Пошук:
Автор Pavlenko | 24 апреля 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3509
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Смачні весняні «сльози»

Ти думаєш, деревам не болить? 
Ти думаєш, в дерев немає серця? 
Та чую я -  з корінь до верховіть-
Мій любий клен так жалібно трясеться.
Уривок вірша В. Бичка

   Прийшла весна. А коли вона приходить? За календарем всім відомо коли, а за природними змінами? Одна з основних ознак настання весни – це початок руху соків, який вважається життєво важливим процесом у житті рослин.
Відбувається він, вважають фенологи тоді, коли відтане сніг. Вода розчиняє поживні речовини, що відклалися в стеблі, і несе їх до бруньок, які почали набухати і готуватися до того, щоб стати листочками і квіточками. Рух соків особливо виявлений у берези й клена, і триває він майже місяць. На початку березня починається рух соків у клена гостро-листого, трохи пізніше - в берези.
   Початок руху соків легко виявити на пораненному стовбурі: з рани капає прозора солодка рідина. Аналіз весняного соку показує, що головною його частиною є фруктовий цукор. Звідки він береться? Навесні у зв'язку з відновленням життєдіяльності дерев усі тканини наповнюються водою, яку починає подавати корінь. У рос¬лині, що прокинулася, починають розчинятися зимові запаси поживних речовин. Розчини, що утворюються, разом з водою пересуваються вгору, до бруньок. За цей час рослини перекачують десятки літрів води, а через 10-12 днів після початку руху соків починають бубнявіти бруньки. 
       Кленовий сік
   Кленовий сік – це міжклітинна рідина кленового дерева. Збирають його ранньою весною, в кінці лютого, березні - квітні, з дерев цукрового клена. Поширений цей вид в Україні, Росії і Північній Америці та відрізняється від інших швидким зростанням і великою кількістю соку. Збір кленового соку у північних штатах США і півдні Канаді поставлено на промислову основу, де і переробляється на кленовий сироп,  який отримують методом випарювання прямо на місці збору. Цікаво, що для отримання 1 л сиропу потрібно зібрати і переробити 40 літрів соку. Кленовий сироп зберігає всі властивості соку, але зберігається довше і він більш транспортабельний.
   У сучасному світі тільки в Канаді збереглася традиція збирати сік з кленів, що прирівнюється до національних сімейних свят. Величезна кількість канадських сімей приїжджають в кленовий ліс, в спеціальні табори. 
   Кленовий сік з'являється значно раніше березового. Краще він виділяється в теплі сонячні дні, і значно гірше в похмурі або вночі, а при заморозках, може тимчасово припинятися, але так як він містить багато цукрів, йому не страшні морози.
Основним компонентом кленового соку є, звичайно, вода - більше 90%. Крім неї кленовий сік містить сахарозу, концентрація якої складає 2-3%, хоча може варіювати від 0,5 до 10%, залежно від умов зростання дерев. Крім неї наявна невелика кількість олігосахаридів в тому числі і рафіноза. Глюкоза, якщо і присутня у складі соку, то зазвичай її зміст не перевищує 1% від органічної речовини і становить не більше 0,004% в свіжому соку.
   Крім цукрів кленовий сік містить органічні кислоти: яблучну кислоту (0,21%), лимонну кислоту (0,002%) і сліди бурштинової, фумарової, фенолкарбонові та кількох інших органічних і ненасичених жирних кислот, а також каротиноїди, альдегіди, ліпіди, дубильні речовини, у великій кількості вітаміни Е і С, В2, теомін.
   Загальний вміст мінеральних речовин в кленовому соку в середньому становить 0,66%, при цьому переважають калій (0,26%), кальцій (0,07%), оксид кремнію (0,02%) а так само марганець, залізо, цинк , магній, фосфор і натрій і навіть каучук. Користь кленового соку для здоров'я людини очевидна. Він корисніший будь-якого лимонаду.
   Сік клена має бактерицидну дію, тому його застосовують як рослинний антисептик при обробці ран і саден. З цими ж цілями використовують свіжі перемелені листя, накладаючи їх у вигляді пов'язок на пошкоджену шкіру. Кленовий сік корисний при авітамінозах, астенії і як профілактичний засіб при застудах. Але головна користь кленового соку полягає в тому, що він дає потужний заряд вітамінів і мінералів організму людини в той самий момент, коли він найбільше його потребує - наприкінці зими - початку весни, в період найжорстокішого вітамінного голоду. 
   Збір кленового соку зазвичай роблять ранньою весною - з кінця лютого по кінець квітня. Починають процес збору в сезон, коли набухають бруньки і вдень температура повітря вище нуля, а вночі нижче. Це дуже важливо, так як саме в цей час дерево віддає більше соку. Найкращим і сприятливим часом вважається березень. Кажуть, що сік в цей час особливо солодкий. Для збору соку в стовбурі дерева свердлять отвори діаметром 1,5 см і глибиною 5 см, та вставляють в них трубки, по яких сік стікає в спеціальну посудину.
       Березовий сік
   Збір березового соку можна починати практично відразу після весняного рівнодення. На найбільш прогрітих сонцем місцях береза прокидається, навіть, якщо навколо ще лежить сніг. Щоб визначити, початок сокоруху достатньо вийти в ліс після 20-25 березня і зробити тонким шилом укол на березі. Якщо сік пішов - у точці проколу тут же виступить крапля соку. І можна приступати до його збирання та заготівлі.
   Сік буде йти з кінця березня до середини - кінця квітня. Збирати березовий сік для себе можна без усіляких дозволів, аби лише не псувати дерева та не сочити молодих беріз. Відповідно до Лісового кодексу України, в разі заготівлі березового соку на продаж, необхідно придбати в лісництві "лісовий квиток".
   Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро (пластик небажаний, бо додає березовому соку зайвого присмаку), зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою! Глибина отвору - не більше 2-3 сантиметрів, залежно від товщини кори. 
   Робити отвір для збирання березового соку потрібно краще на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. Крім того, отвір варто робити з північного боку берези, де зазвичай збирається найбільше соку.Смачні весняні «сльози» В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, якою сік і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно.
Збирання березового соку проводиться протягом світлового дня, поки в березі активно циркулює ця її поживна рідина. За 1 день з одної берези можна зібрати не більше 3-х літрів соку, після чого зроблений отвір необхідно обов'язково замастити мохом. Збирання більшої кількості березового соку (4-5 літрів) призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. В нормі 3-х літрова банка під 30-ти річним деревом має заповнитися за 6 годин. 
Збирати березовий сік можна поки він йде кристально чистий, як тільки почнуть розпускатися бруньки він стає каламутним і його збір припиняють. 
   Щоб отримати від берези сік, але при цьому не завдати дереву відчутної шкоди та мінімізувати згубний вплив, слід виконувати прості правила.
1) Не слід використовувати сокиру, краще дриль зі свердлом 5-10 мм, так як просвердлена «лунка» в стовбурі заростає практично безслідно.
2) Не потрібно забирати з одного дерева весь сік. Якщо його повністю «знекровити», воно засохне. Краще брати сік з 5-10 дерев і брати з кожного по літру соку на добу, ніж з одного брати по 5 літрів, прирікаючи його на загибель.
3) Після закінчення збору соку необхідно замазати отвір садовим варом або забити в отвір дерев'яну пробочку. Тоді «лунка» всередині дерева швидко заросте.
   Слід пам’ятати! Щоб згубити дерево, досить миті. Щоб виростити - потрібні роки!  
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Сусіди по травленню Сусіди по травленню
  Звернемося до вислову людства «Набити свій живіт», що означає поїсти, наїстися, наповнити шлунок. Можливо шлунок є основним? Звичайно, так...
Цукор … кленовий?! Цукор … кленовий?!
 У нас на Україні споконвіків цукор виробляли із цукрових буряків, але ця рослина росте, на жаль, не в кожному куточку планети. Тому природа...
Поглинання води рослиною (для 7 кл.) Поглинання води рослиною (для 7 кл.)
Яким же чином поступає вода в рослину? Чим можна пояснити гутацію? Транспірація...
Як дерева готуються до зими? Як дерева готуються до зими?
Пережити зиму рослинам допомагають різноманітні пристосування....
Березовий сік – справжній еліксир здоров'я. Березовий сік – справжній еліксир здоров'я.
Березовий сік – це еліксир молодості і здоров'я. Він здавна був улюбленим напоєм українців. Високо цінували вони не лише смакові властивості самого...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓