Пошук:
Автор Pavlenko | 27 октября 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3889
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

«Кущики» на дереві?

   Хто з нас не бачив яскраво-зелених «кущиків» на гілках високих дерев. Хто дивується, хто милується, а хто жаліє дерево, яке зазнає шкоди від такого співжиття рослин між собою. Адже таких «кущиків» на рослині може бути не один-два, а десятки. Чому організм селиться на іншому організмі, місця всім не вистачає, чи що?
   Омела – дводольна вічнозелена напівпаразитична рослина, що оселяється на листяних деревах і кущах, розростаючись «Кущики» на дереві? густим шароподібним зеленим кущиком, незалежно від пори року. Дерева-хазяї мають певний вплив на морфологічні особливості омели. Відомо понад 30 дерев та кущів, на яких вона паразитує: тополя, верба, глід, клен тощо, тому й існує велика кількість видів омели. У різних з них спостерігається надання переваги певним видам дерев, хоча більшість здатна рости на декількох видах. Раз оселившись на дереві, омела може жити на ньому десятки років і заподіює значної шкоди. Протягом історії склалися інші назви омели - дубові ягоди, пташиний клей, «мітла відьми». «Кущики» на дереві?
    Фотосинтезує рослина самостійно, а воду та мінеральні сполуки одержує від дерев-хазяїв через коренеподібні вирости — гаусторії. Гілки голі, циліндричні, знизу здерев’янілі, з гладкою жовтувато-зеленою поверхнею, вилкоподібно-галузисті з потовщеннями у вузлах. Листки довгасті, тупі, жовто-зелені, з неясними паралельними жилками, шкірясті, еліптичної форми, розташовані супротивно на кінцях гілочок. Квітки одностатеві, зібрані по 3–5 на кінцях пагонів. Тичинкові квітки сидячі, діаметром 3–4 мм. Маточкові квітки також сидячі, до 2 мм у діаметрі, бочкоподібні, мають зубчасту чашу біля основи оцвітини. Оцвітина — 4–6-членна. Тичинок 4–6, маточка одна. 
   Плід ягодоподібний, соковитий, з клейким оплоднем, завдяки речовині вісцину. Насінні зачатки зростаються зі стінками «Кущики» на дереві? зав'язі в одну м'ясисту масу, в клейкій м'якоті якої знаходиться одне або кілька насіння. За кольором несправжня ягода біла, жовтувата, оранжева, або іноді червона з однією чи двома овально-серцеподібними сірувато-білими насінинами. За формою насіння розрізняють плоскі та з опуклими гранями. 
У поширенні омели беруть участь птахи, переважно дрозди. Поїдаючи її ягоди, вони бруднять свій дзьоб клейкою ягідною масою, так званим вісцином, де знаходяться насінини. Потім, перелітаючи з дерева на дерево і очищаючи дзьоб об гілки, бруднять їх цією клейкою речовиною, а також викидають насіння з випорожненнями. Вісцин на гілках підсихає, приклеюючи до них насіння, які через деякий час починають проростати.
   Проростання омели на дереві вивчено добре і має досить специфічні особливості: спочатку витягується підсім’ядольне коліно насіння, що проростає, яке загинається до гілки і прикладається кінчиком кореня до її поверхні. В цей час кінчик кореня колоподібно розширюється, за допомогою чого молода рослинка прикріплюється до дерева. Після цього з центру кола відходить невеликий стержнеподібний відросток, який прободає кору гілки і через її камбій доростає до деревини. Цей відросток служить головною або первинною присоскою, за допомогою якої омела витягує з рослини воду і мінеральні речовини. Як тільки присоска доростає до деревини, її верхівковий ріст припиняється, але в міру наростання деревини вона продовжує витягуватися в довжину за допомогою вставного росту, зосередженого в тій ділянці присоски, який знаходиться в камбії гілки. Деревина гілки обростає присоску, так що в результаті вона виявляється впровадженою в деревину. Тоді по числу шарів, пронизаних присоскою, можна судити про її вік.
   Від заснування головної присоски на всі боки по корі гілки відходять ризоїди - коренеподібні тяжі зеленого кольору без чохлика на кінчику. Від них в радіальному напрямку відходять в деревину стержнеподібні відростки - вторинні присоски. Останні ростуть і оточуються деревиною подібно головній присосці. Вони з'являються на кінці ризоїдів щороку по одному. Утворивши одну присоску, ризоїд росте далі і утворює нову і т.д. На ризоїдах іноді виникають додаткові бруньки, які, розростаючись, дають початок новим повітряним паросткам омели. Ці пагони, прободаючи кору гілки, виходять назовні. Обросла омеловими присосками деревина утворює на гілці специфічний наріст, пронизаний безліччю каналів і отворів від тяжів паразита. 
   У давнину в Україні омела мала назву «баб'ячий проклін». У європейській міфологічній літературі омела з'являється після того, як у дерево попаде блискавка, тому вона вважалася грозовою рослиною, і її присутність в будинку було покликане оберегти його від грому і блискавки, а також від відьом і злих духів. Найбільш дорогоцінною властивістю рослини в народі вважався захист від магії та чаклунства.
   Омела була оберегом домашнього вогнища, а для того, щоб дістати омелу, потрібно було збити її стрілою, але при тому омела не мала торкатися землі коли впаде, інакше вона втрачала магічну силу. 
   Історичні джерела повідомляють, що в багатьох народів з омелою пов'язано безліч прикмет і забобонів. Первісні люди вважали, що в ній полягає божественний дух. Друїди почитали омелу, називаючи "всевиліковною", припускаючи в ній цілющу силу, тому з часів античності омела була символом життя і захисним талісманом. В грецькій міфології герой троянської війни Еней по золотій гілці омели проникає в підземний світ. Римляни вважали, що омела сприяла зачаттю, якщо жінка носила її з собою. Друїди, вважаючи властивості омели чудодійними, зрізали її золотим серпом в астрономічно обчислений час, на правильному дереві, зібравши разом людей, що пройшли очисні процедури і виконали ритуальні танці.
   Знаменитий лікар і алхімік епохи Відродження Парацельс збирав омелу, вирощену на черепах повішених.
   Омела була символом миру в Скандинавії. Нею прикрашали будинки зовні на знак того, що подорожньому тут буде наданий притулок. Якщо ворогам траплялося зустрітися під деревом, на якому росла омела, вони зобов'язані були скласти зброю і в цей день більше не битися. Пізніше, цей звичай знайшов відображення в західних різдвяних традиціях, коли вважається, що в Різдво двоє людей, зустрівшись під гілкою омели, зобов'язані поцілуватися. Тому омела служила основною різдвяною прикрасою в Англії, до поширення різдвяної ялинки у другій половині XIX століття.
   У своїй книзі "Ілюстрована енциклопедія традиційних символів" Дж. Купер припустив, що, оскільки омела не є ні деревом, ні чагарником, то цим вона символізує "свободу від усіх заборон, так що будь під цією рослиною отримує свободу від обмежень". Може бути, тому омела стала першою рослиною, прийнятим в якості символу американського штату. Сталося це в кінці ХІХ ст. в Оклахомі.
   Сировиною омели є свіжі чи висушені молоді гілочки (пагони) або листя, яке збирають після опадання листя з дерев-хазяїв з листопада до березня. Зламують або зрізують гілочки, сушать при температурі 15–20 °С при потужній вентиляції. Вихід сухої сировини становить до 39–40%. Згідно з фармакологічними даними сировина складається зі шкірястого жовто-зеленого листя 2–6 см завдовжки і тонких вилкоподібно-гіллястих гілочок до 20 см без плодів, без запаху, гіркого смаку.
   Сировина омели офіцинальна у Франції, Німеччині, Іспанії, Нідерландах, Парагваї, Венесуелі. Препарати мають гіпотензивну, седативну, діуретичну і гіпоазотемічну активність, застосовуються при захворюваннях серцево-судинної, травної, сечовивідної, репродуктивної, ендокринної систем. Ефективна у терапії пацієнтів з раком підшлункової залози. Листя виявляє кардіотонічну дію, а екстракт листя затримує ріст метастазів.
   Таким чином, напівпаразитична рослина омела має, і позитивні, і негативні властивості, яких більше – судити кожному з нас.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
«Котики» вербові - весняне диво природи «Котики» вербові - весняне диво природи
 Всі дерева стоять голі, а верби вже причепурилися, бо вкрилися великими сріблястими чи  золотисто-жовтими кульками, так званими...
Кизил – забута унікальна культура Кизил – забута унікальна культура
] Здавалося б, при ранньому цвітінні кизилу і ягодам його належить бути першими, але ж ні. Треба ще чекати і чекати! Тільки пізньої осені...
Символічне вишневе дерево Символічне вишневе дерево
 Навіщо вишні кісточки? – думають дослідники. Річ в тому, що тверда кісточкова оболонка потрібна рослині, щоб захистити свою насінину від...
Шануй дерево! Шануй дерево!
 За багатовікову історію розвитку людства дерева постійно супроводжували життя, так як були невід’ємною частиною людського існування....
Матеріали до уроку “Корінь”. Матеріали до уроку “Корінь”.
Під час виконання лабораторної роботи “Корінь і кореневі системи. Видозміни кореня” дуже важливо ознайомити учнів із незвичними коренями, які...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓