкідникам на цих овочевих рослинах. 
Вегетаційний період її нетривалий, можливо тому наші овочівники не дуже часто її розводять. Тобто вона вважається швидкостиглою культурою, у якої від посіву насіння до збору урожаю проходить всього два місяці. Вирощували і дехто продовжує вирощувати кольрабі заради м’ясистого видозміненого основного стебла, яке розростається і стає круглим, плоскокруглим або яйцеподібним. Його забарвлення світло-зелене або фіолетове, якщо містить особливу речовину – антоціан. Але яким би кольором не було стебло, середня м’ясиста його  частина завжди біла.
Користь кольрабі у тому, що вона містить значну кількість білків, вуглеводів, вітамінів, ферментів та інших біологічно активних речовин. М’якоть багата на глюкозу, фруктозу, сполуки сірки, солі калію, вітаміни В1, В2, РР, а вітаміну С у ній, навіть, більше, ніж в інших фруктах, апельсинах та лимонах. Ось чому здавна кольрабі називали «лимоном з грядки». Це сьогодні ми маємо цитрусові на кожному кроці, а раніше обходилися своїми рослинами, які їм зовсім не поступаються у вмісті корисних речовин. Відношення людей також змінилося, адже багатьом легше купити лимон, аніж виростити у себе давно забуту капусту кольрабі.
Як і всі інші види капуст, кольрабі є дворічною рослиною. У перший рік формується листостебловий апарат, коренева система та на невисокому стеблі наливається стеблеплід, тобто з’являється видозмінене стебло. На другий рік, перезимувавши у сховищі, рослина цвіте і дає насіння. Його висівають, отримують розсаду, яку висаджують у грунт. На відміну від всім відомої білоголової капусти, кольрабі менш морозостійка, зате не так страждає від засухи та недостатньої кількості вологи, оскільки має добре розгалужену кореневу систему. Але на сухих грунтах ця капуста виростає дрібною, твердою та несмачною.
Стеблеплід формується у фазі 7-8 листків. Обробляти рослину необхідно так, щоб грунт не торкався потовщення. Особливого догляду кольрабі не потребує. 
Їсти кольрабі можна у сирому вигляді, у відвареному, і рідше у тушкованому. Особливо смачні і корисні салати із літніх стебел, з яких сік аж витікає. Декому вона нагадує редьку, але добре посмакувавши, розуміють, що це набагато смачніше.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Козлобородники: що за рослини такі? Козлобородники: що за рослини такі?
 Після цвітіння квіткові кошики утворюють характерні великі пухнасті кулі, що нагадують відцвілі кошики кульбаби. Тому інколи люди називають цю...
Пригостили «чудо-ягодою» - гумі. Смакота! Пригостили «чудо-ягодою» - гумі. Смакота!
 Плоди на довгій плодоніжці, яскраво-червоного забарвлення,  поверхня яких вкрита дрібними сріблястими крапками. Дуже приємні на смак і...
Кеш’ю – рослина без відходів Кеш’ю – рослина без відходів
 Кеш’ю досить цікава горіхоплідна рослина, її горіхи неначе вилазять назовні із плоду, в якому дозрівають, затишно прилаштувавшись на...
Людина і рослина: що спільного? Людина і рослина: що спільного?
 Протягом багатовікової еволюції органічного світу планети рослини і люди завжди жили і живуть поруч. За цей досить нелегкий час, між рослинами...
Овочеві «родичі і сусіди» Овочеві «родичі і сусіди»
 Рослини, які ростуть поруч,  можуть вживатися або не вживатися. Одні служать причинами різних негараздів для сусідів, інші, навпаки,...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓