Пошук:
Автор Pavlenko | 18 марта 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3914
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Бамбук – трава на всі випадки життя

Про рослину бамбук чули практично всі, але не всі знають, що це зовсім не дерево, а звичайна трава, причому родичка злакових – пшениці, жита, рису. Хоча на відміну від них досягає гігантських розмірів. До того часу, як пластик не заполонив більшість галузей народного господарства, бамбук використовувався більше. А сьогодні його можна побачити не так часто. 
   Старі люди, мешканці тих місць де росте бамбук вважають, що ця рослина була послана людям Богом. Чому вони так вважають? Чим же цікава ця рослина? Чи знаємо ми про неї все? Я думаю, що знати багато про бамбук у нашій місцевості немає можливості, адже батьківщиною його є Південна Азія. В природних умовах бамбуки виростають не лише в Азії, а також в обох Америках і в Африці. Там бамбук – рослина для всіх і для всього. Це означає, що її використовують майже скрізь: 
-після народження дитини колиска бамбукова;Бамбук – трава на всі випадки життя
-стіни, стелі хатинок - бамбукові;
-столи, стільці, меблі, драбини – бамбукові;
-відра, ложки, виделки, зубочистки - бамбукові;
-іграшки, парасольки, головні убори - бамбукові;
-палички (так звані ручки) для писання – бамбукові;
-музичні інструменти – бамбукові, наприклад, в Японії з бамбука виготовляють флейти, крім того, з нього виготовляють також щипкові й ударні інструменти;
-речі для рибалки – бамбукові; 
-кошики для господарства, циновки, фіранки - бамбукові;
-паркани – бамбукові;
-палиці і костилі для старих та немічних людей – бамбукові;
-деякі види зброї: духові рушниці, держаки і наконечники стріл, списи, а у Японії - самурайські луки;
-домовини - бамбукові;
-корм для тварин…   Таким чином, місцеві старі люди про бамбук говорять, що він є все їхнє життя. Бамбук – трава на всі випадки життя Отже, на думку природодослідників «ні одна рослина на Землі не має стільки призначень як бамбук».
   Звичайно, дані приклади стосуються не розкішного життя, але і там бамбук часто використовується для певних потреб. У європейських садах останнім часом бамбук набув великої популярності. Бамбукові гаї, живоплоти з бамбука, грунтовий покрив з бамбука, бамбук на терасах, оформлення внутрішніх двориків, захист від світла і вітру, сади на дахах і зимові сади, діжкові рослини – це всього лише мала дещиця того, як можна застосовувати бамбук в декоративному садівництві. Соковита зелене листя, елегантні стебла різноманітних кольорів і форм підходять майже до будь-якого саду і чудово гармонують з квітами і деревами. 
   В китайських наукових джерелах повідомляється, що бамбук довговічний. Прикладом є бамбуковий міст в одній із провінцій, вік якого визначається в тисячу років, причому міст діючий.  В Індії будують багатоповерхові будинки, каркасними конструкціями в яких є бамбукові жердини. Це пов’язано з тим, що бамбук міцний, пружний, легкий і тому в цементних будівлях слугує арматурою.  Він може бути придатним для водопровідних труб, стічних жолобів, і навіть, плотів, для сплавляння дерева. 
   На пластинках бамбукової шкірки ще в ХІ ст. до нашої ери китайці, як на папірусі єгиптяни, робили свої записи і зшивали між собою, неначе книжечку. В гробницях знаходять такі «книги», з кількома сотнями сторінок – бамбукових пластинок. На сьогоднішній день вирішити проблему з папером можна за допомогою бамбуку, який росте досить швидко, і не потрібно вирубувати ліси для отримання целюлози. Про фантастично швидкий ріст бамбука відомо давно. За добу молодий пагін може вирости від 40 см до 1 м, зі швидкістю 5 см на годину. Ні одна рослина на Землі не росте швидше за нього. Люди описують, що можна почути, навіть, шурхіт землі при проростанні бамбука. Причому, це реальні звуки, які можна відчути неозброєним вухом.  В історичних джерелах повідомляється, що цю властивість використовували для знущань над людиною. Наприклад, в древньому Китаї, засудженого на смерть клали на землю, і бамбук проростав через тіло. З плином віків, жорстокість людини не зменшилась, але про «бамбукові тортури» можна прочитати лише в досить старих записах.       
   В давнину з бамбука робили луки та стріли, і навіть, обладунки для фехтувальників. Сам Едісон, який шукав нитку накалювання в електричну лампу, перепробував сотні різних матеріалів, але найкращим йому була бамбукова нитка.
   Ще цікаво й те, що бамбук їстівний. У В’єтнамі велика рогата худоба, наприклад, буйволи, з великим задоволенням жують листки бамбука. Всім відомо, що китайський ведмідь панда живиться лише бамбуком, звідси його назва - бамбуковий. На столах місцевого населення, де росте бамбук, також можна побачити незрозумілі для нас страви, які вважаються екзотичними і подаються лише бажаним гостям. В розповідях повідомляється, що приправою до страв із удавів, є саме молодий бамбук. Незрозуміло, як таку рослину, яка відома нам по рибацьким вудкам та лижним палицям, може бути придатна до столу. Але хитрість полягає в тому, що для приготування використовують бамбукові пагінці, які ще не бачили світла. Щоб виростити їх більшими і соковитішими, над тим місцем де вони повинні прорости, насипають рихлу землю, тобто не дають вчасно проростати. Свіжозрізані бамбукові пагони мають дуже тверду, світло-жовту серцевину з вузькими перемичками в колінах повітряних камер. Жителі Китаю, Японії, В’єтнаму, Бірми вважають бамбук такою ж підмогою до їжі, як у нашій місцевості гриби. 
   Через те, що пагони бамбука містять багато кремнієвої кислоти (H2SiO3), яка необхідна для підтримання нормального стану волосся, шкіри та кісток, і яка заспокійливо діє при депресіях, то вони застосовуються в традиційній східній медицині. Схожі на овес насіння бамбука також можна вживати в їжу.
   Вчені вважають, що про бамбук є ціла наука. Центр знань про бамбук розміщений у м.Кіото, де знаходяться плантації, лабораторії, спеціалісти і колекції виробів та речей з бамбука. Китайські трактати пишуть: «Бамбук – це цілий світ, це поезія і майже релігія». Китайський і японський живопис мають символи подолання труднощів, серед яких і бамбук: «бамбук під снігом зігнеться, потім обов’язково виправиться». Ієрогліф, що означає сенс життя пишеться у вигляді двох пагонів бамбука. Бамбук – трава на всі випадки життя
   Бамбук на планеті росте в екваторіальному поясі, тропічних і субтропічних регіонах Азії. Його немає лише в Антарктиді і Європі. Він залишається зеленим цілий рік, піднімається в гірську місцевість до 4 км. Видів бамбуків багато, але наймасивніший, стовбури якого до 30 см у діаметрі, висотою до 40 м, росте в Бірмі. Існують види, які не порожнисті всередині, а з щільною серцевиною. Деякі мають стовбури не з окремих кілець, а виткі. Вчені вважають, що на такі ознаки впливають мутації, які закріпилися спадково. Крім усіх інших видів, науковці створили види бамбука лише для краси. 
   Бамбук – вічнозелена гігантська трава, що розмножується вегетативно – пагонами від коренів. Звичайно, не обходиться і без насіння. Хоча цвіте бамбук досить рідко – раз на 15, 30, і навіть, 120 років. Якщо ж рослина «доживає» до моменту цвітіння, то відразу ж після нього гине, тому що в цей період витрачає останні запаси енергії. Причому цікаві дослідження були зроблені природодослідниками: один і той же вид бамбука цвіте в різних місцях в один і той же рік, коли б він не був посаджений. Всі вважають, що це така життєва програма. Зі смертю бамбука гине все, що поєднане з ним в рослинному угрупованні. Було доведено, що насіння, яке впало в землю, проростає не зразу, а через 5-7 років. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Рослина з унікальними властивостями? Вірити - не вірити? Рослина з унікальними властивостями? Вірити - не вірити?
 Назва цієї рослини - калір-канда. Її унікальні властивості пов’язані з тим, що людина може «наїстися» одним-двома листочками і цього вистачить...
"Багатоноге" дерево
  ... надзвичайно особливими серед видозмінених коренів є корені-підпорки, які утворюються у баньяна.     ...
Незнайома українцям ферула: яка вона? Незнайома українцям ферула: яка вона?
 Якщо вперше побачити ферулу, а це рослина із родини зонтичних, то на перший погляд зовсім незрозуміло, що це: дерево чи кущ? ...
Рослина, що має два Рослина, що має два "обличчя"
 Хвощ польовий – багаторічна трав’яниста рослина, яка постає перед нами неначе з двома обличчями, дволика, як сьогодні говорять...
«Запитання-відповіді» «Запитання-відповіді»
Дані «Запитання-відповіді» дозволять учням дізнатися цікаву інформацію про будову, процеси життєдіяльності та особливості представників світу рослин...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓