Пошук:
Автор Pavlenko | 31 марта 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 8798
Рубрика: Корисна інформація / Різне

Характер руху псевдоподій, війок та джгутиків

     Рух – це одна з основних ознак живого. Якщо організм рухається, його життя повноцінне. На жаль, не кожен рух, який здійснює той чи інший організм, його органи, або клітини може спостерігати око людини. Серед всієї різноманітності живих організмів у деяких з них наявні досить мікроскопічні органи переміщення як війки, джгутики та псевдоподії. Який же механізм їхнього руху, адже здійснюють вони його надзвичайно цікаво. 
     Війки та джгутики належать до мікротубулярних органел і являють собою рухливі цитоплазматичні вирости діаметром близько 0,25 мкм. Довжина джгутика до 100 мкм і більше. Біля його основи розміщується, занурене в цитоплазмі,Характер руху псевдоподій, війок та джгутиків базальне тільце. Короткі джгутики, довжиною 10-20 мкм, кількість яких на одній клітині багато, називаються війками. Вкриті війки та джгутики цитоплазматичною мембраною, а всередині у них розташована аксонема - складна система з мікротрубочок. Зовнішня стінка аксонеми утворена дев'ятьма дублетами мікротрубочок, в центрі аксонеми розташовується пара центральних мікротрубочок. В цілому систему мікротрубочок війки описують як (9 х 2) + 2. Отже, по всій довжині міститься 20 мікротрубочок, 9 з яких периферичні подвійні і 2 центральні поодинокі. Базальне тільце також складається з 9 триплетів мікротрубочок, має «ручки», «втулку» і «спиці», розташовані в нижній її частині. На ділянці базального тільця, примикаючій до плазматичної мембрани, є дев'ять придатків, що йдуть від кожного триплета до плазматичної мембрани і пов'язують його з клітинною поверхнею.
       Ковзання мікротрубочок викликають рух війок і джгутиків, причому рухаються вони завдяки енергії, що вивільняється під час розщеплення молекул АТФ. Рухова роль мікротрубочок полягає у тому, що вони створюють впорядковану, векторну, систему переміщення; і разом із специфічними моторними білками утворюють АТФ-азні комплекси, здатні приводити до руху клітинні компоненти. Рух війок миготливий, вони згинаються, б'ються за рахунок використання енергії АТФ, причому, тільки аксонема бере участь в генерації руху.
Джгутики і війки є у деяких одноклітинних організмів: хламідомонада, евглена, інфузорія, а також деяких типів клітин багатоклітинних: епітелій дихальних шляхів ссавців, сперматозоїди тварин, вищих спорових рослин, травних клітин кишковопорожнинних. 
       Рухи війок у цілому нагадують роботу весел і, як правило, працюють скоординовано і злагоджено, наприклад, в інфузорій. Биття війок завжди відбувається в одній площині. За допомогою прискореної кінозйомки вдалося вивчити цикл роботи війки. Спочатку відбувається різкий удар, що забезпечує рух уперед. Під час цього удару війка зберігає жорсткість. Далі відбувається повільніший поворотний рух, під час якого війка послідовно згинається від основи до вершини. Для джгутиків характерний гвинтоподібний або хвилеподібний рух. Джгутики здатні виконувати всілякі гребні або гвинтові рухи в тривимірному просторі.
       Органели руху забезпечують не лише пересування клітин, а й надходження частинок їжі до них, наприклад, рух джгутиків травних клітин гідри. Джгутики й війки також створюють струмінь води, що містить кисень та їжу. Транспорт речовин у порожнинах тіла всіх типів тварин (крім членистоногих і круглих черв’яків) також пов’язаний з миготливим рухом: порожнини кишечника, ниркових канальців, дихальних шляхів вистелено війковим епітелієм. Крім цього, джгутики та війки можуть також виконувати інші різноманітні функції: чутливу, наприклад, у війчастих червів, і захисну - війки епітелію носової порожнини. 
       Руховий апарат бактерій – джгутики, або флагели, принципово відмінні від джгутиків еукаріотичних клітин. Вони складаються з трьох основних частин: зовнішня довга хвиляста нитка (власне джгутик), гачок, Характер руху псевдоподій, війок та джгутиків базальне тільце. Джгутикова нитка побудована з білків флагелінів, які не здібні до руху. Вони можуть спонтанно полімеризуватися в спіральні закручені нитки з постійним кроком. Бактерійне базальне тільце складається із стрижня, пов'язаного з гачком, і 4-х кілець – дисків.
    Рух джгутиків у бактерій відбувається за рахунок обертання базального тільця навколо своєї осі в площині плазматичної мембрани. Рух бактерійних джгутиків не залежить від АТФ, а здійснюється завдяки трансмембранному градієнту іонів водню на поверхні плазматичної мембрани. При цьому відбувається обертання джгутика з величезною швидкістю, від 5–100 об/сек., що дає можливість бактерійній клітині переміщатися на 25–100 мкм в секунду.
       Псевдоподії, або несправжні ніжки – це тимчасові вирости цитоплазми клітин, що утворюються шляхом випинання мембрани клітини. Тобто, псевдоподії виникають завдяки рухові цитоплазми, що перетікає в певне місце клітини, утворюючи виріст. Наявність псевдоподій є характерною ознакою великої групи найпростіших тварин класу Саркодові - амеби, форамініфери, радіолярії та деяких клітин багатоклітинних тварин - лейкоцити. За допомогою псевдоподій відбувається так званий амебоїдний рух.
       Структура псевдоподій та їхня форма може бути різноманітною. Крім руху клітини, псевдоподії беруть участь у добуванні їжі шляхом фагоцитозу у одноклітинних, а також забезпечують фагоцитарну функцію для створення імунітету. 
       Таким чином, війки, джгутики та несправжні ніжки слугують:
- для переміщення всього організму;
- для руху статевих клітин;
- для транспорту частинок та рідин;
- для забезпечення особливих життєвих функцій організмів. 

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Руховий апарат клітин водоростей Руховий апарат клітин водоростей
 Переміщення у рідкому середовищі здійснюється за участю особливих структур, що являють собою або тимчасові, або постійні вирости клітин. До...
Про рухи рослин Про рухи рослин
 Нутації – обертальні кругові рухи ростучих частин органів рослини: стебел, листків, квітконіжок, вусиків, коренів… Ці рухи...
Типи морфологічної структури тіла водоростей Типи морфологічної структури тіла водоростей
 На відміну від вищих рослин, що характеризуються листостебловою будовою, водорості виявляють морфологічну різноманітність. Тіло водоростей може...
Обов’язки миготливого епітелію та недихальні функції дихальної системи. Обов’язки миготливого епітелію та недихальні функції дихальної системи.
 Завдяки численним дослідженням вчених було з’ясовaно, що стійкість організму до збудників різних захворювань у великій мірі визначається...
Забезпечення компонентами цитоплазми руху клітин Забезпечення компонентами цитоплазми руху клітин
Всі типи активного руху незалежно від того, забезпечуються вони безпосередньо процесами в цитоплазмі одноклітинних організмів, діями спеціальних...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓