Пошук:
Автор Pavlenko | 31 октября 2010 | Коментарів: 1 | Переглянуто 10888
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Цікавинки про домашню курку – "приму" свійських птахів.

Серед свійських птахів – найпоширеніші кури. Звідки ж ці безцінні у господарстві пернаті? Ще Ч.Дарвін простежив шлях розвитку свійських курей і прийшов до висновку, що предок у них один – банківські кури. Вони живуть у густих заростях чагарників і бамбука в Індії, Індокитаї та на острові Суматра. Цих курей нашим предкам вдалося приручити, тому що крила у них округлі і досить короткі, отже, літали вони погано. А менш рухливий птах швидше звикає до неволі. Маса півня десь 1 кг, а курочки – 600 г. Люди бронзового віку цінували їх за голос, за «таємничу» здатність будити вночі голосним криком. В дикій природі банківські кури несуть дуже мало яєць, лише після довгого життя в неволі й пристосування до неї, вони почали нести більше. Тобто за 4 тисячі років властивості банківських курей дуже змінилися. Сучасні свійські кури значно більші за своїх предків, і за рік можуть нести 200-300 яєць. Але від однієї вихідної форми диких банківських курей, на сьогоднішній день ми маємо сотні порід, які можна поділити на такі групи: м’ясні, несучі, бійцеві, для загального користування, декоративні.
Дзьоб курей короткий і твердий. Це допомагає їм легко скльовувати зерно. Курка неначе вибиває барабанний дріб і робить 240 ударів на хвилину. Зубів у птахів немає. Це пов’язане не із пережовуванням їжі, а із пристосуванням до польоту, так як зуби важкі, хоча кури майже не літають. Якби були б зуби, то їх наявність зумовила б розвиток щелеп і мускулатури, а так у них зовсім відсутні щоки. Тому воду ковтають трохи піднявши голову і рідина просувається самопливом. Але разом з тим вони можуть ковтати корм у найнеймовірніших положеннях голови.
Пережовуванням їжі у птахів, а у курей особливо, займається м’язовий шлунок. У напрямку від дзьоба до шлунку у них наявне розширення нижньої частини шиї - воло. Тут тимчасово зберігається запас їжі і місткість його у 10 разів більша, ніж місткість шлунка. Корм у волі затримується на певний час, змочується секретом залоз і тому легко проходить у шлунок. Шлунок складається іх двох частин: залозистого і м’язового. М’язовий має міцну мускулатуру й усередині вистелений щільною плівкою-кутикулою, яка виробляється спеціальними залозами. Завдяки цьому проковтнуті гострі предмети, навіть голки, швидко тупіють і не завдають шкоди органу. Крім цього кури ковтають дрібні камінці для кращого перетирання зерна. У дорослої курки у шлунку знаходили 20 г дрібного гравію, а у п’ятиденного курчати вже наявно 0,5 г піщинок. Вченими тривалий час вивчалось питання проковтування камінців, щоб зрозуміти їх необхідність: вважалось, що камінці розчиняються і йдуть на живлення пір’я та кісток або відсутнісь зубів не дає можливості аналізувати їжу, яка ковтається і тому клюється все підряд. На сьогоднішній день значення камінців у шлунку визначена. У курчати, яке повинне вилупитися із яйця, на кінці наддзьобка наявний яйцевий зуб, за допомогою якого пробивається міцна шкаралупа, а потім зуб зникає.
Яйце – це статева клітина, що складається із жовтка, білка та оболонок. У курей маса білка становить близько 35 г, жовтка – близько 20 г, шкаралупи – 6-7 г. Жовток міститься майже у центрі яйця і складається із 12 і більше світлих і темних шарів. Колір жовтий чи оранжевий, форма сферична. Упакований він у дуже тонку оболонку, завтовшки близько 0,02 мм. Білок розміщений навколо жовтка і складається із 4 шарів:
- внутрішнього густого, що прилягає безпосередньо до жовтка;
- внутрішнього рідкого;
- середнього густого;
- зовнішнього рідкого. За об’ємом половину білка займає середній густий шар.
Маса курячих яєць 50-70 г. Яйця, знесені молодими курками на 15-20 г менші, ніж маса яєць дорослих курок. Звичайно протягом історії зустрічались курки-рекордсменки, які несли незвичні яйця. Наприклад, у Франції описане яйце вагою 170 г, але воно було із сюрпризом – це яйце-матрьошка: у більшому знаходилося менше, і причому обоє мали і шкаралупи, і білки, і жовтки. У Німеччині курка знесла яйце вагою 350 г, у ньому було аж 4 жовтки.
На сьогоднішній день ми зустрічаємо двожовткові яйця – це вже не рідкість. У науковців існує думка, що причиною є рання яйцекладка молодих курок, коли статева система розвивається раніше, ніж функціональна підготовленість організму до відкладання яєць. Інші вбачають у цьому причину посиленого годування. А ще деякі вчені стверджують, що двожовтковість – це наслідок травми статевих органів пернатих. Доведено, що це явище успадковується.
Завдяки новітнім технічним засобам таємницю розвитку зародка у яйці було розкрито. Ось такою є низка таємничих перетворень за 21 день ембріонального періоду курчати:
1 день - спочатку формується головний та спинний мозок, хорда, з’являються перші кров’яні острівці; розміри 0,33 мм.
2 день – закладається серце, яке відразу починає працювати; утворюються кровоносні судини, зачатки органів зору, слуху, нюху, нервових вузлів і первинної нирки, деякі відділи кишечника; розміри ембріону збільшуються вдвічі.
3 день – з’являються зачатки печінки, підшлункової і щитоподібної залоз, гіпофізу, формуються місця ніг та крил.
4 день – зародок відділяється від жовтка і повертається на лівий бік, бо йому так, напевно, зручніше; формується кишкова трубка, зачатки вторинної нирки і статевих залоз; довжина зародка 0,8 см.
5-6 день – закладається волова залоза, шлунок, починає формуватися дзьоб, відокремлюються пальці на ногах і крилах, а також шия; довжина ембріона 1,5 см.
7-12 день - диференціюється стать, пробивається перший пух, кігті на пальцях, починають працювати нирки; на 10 день зародок уже рухається.
13-19 день – тіло покривається пухом, роговіють дзьоб та кігті; курча може відкривати очі, подавати голос; його розміри 7 см.
20 день – пташеня займає все яйце, лежить хвостом до гострого кінця, ноги підігнуті до черева, голова повернута до повітряної камери і прикрита правим крилом, з-під якого стирчить лише дзьоб; курча починає дихати легенями, тому повітря у повітряній камері уже не вистачає і це змушує його пробивати шкаралупу; на кінці наддзьобка наявний яйцевий зуб, за допомогою якого пробивається міцна шкаралупа, а виконавши свою місію, зуб зникає.
21 день – курча робить колові рухи навколо поздовжньої осі проти годинникової стрілки, після чого, намагаючись розігнутися, упирається ногами в шкаралупу і, випрямляючи шию, розламує свою колиску.
Таким чином, на сьогоднішній день господарство без курей практично неможливе. Серед свійських птахів перше місце займають кури, які дають цінну і поживну сільськогосподарську сировину.скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Візуальні мітки птахів Візуальні мітки птахів
 До візуальних міток птахів, якими наділила їх природа, відносяться: гребені, мочки, сережки, корали, жовті роти пташенят у гнізді....
Різнобічна характеристика пташиних яєць Різнобічна характеристика пташиних яєць
 Плодючість виду обмежується здатністю батьків забезпечити їжею потомство, що вони вирощують, і тому величина кладки у гніздових птахів...
Полювання за яйцями Полювання за яйцями
 Яйце - складова частина статевої системи багатьох хребетних тварин. Це яйцеклітина, що захищена від зовнішнього впливу різними м’якими...
Ненажери серед тварин. Ненажери серед тварин.
Живлення – основа життя. Кожен вид тварин відрізняється один від одного за характером живлення, часом та місцем добування поживи, кількістю з’їденої...
Курині птахи не літають, як же вони живуть? Курині птахи не літають, як же вони живуть?
Курині птахи мають сильні, міцні ноги, у самців наявні шпори. Такі кінцівки дозволяють довго і без втоми ходити і розривати грунт під ногами у...
Hаписал: poperla1979, 20 марта 2011 00:01
Комментариев: 0 Тема:
Гості
Это забавная штука
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓