Пошук:
Автор Pavlenko | 30 марта 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2287
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Дерево зі сльозами немовляти

Прочитавши тему даної статті практично всі здивуються: що ж це за дерева? У тропічних і субтропічних країнах ростуть незвичайні дерева - еритрини, які на сьогоднішній день можна зустріти і у нашій місцевості, звичайно, як кімнатні рослини, або садові діжкові влітку, які в холодну пору переносяться у приміщення. Чим же цікаві ці рослини?
Еритрини - рід листопадних чагарників або дерев різної висоти (від 0,8 до 18 м), що належить до родини Дерево зі сльозами немовляти бобових, з тропічних районів світу. Вони досить декоративні, довго і рясно цвітуть, цінуються за прекрасні червоні квітки химерних форм у великих гроноподібних суцвіттях. Більшість з них має коралово-червоне блискуче забарвлення квіток і червоні насіння-боби, тому ця особливість і відбилося в науковій назві роду - від грецького «erythros» - червоний. Отже, за яскраво-червоний колір квіток і рясні великі суцвіття одну з еритрин називають кораловим деревом.  Вважають, що батьківщиною коралового дерева є Кариби. Воно невисоке і  колюче, так як гілки та черешки листків покриті шипами. Листки трійчасті, квітки довжиною до 5 см, метеликового типу, з довгим вузьким вітрилом. Плоди - боби з яскраво-червоним насінням, що дійсно нагадують корали. 
Квіти еритрин чудові медоноси, в них так багато нектару, що при переповненні він випливає з них. Тому цю рослину називають деревом зі сльозами немовляти. На батьківщині вони запилюються комахами, дрібними птахами, наприклад, колібрі, іноді дрібними гризунами та приматами.
   Квітки еритрин місцеві жителі використовують в їжу, з них отримують барвник для тканин і шерсті. Ошатні, великі, червоні насінини використовують в якості намистин для біжутерії – бус, сережок, браслетів. Через те, що насіння можуть переноситься морем на великі відстані, їх ще називають «морськими бобами».
Коралові дерева висаджуються як вуличні та паркові, особливо в посушливих регіонах. Завдяки їхньому сильному корінню вони використовуються для фіксації ґрунтів в затоплюваних під час паводків місцевостях. З легкої пористої деревини коралових дерев роблять музичні інструменти, дитячі іграшки, застосовують в авіамодельному спорті та ортопедії. Подрібнена деревина еритрини індійської застосовується в косметиці. Крім того, листя, квітки і кору застосовують в медичних цілях, зокрема, як заспокійливий і седативний засіб.
Насіння багатьох еритрин дуже отруйні, тому що містять сильний алкалоїд еритроідін, по дії схожий з отрутою кураре, паралізуючим дихальну систему. Особливо цим славиться каффрська еритрина, що здавна використовувалась південноафриканськими племенами для полювання та рибальства.
Таким чином, вивчаючи родину бобові, учні повинні знати про різноманітність представників, які не ростуть у природних умовах нашої місцевості.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Цератонія – цікава рослина з багатьма назвами Цератонія – цікава рослина з багатьма назвами
Розглядаючи різноманітність дводольних рослин ми віртуально подорожуємо по світу. І ось в Єгипті, Туреччині, Іспанії та деяких інших країнах, можна...
Рослини – балісти Рослини – балісти
 Балістами чи артилеристами називають деяких рослин із розкривними плодами тому, що вони викидають і вистрілюють своє насіння не тільки в різні...
Минуле і сьогодення акації жовтої Минуле і сьогодення акації жовтої
 Влітку в жаркий, сонячний день біля кущів жовтої акації можна почути легке потріскування - це розтріскуються і розкидають насіння вже зовсім...
Тварини-запилювачі Тварини-запилювачі
Тварини-запилювачі: - перетинчастокрилі; - лускокрилі; - твердокрилі; - птахи; - рукокрилі....
Рослини-хамелеони Рослини-хамелеони
Найпоширенішими серед рослин-хамелеонів є медунки. Цікаве у них те, що вони можуть змінювати колір своїх квіток. Ближче до верхівки завитка, там де...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓