Пошук:
Автор Pavlenko | 30 ноября 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2961
Рубрика: Корисна інформація / Тваринний світ

Крутять листки, але не для краси: листокрутки

   Кожен учень середнього шкільного віку вже знає, що таке фотосинтез. Без нього не буде рости ні одна рослина, без нього не буде врожаю, без нього не буде кисню в атмосфері, без нього не існуватиме рослинний світ планети взагалі. Погано, що про нього нічого не знають шкідники рослин. По-перше, ті, які псують саме зелені частини – листки. Мова піде про листокрутки, назва яких в основному пов’язана з руйнуванням листкових пластинок рослин. 
   Листокрутка виноградна - небезпечний шкідник винограду, окрім того, пошкоджує понад 50 видів інших різних рослин, серед яких важливі плодові дерева - груша, слива, вишня та інші.
   Листокрутка виноградна  - метелик, в розмаху крил 18-22 мм. Передні крила вохряно-жовті, золотисто-зеленуваті з Крутять листки, але не для краси: листокрутки сірувато-бурим рисунком, який складається із зігнутої по напрямку до зовнішнього краю крила невеликої прикореневої плямочки та кривої двічі розширеної середньої перев'язі. Часто рисунок крил сильно розмитий або його немає. Задні крила сірувато-бурі. На відміну від інших листокруток, характерною ознакою метеликів цього виду є наявність довгих нижньогубних щупиків, за довжиною вдвоє більших від діаметра голови. Яйця сплющені, овальні, розміщені купками черепицеподібно по 50-80 і вкриті пінистими виділеннями придаткових статевих залоз метеликів. Яйцекладки спочатку жовто-зелені, з часом стають лимонно-жовті, що розміщуються на верхньому боці листків, біля головної жилки. Лялечка завдовжки 9-11 мм, спочатку зелена, потім стає каштаново-коричневою. 
   Листокрутка вишнева або абрикосова  пошкоджує кісточкові: черешню, слив, аличу, персик, але найбільше вишню і абрикос, а також яблуню і грушу. 
   Розмах крил - 14-16 мм. Передні крила дуже барвисті, зі складним золотисто-бурим малюнком, з жовто-коричневими  смужками, з сріблясто-білими і фіолетовими лініями та чорними плямами. Задні крила темно-коричневі, з золотисто-жовтою блискучою бахромою.
   Листокрутка сунична пошкоджує суниці. Дуже поширений вид,  відмічений на плантаціях Запорізької, Донецької, Харківської, Сумської, Київської, Вінницької і Черкаської областей.
   У розмаху крил 12-15 мм. За кольором червоно-коричневі, з напівовальною плямою вздовж заднього краю передньої пари. Гусені спочатку сіро-зелені, з коричневою головою і грудним щитком, а потім стають сірувато-коричневими, з світло-коричневими бородавками на всьому тілі. Голова, грудний і анальний щитки стають блискучими, чорними. Метелики відкладають дрібні прозорі яйця на нижню поверхню листя суниць. З яєць виходять гусені, що досягають розміру 12 мм, які скелетують молоді листки навколо середньої жилки, обплітаючи їх білою павутиною, іноді скріплюючи павутиною 2-3 листки.
   Листокрутка кривовуса ліщинова — шкідник сільського і лісового господарства, у розмаху крил 18-24 мм; задні крила світлі й дещо затемнені біля кореня.
   В Україні поширена на Поліссі, в Лісостепу, в Карпатах. Гусені згортають листки в трубки або збирають у комки і обплутують шовковиною на дубі, буці, березі, ясені, ліщині, сливі, смородині, аґрусу, малині та інших деревинних і кущових породах.
   Листокрутка різноколірна плодова — шкідник сільського господарства, який пошкоджує всі плодові культури і поширений в усіх зонах України і далеко за її межами. 
   Це невеликий метелик, розмах крил 17-21 мм. Передні крила коричнево-бурі або темно-сірі, верхня частина, що займає третю частину крила, біла, з кількома темними плямками по зовнішньому краю. Задні крила темно-сірі. Яйця прозорі, округлі, близько 1 мм в діаметрі. Гусінь довжиною 20 мм, сіро-зеленого (оливкового) кольору. Голова, грудний і анальний щитки, а також грудні ноги чорні, також на тілі наявні бородавки. Лялечка спочатку темно-оливкова, потім чорно-бура. Кінець черевця з гачкоподібними щетинками.
  Листокрутка свинцевосмугаста - шкідник, що пошкоджує всі плодові культури. Розмах крил досягає 15-21 мм. Передні крила темно-бурі з червонуватим відтінком, іноді з жовтуватим або цегляно-червоним, з блискучими смужками сталевого або свинцевого кольору. Задні крила темно-сірі. Яйця зелені, самка відкладає їх купками зверху на листках. Гусені блідо-зеленого кольору, голова і грудний щиток світло-бурі, й на голові помітні дві підковоподібні плями, а на грудному щитку - чорні плями. Лялечка довжиною 1 см, коричнева, з більш темною спинкою, кінець черевця витягнутий і загострений.
   Листокрутка сітчаста - шкідник, що пошкоджує також всі плодові культури. Розмах крил у самки 22 мм, самця - 15 мм. Передні крила від жовтих до світло-коричневих, з хвилястими поперечними переривчастими лініями. Задні крила світло-сірі, трохи темні біля основи. Яйця жовтого кольору, відкладаються щитками черепицеподібно. Гусінь темно-зелена, з невеликою коричневою головою і зеленувато-коричневим грудним щитком. Лялечка зеленувато-коричнева, з темною спинкою. На спинній стороні є два ряди шипиків, на кінці черевця вісім гачечків.
   Листокрутка строкато-золотиста пошкоджує всі плодові культури, а також листяні лісові дерева й кущі. Шкодить переважно в степовій зоні України, часто зустрічається в Лісостепу і Поліссі. Крутять листки, але не для краси: листокрутки
   Дрібний метелик, розмах крил у самця 19-22 мм, у самки — 22-24 мм. Передні крила з яскравим червоно-бурим малюнком, обмеженим світлими, майже сріблястими кривими лініями. Задні крила буруваті. Яйця відкладає у вигляді щитків до 60 штук у кожному. Лялечка довжиною всього 11-12 мм, темно-бурого кольору, черевце з темними поперечними смужками. Кінець черевця дуже витягнутий, на ньому розташовані чотири гачкоподібні щетинки, по дві з боків.
   Таким чином, з першого погляду незрозуміло, як таких дрібних розмірів комахи можуть шкодити великим деревам із густою кроною. Вся справа в тому, що кількість цих дрібних шкідників на кожній рослині достатньо велика, тому й шкода від них значна.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Листоїди дрібні – шкода велика Листоїди дрібні – шкода велика
 Хризомеліди, або жуки-листоїди, вважаються однією з найбагатших видами родиною твердокрилих у фауні України. За зовнішнім виглядом вони зовсім...
Залетів у вікно … бражник Залетів у вікно … бражник
Назви багатьох видів бражників походять від назв рослин, на яких розвиваються личинки: олеандровий, сосновий, липовий, тополевий, молочайний,...
Жуки, які шкодять плодові рослини Жуки, які шкодять плодові рослини
 Кожен українець, змалку і до старості, полюбляє плоди, вирощені на рідній землі. Першими достигають суниці, потім черешня, а далі все по черзі:...
Презентація «Крила комах» для 8 кл. Презентація «Крила комах» для 8 кл.
...
Матеріали до уроків біології тварин (8 кл.) про відмінні ознаки ряду Прямокрилі. Матеріали до уроків біології тварин (8 кл.) про відмінні ознаки ряду Прямокрилі.
Відмінні ознаки ряду Прямокрилі....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓