Пошук:
Автор Pavlenko | 22 ноября 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3674
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Коноплі: з давнини і до сьогодні

   Кожен, хто прочитає дану інформацію, не дасть відповіді, про яку саме рослину йде мова: «Не міг селянин обійтися без к….ної пряжі, як без хліба. Полотно для одягу, мотузки для домашнього господарства, рибальські мережі, вітрила і морські канати - все виготовляли з к….ль. ця рослина знайшла своє повсюдне використання навіть в харчовій промисловості: її олії, яка містить безліч вітамінів і корисних речовин, досі неможливо знайти заміну. Тому в сільському господарстві вирощування к….ль було невід'ємною частиною». 
   Що ж це за рослина, без якої українці не могли обійтися? Відповідь: коноплі. Багато хто здивується, і можливо, навіть, не повірить, адже на сьогоднішній день майже всі знають про коноплі як наркотичну рослину. Що могло змінитися за 50-100 років, і чому вікові традиції забулися, а на перший план вийшли такі непотрібні властивості цієї рослини?
   Твердження про те, що коноплі культивувалися в Україні з давніх часів, особливих доказів не потребує. Цей факт підтверджують не тільки історики та науковці, а й фольклор і уклад селянського життя. Спочатку коноплі вирощували для локальних потреб, а пізніше масштаби культивування рослини значно збільшилися. Їх вирощували на значних площах, і конопляна пряжа славилася по всій Європі.
   З часом вирощування конопель стало розглядатися з наукової точки зору. Вчені, завдяки численним дослідженням, змогли змінити природу статі конопель: замість дводомної створили однодомну культуру, а також посприяли збільшенню вмісту волокна в стеблах рослини. Вчені розробили науково обгрунтовані технології вирощування, збору та обробки конопель. Сьогодні, основним стримуючим фактором масштабного вирощування конопель є вміст у рослині наркотичних речовин. Саме з цієї причини коноплі перестали вирощувати в багатьох країнах світу. В Україні також посіви конопель були зменшені в десятки разів. На цьому етапі для вчених-ботаніків головним завданням стало максимально знизити вміст наркотичних речовин у складі конопель. Працюючи над вирішенням цього питання, вчені Інституту луб'яних культур вперше у світовій практиці вивели практично безгашишні коноплі.
   Коноплі вирощують на волокно і насіння. Волокно має високу міцність, стійке проти гниття. Його використовують для виготовлення канатів, вірьовок, шпагату і різних технічних тканин. Найвідоміші два види конопель: коноплі звичайні (посівні), які використовують для одержання волокна і насіння, і коноплі індійські (гашишні), які культивують для одержання із листків наркотичних речовин. Вирощують в Індії, Ірані, Туреччині та інших країнах.
   На сьогоднішній день в світі моди натуральний одяг користується шаленим попитом, завдяки своїй неповторності та оригінальності. У колекціях відомих модельєрів можна побачити тканини, вироблені з конопель. Популярність натурального одягу із конопель збільшилася, і все більше людей стають його відданими шанувальниками.

Біологічна характеристика конопель

   Рослини, на яких утворюються чоловічі квітки, називають плоскінню, а рослини з жіночими квітками — матіркою. Співвідношення між чоловічими і жіночими рослинами у посівах 1:1, проте частка в урожаї різна. Коноплі — перехреснозапильна культура. Період цвітіння триває 15-40 днів. Під час цвітіння у повітрі знаходиться багато пилку, який переноситься вітром на великі відстані. За насінням і сходами відрізнити плоскінь від матірки не можна. Різниця проявляється лише з часу з'явлення бутонів на чоловічих рослинах. Чоловічі й жіночі рослини відрізняються за особливостями росту й розвитку. В перший період швидше росте плоскінь, але після відцвітання матірка обганяє її. Чоловічі рослини конопель відносно багатші на вміст лубу, ніж жіночі. Маса кореневої системи магірки в 2-2,5 рази перевищує масу коренів плосконі.
   У природі існують також форми конопель, у яких на одній рослині є суцвіття чоловічих і жіночих квіток. Трапляються гермафродитні рослини з двостатевими квітками або ж рослини, на яких чоловічі й жіночі квітки розміщуються в одному суцвітті матірки або плосконі. Чоловіча квітка складається з квітконіжки, п'ятипелюсткової оцвітини жовто-зеленого кольору і п'яти тичинок із довгими пиляками, що звисають із квіток. Пильник чотиригніздий із поздовжнім розрізом. Жіноча квітка має оцвітину зеленого кольору у вигляді однолисткового розщепленого з одного боку чохлика, всередині якого міститься маточка. Зав'язь одногнізда, утворюється з двох плодолистків, посередині яких знаходиться насінний зачаток. Зверху зав'язі розміщуються дві довгі, перисті, безбарвні приймочки, що зростаються біля основи. Початок цвітіння жіночих квіток визначається виходом приймочок із плодолистка на 1-2 мм. 
   Плід - горішок округлояйцеподібної форми, завдовжки 2,5-4,4 мм і завширшки 1,5-3,5 мм, вкритий розрослим чохликом. Складається із зовнішньої плодової оболонки темно- або ясно-сірого кольору, внутрішньої тонкої насінної оболонки і зародка. У зародку є сім'ядолі, зародкове стебло, листки і корінець. Маса 1000 насінин — 9-25 г. Насіння містить до 36% високоцінної харчової й технічної олії. Вона має високі смакові якості, її можна використовувати безпосередньо в їжу, для виготовлення консервів та кондитерських виробів. Олія належить до висихаючих (йодне число 140—165), тому її застосовують для виготовлення лаків і фарб.
   Коноплі звичайні поділяються на декілька географічних груп, які відрізняються морфологічними, фізіологічними та господарськими особливостями.
   Стебло біля основи округле, вище другого міжвузля має рифлену форму, а в середній частині воно округле і борозенчасте. Залежно від типу, сорту і умов вирощування висота буває 0,6-5 м, а товщина — від 3 до 30 см. До середини воно потовщується, а до верхівки — стає тоншим. При оптимальній густоті посіву стебла не гілкуються знизу, а зверху утворюють лише слаборозвинені квітконосні пагони. Міцність волокна у вузлах дещо менша, ніж у міжвузлях. Довжина міжвузлів змінюється від 5 до 40 см. Всередині стебло порожнисте. 
   Листки. Під час проростання насіння на поверхню грунту виносяться дві овальні або оберненояйцеподібні м'ясисті сім'ядолі, які швидко зеленіють із бруньки, розміщеної між ними, розвивається перша пара справжніх листків. Вони складаються з однієї широкої, до верхівки звуженої пластинки із зазубленими краями. Наступні листки розміщуються на вузлах стебла. Друга пара справжніх листків складається із 3 лопатей. На наступних вузлах їхня кількість збільшується до 5, 7, 9 і навіть 11. Таким чином, типовий листок конопель розсічений, лопатевий, з непарною кількістю лопатей. Розмір листків збільшується від основи стебла до його середини. До верхівки рослини листки перетворюються у невеликі однолопатеві пластинки. По всій довжині стебла листки розміщуються супротивно, а на верхівці - почергово. Листки жіночих рослин крупніші й більш розсічені.
   Коноплі - рослина помірного кліматичного поясу. На більш північних широтах вона не визріває, в більш південних дає слабке волокно і виділяє надмірну кількість психотропних токсинів. Росте на будь-яких грунтах, але дає добрий урожай на чорноземах, осушених торфовищах і добре дренованих легких суглинках. Вирощується на відкритому грунті та в теплицях, добре пристосовується до гідропонного вирощування.
   Марихуана, анаша - різні назви однієї рослини - конопель.
   Також декілька століть в багатьох країнах світу їх використовували з метою зміни свідомості, поки в першій третині ХХ століття у США не відкрили їх психоактивні здібності. Після цього конопляні рослини стали частіше збирати завдяки їх психоактивних ефектів.
Коноплі містять психоактивні речовини, зокрема тетрагідроканнабінол, і служать сировиною для популярних, так званих, «легких» наркотиків марихуана та гашиш. Ці продукти заборонені майже у всіх країнах світу, а вирощування конопель або заборонено або жорстко регулюється законом.
   Вміст психоактивних речовин розрізняється, залежно від сорту рослини. В якості наркотика також вживається пилок конопель (спресована), верхня частина рослини. Зазвичай вживається через куріння з глибоким і тривалим вдихом. 

Продукція, яку виготовляють з конопель

   Незважаючи на особливості конопляної рослини, її продукція набуває все більш широкого застосування в різноманітних сферах народного господарства: легкій, текстильній, харчовій, фармацевтичній промисловості, в енергетиці, металургії, суднобудівництві, канатному виробництві.
   З довгого конопляного волокна виробляються канати, мотузки багатьох видів, пряжа, рибальські мережі, ремені різноманітних конфігурацій, а також основа для килимів. Довге конопляне волокно також є незамінною основою для виробництва технічних тканин (брезент, мішковина), а також пакувальних, підкладкових матеріалів для взуттєвої та меблевої промисловості, полотна, яке використовується для пошиття національного одягу, обрядових предметів, спецодягу, чохлів, тентів, гардин і т.д.
   З довгого конопляного волокна можна виробляти натуральну тканину, яка використовується для пошиття літнього одягу, а також джинсову тканину, змішану тканина з додаванням синтетичних і натуральних волокон і ниток. Приміром, целюлоза, яка виробляється з конопляного волокна, є складовим елементом цінних і тонких видів паперу.
   Характерною властивістю конопель є вміст у стеблах рослини деревини. Дивно, але є фактом те, що один гектар посівів конопель за вегетаційний період дає 5-6 м3 деревини, в той час, як лісові породи дерев дають не більше 3,5м3 деревини. Конопляну деревину можна використовувати для виробництва облицювальних плит (декоративне оздоблення стін і стель), пресованих плит, меблевих пресованих плит, а також будівельних матеріалів, дверей, рам та інших конструкцій. З неї отримують етиловий спирт, лігнін, а також паливо для котлів, яке по калорійності прирівнюється до вугілля. Також конопляна деревина є відмінним субстратом для вирощування печериць і овочів в закритому ґрунті.
   Коноплі, як відомо, є лікарською рослиною. Сировиною для медпрепаратів і ліків народної медицини служать стебла, листя, квіти, пилок, насіння, олія конопель. Насіння конопель і масло містять гліцериди, бактерицидні речовини, мікроелементи, цінні ненасичені кислоти, а також амінокислоти. Медична література надає інформацію про те, що насіння та олія конопель допомагають при лікуванні катару верхніх дихальних шляхів, запалень і хронічних захворювань статевих органів, хронічних і гострих бронхітів, сечового міхура і нирок.
   Коноплі також використовують як болезаспокійливий, снодійний і загальнозміцнюючий засіб. Препарати на основі конопель призначають при лікуванні водянки, золотухи, туберкульозу легенів, а також у разі нервового виснаження.
   Смажені солоні насіння конопель народна медицина рекомендує вживати для активізації статевої діяльності. Насіння конопель використовують для лікування маститу, хронічного ревматизму, фурункулів і опіків.
   Коноплі є одним з найефективніших способів боротьби з різноманітними шкідниками в садах і городах. Одна-дві рослини коноплі в теплиці врятують від хвороб і шкідників огірки, помідори, а також багато інших овочевих культур. Запах квітучих конопель згубно впливає на колорадського жука і тарганів.
   За прибутковістю культура конопель перевершує льон, цукровий буряк, соняшник і практично всі зернові культури.
Насіння конопель містять 40% масла і 20-25% білка, завдяки чому конопляне насіння використовують як корм для птахів, а також у харчуванні людини. Конопляна олія є сировиною для виробництва лаку, фарби, оліфи, лінолеуму, мила і маргарину. Конопляна олія використовується як консервант для продуктів харчування, або вживається в натуральному вигляді.
   Насіння конопель (наукова назва посівної конопель) - найважливіше джерело поживних речовин, що було відомим у давніх культурах тисячі років тому. Подібно горіхам, конопляні насіння на 30% складаються з масел, на 25% - з білків. Також вони містять значну кількість харчових волокон, вітамінів і мінералів. Олія насіння конопель більш ніж на 80% складається з поліненасичених жирних кислот. Вона є надзвичайно багатим джерелом двох незамінних жирних кислот - ліноленової (Омега 6) і альфа-ліноленової (Омега 3). Їх співвідношення в олії - 3: 1. Також присутні і біологічні метаболіти незамінних жирних кислот - стеарідонової і гамма-ліноленової.

Значення насіння конопель

-Насіння конопель більше 3 тис. років використовуються як їжа і ліки. У Стародавньому Китаї насіння і масло з них використовували як продукти харчування і як лікарські засоби для лікування різних хвороб.  
-Конопляне насіння у великій кількості містить клітковину, вітаміни А, С і Е. Також вони багаті мінералами, такими як фосфор, калій, сірка, магній, кальцій. У помірних кількостях в них містяться залізо і цинк.
-Вітамін Е, що міститься в насінні конопель, сам по собі є одним з найбільш важливих антиоксидантів. Токоферол відомий своїми терапевтичними властивостями, як засіб для комплексного лікування хвороби Альцгеймера і атеросклерозу. Фитол відомий не тільки як антиоксидант, але і як речовина, що володіє протираковими властивостями.
-Результати численних досліджень показали, що насіння і олія конопель можуть знижувати рівень «поганого» холестерину в організмі людини. Тим самим вони дозволяють знизити ризик виникнення тромбозу і хвороб судин.
-Покращують стан шкіри і лікують шкірні захворювання. Вони мають здатність зменшувати симптоми атопічного дерматиту.  
-Співвідношення жирних кислот Омега 6 і Омега 3 - 3:1 - рекомендоване Всесвітньою організацією охорони здоров'я. У такій пропорції ці жирні кислоти забезпечують міцне здоров'я серцево-судинної системи.  
-Перешкоджають розвитку хвороб серця. Дослідження показали, що речовини, які містяться в насінні конопель, сприяють розрідженню крові і є профілактикою інфаркту міокарда і інсультів.
-Високий рівень альфа-ліноленової кислоти в них може виявитися корисним для профілактики раку та ішемічної хвороби серця.
-Лікують дегенеративні захворювання. В перелік таких хвороб можна включити атеросклероз, ішемічну хворобу серця, різні типи раку, хвороба Альцгеймера.
-Насіння конопель містить різні рослинні спирти. Ці речовини зменшують запалення, які, як відомо, є одним з важливих факторів розвитку різних захворювань.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Плоди арахісу: чи дійсно вони горіхи? Плоди арахісу: чи дійсно вони горіхи?
 У верхній частині рослини квіти безплідні, а ті, що утворюють плоди – нижні, і вони формуються на стеблі першими. Після запліднення оцвітина і...
Внутрішня сила кори дерева – луб Внутрішня сила кори дерева – луб
 Луб – складна тканина вищих рослин для проведення органічних речовин до різних органів. Крім того луб виконує також запасаючу, нерідко...
Міцність і пружність механічної тканини Міцність і пружність механічної тканини
 Механічні тканини складаються із групи спеціальних клітин, які надають рослині та її органам міцності. Вони товстостінні з нечисленними...
Гарбузове насіння – концентроване джерело користі Гарбузове насіння – концентроване джерело користі
 Крім того, цинк в гарбузовому насінні сприяє нормальній роботі головного мозку, покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму....
Амарант – культура ХХІ століття - хліб майбутнього? Амарант – культура ХХІ століття - хліб майбутнього?
 Амарант протягом 8 тисяч років був однією з основних зернових культур Південної Америки і Мексики («пшениця ацтеків», «хліб...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓