Пошук:
Автор Pavlenko | 24 января 2010 | Коментарів: 0 | Переглянуто 5924
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

З яких рослин в Україні можна спекти хліб, крім зернових.

На берегах озер часто ростуть стрункі зарості тонких рослин з чорними бархатистими шишками та довгими лінійними, як у злаків, листками. Це – очерет або рогіз. З яких рослин в Україні можна спекти хліб, крім зернових.Чорний початок – суцвіття маточкових квіток. Насіння утворюється дуже багато, воно легеньке, з пушинками, може плавати по воді і тому вільно переноситься в різні місця.Поплававши кілька днів, насіння тоне, а на наступний рік проростає. Ця рослина дуже корисна: стебла та листки можна використовувати на корм тваринам, з них плетуть кошики та корзини, а також покривають дахи сільськогосподарських будівель. Але найцінніше у цієї рослини – кореневище. В ньому містяться цукор, крохмаль, білок. З нього можна приготувати борошно. Для цього кореневище розрізають на дрібні шматочки розміром 1 см і висушують над вогнем до тих пір, поки вони не почнуть розтріскуватися і розламуватися. Потім їх розтирають до стану борошна. 100-200 років назад з нього пекли хлібці, бісквіти, пряники, а сьогодні про це забули.
Борошно можна приготувати ще із сусака. З яких рослин в Україні можна спекти хліб, крім зернових.
Це досить красива рослина з лінійними листками і біло-рожевими квітами, які стирчать у різні сторони, як спиці у парасольки. Листки використовують для виготовлення корзин, а з кореневищ здавна українці пекли хліб.
Але найцікавіше, що хліб можна спекти із жолудів дуба. Їх здавна використовували у їжу. Для приготування борошна жолуді розрізають, очищають, вимочують у воді дві доби, причому воду міняють не менше трьох разів. Потім їх заливають свіжою водою і нагрівають до кипіння. Після цього воду зливають, жолуді висушують до хрустіння, а після цього товчуть. Якщо розмолоти крупно, то вийде дубова каша, а дрібно, то вийде борошно. З такого борошна пекли дубові млинці і додавали ягоди, варення, мед.скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Козлобородники: що за рослини такі? Козлобородники: що за рослини такі?
 Після цвітіння квіткові кошики утворюють характерні великі пухнасті кулі, що нагадують відцвілі кошики кульбаби. Тому інколи люди називають цю...
Рослина, що має два Рослина, що має два "обличчя"
 Хвощ польовий – багаторічна трав’яниста рослина, яка постає перед нами неначе з двома обличчями, дволика, як сьогодні говорять...
Минуле і сьогодення акації жовтої Минуле і сьогодення акації жовтої
 Влітку в жаркий, сонячний день біля кущів жовтої акації можна почути легке потріскування - це розтріскуються і розкидають насіння вже зовсім...
Квіти… їстівні?! Квіти… їстівні?!
 З історичних джерел відомо, що тисячі років назад квіти почали використовувати в кулінарії. У VII ст. японці придумали ритуал - підносити один...
Як рослини можуть рухатися. Як рослини можуть рухатися.
Якщо молода рослина, що впала, відокремившись від материнської, не знайшла під собою вільного місця для укорінення (тобто впала на листочок, камінчик...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓