↓
Автор Pavlenko | 1 декабря 2009 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3739
Рубрика: Корисна інформація / РізнеЧи знаєте ви, що…
Дерев´яні відра мали бути легкими і стійкими. Пам´ятаючи про це, майстри робили їх з двох порід рослин:
- дно із дуба, - стінки із сосни. Завдяки тому, що дубове дно важче соснових стінок, відро без води не тонуло, коли зривалося з гачка в колодязі, і його легше було дістати. Діжі, бочки могли довго перебувати в сирому сховищі. Крім того, самі довгий час зберігали в собі рідину. Отже, вони повинні бути міцними, не пропускати вологу назовні. Тому їх виготовляли з твердої породи дерева, найчастіше з дуба. Вулики мали зберігати тепло взимку і прохолоду влітку. А тому найкращими для їх виготовлення вважали вербу. У вербових вуликах бджоли краще плодилися, веселіше працювали, а отже більше носили меду. У барильнях (термосах)в літню спеку селяни тримали воду і була вона джерельно-холодна, смачна, запашна. А все це – завдяки липі, з якої їх найчастіше виготовляли. Дві дерев´яні посудини, різні за розмірами, вставляли одна в одну, це і було сховищем холодної води. Проміжок між посудинами заповнювався тирсою, часто вологою. Ось такий нехитрий пристрій допомагав селянинові гамувати спрагу в літню спеку. Дерев´яні ложки, якими користувалися в Україні раніше, мали ряд переваг над сучасними. Виготовленням їх займались діди. На ринках були популярними “мужицькі”, “циганські”, “російські” круглі ложки. Для їх виготовлення використовували суху грушу, березу, рідше липу та сосну. При використанні матеріалів сайту гіперпосилання на www.pti.kiev.ua обов'язкове.А также предлагаем узнать где лучше недорого купить мужскую вышыванку. Вышиванку в Киеве надо покупать только на нашем сайте. Подібні публікації:
|
||||||||||||
Корисна інформація ↓
|
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓
|