Пошук:
Автор Pavlenko | 8 января 2014 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2982
Рубрика: Корисна інформація / Різне

Хімія кави

Більшість людей планети не уявляють свого життя без кави. Можливо, хтось і не згодний із цим, але за статистикою 63% людства полюбляє неповторний кавовий напій, що придає сил, міцності клітинам та енергії організму. Різниця, звичайно, в тому: ростуть кавові дерева у вашій країні, чи ні. Країни, де ростуть кавові дерева, тобто експортерами кави є: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.

Кавове дерево - вічнозелена рослина заввишки 5-10 м (у культурі максимально - 3 м) зі шкірястими листками та білими квітками із запахом жасмину, з яких утворюється плід - ягода червоного або фіолетово-синього кольору з двома насінинами в соковитій м'якоті - «кавові зерна», з яких готують каву. Цвіте протягом усього року. Нестиглі зернята мають сіро-зелений колір.Хімія кави

Належить кавове дерево до родини Маренові. Його вічнозелені або листопадні дерева та чагарники утворюють хащі в Ефіопії та долинах річок Абіссінського нагір'я. Вони тут ростуть усюди - вздовж доріг та вулиць, на подвір'ях будинків і, звичайно, будь-якому гостю тут пропонують чашку кави. 

Точно невідомо, коли людина вперше почала використовувати зерна кави. У XIV-XV ст. на Аравійському півострові виведено культурні сорти цієї рослини і саме з тих часів кавове дерево поширилося на інших континентах. Щоб дійти до чашки кави на нашому столі кавові плоди здійснюють дивовижні мандрівки: в кошиках на плечах робітників, у мішках на транспортних засобах,  через моря і океани у величезних паках на пароплавах, через полиці магазинів і нарешті через руки людини, яка готує її для вживання.

Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонований 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття поставилися байдуже. Велика і відповідальна справа - правильно приготувати і подати каву. Ось кілька маленьких порад для приготування смачної кави:Хімія кави

-Один з найважливіших компонентів кави вода повинна бути чистою і свіжою.

-Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холодною водою, тоді під час нагрівання органічні речовини більше екстрагуються водою і смак стає ароматнішим.

-Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю.

- І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава.

Щоб зрозуміти які речовини надають каві неповторного смаку та аромату, як вона діє на організм людини, необхідно знати її хімічний склад. Хімія кавового насіння досить складна і до кінця ще не вивчена. Досліджуючи золу, вчені встановили, що в каві містяться сполуки Феруму, Магнію, Калію, присутні елементи - Сульфур, Нітроген, Фосфор, Хлор. Хімія кави Ці елементи входять до складу органічних сполук: білків кофеїну, хлорогенової, нікотинової, хінної, оцтової, яблучної, лимонної кислот і полісахаридів.

Під час смаження кавових зерен відбуваються складні хімічні перетворення. Спочатку випаровується вода і частково розкладаються органічні сполуки. Цукри перетворюються в крохмаль, і насінини стають коричневого кольору, нерозчинні полісахариди розкладаються на більш прості розчинні вуглеводи. Руйнується тригонедін, утворюється нікотинова кислота. Продукти розпаду хлорогенової кислоти, а також понад сімдесят ароматичних речовин надають каві характерного смаку і неповторного букету ароматів. У процесі обжарювання кавові зерна набрякають, оскільки в них утворюється вуглекислий газ, який виконує функцію консерванту аромату.

З усіх зазначених речовин найкраще вивчений кофеїн. А почалося все з того, що 1821 р. німецький хімік Ф.Рунге виділив з кавового екстракту прозорі кристали речовини гіркуватого смаку. Водний розчин цієї речовини за своєю збуджуючою дією в багато разів перевищує кавовий відвар. Розшифрував склад і структуру кофеїну у 1897 р. німецький хімік Фішер. Він отримав кофеїн синтетичним шляхом. Кофеїн - 1,3,7-триметилксантин - алкалоїд, який міститься в насінинах кавового дерева та листях кави. Кава містить понад 30 різних органічних кислот - яблучну, лимонну, оцтову, але найбільше хлорогенової кислоти (від 4 до 5 %). При обжарюванні ця кислота розкладається, утворюючи речовини, що надають каві своєрідного в'яжучого смаку. У кавових зернах міститься і складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Але хімія кави вивчена не до кінця, дослідження продовжуються й нині. Найбільше вживають кави країни Латинської Америки, Швеція - 7,3 кг у рік на людину, а найменше у Англії, там п'ють чай.

Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) - Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія - Сантос, Парана, Мінас; Гвінея - Робуста; Йемен - Мокко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.

На сьогоднішній день Бразилія і Колумбія - основні світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на південному сході Бразилії, де налічується майже 3 млн. кавових дерев. Для Уганди та Сальвадору кавове дерево також провідна культура сільського господарства.

Приготування кавового напою в Ефіопії: у центрі кав’ярні стоїть жаровня на вугіллі, чорний скляний глечик, каструля з водою, тарілка із зернами кави і дерев'яна ступка з товкачем. Дві дівчини в національних сукнях готують напій. Одна з них у спеціальній кадильниці готує пахощі. Друга смажить на вугіллі свіжі зерна зеленого кольору, попередньо вимивши їх та безперервно помішуючи. Хвилин за сім насінини стають золотаво-коричневими. Дівчата ретельно розтирають їх у ступці, висипають в глечик (джбану) і, заливши сирою водою, ставлять на жаровню. Через кілька хвилин над вузькою шийкою джбани з'являється блакитний пар, а потім пінка. Після того, як кава трішки відстоялася, її урочисто наливають в чашку, прикрашаючи гілочкою м'яти. Напій стає настільки ароматним, чудово гіркуватим і освіжаючим.

А ось як готують каву в країнах Ближнього Сходу, адже у Сирії та Лівії з ранку до вечора п'ють каву. Немає хатини, де б не запропонували чашечку кави: тільки на самому дні чашки трішки коричневої рідини, лизнувши якої, відчувається нестерпна гіркота. Вона швидко проходить, а через деякий час з людиною починає відбуватися щось незвичне: незвичайна бадьорість і легкість,прилив сил, навіть дихається по-іншому. Це краща Геджавська кава (область у Саудівської Аравії, розташована вздовж берегів Червоного моря). А чому її подають так мало?  Тому, що якщо випити цієї кави повну чашку, можна померти. Ось, виявляється, які бувають сорти кави.

 

Цікаві факти про каву

 

-Кава як лікувальний засіб застосовувалася в арабській медицині ще в 900-1000 pp. н.е., а її друге народження відбулося після відкриття кофеїну; у результаті багаторічної селекції араби створили один з найкращих сортів «Мокко».

-Роком появи кави в Росії вважається 1665 p., коли придворний лікар призначив царю Олексію Михайловичу рецепт - варена кава.Хімія кави 

-Перси і турки вважали її ліками, які допомагають проти нежитю і головних болів.

- Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний лікарський запах і смак через йодисті сполуки, які є в ґрунті.

- Щоб відновити аромат кави - «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.

- Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір.

- У павуків під впливом кофеїну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність плетіння павутини і виходить хаотичний візерунок.

- Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці самого письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких бістро.

- Хороша кава - чорна, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок.

- Посуд, у якому заварюють каву в Турції називають  джезва, турка.

- Краще зберігати кавові зерна щільно закритими у скляному посуді.

- Бронзовий пам'ятник кавовому дереву є у Бразилії.

- Прославив каву в своєму творі композитор Бах: Кантата №211.

- Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору.

 

Пийте каву на здоров’я! 

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Кеш’ю – рослина без відходів Кеш’ю – рослина без відходів
 Кеш’ю досить цікава горіхоплідна рослина, її горіхи неначе вилазять назовні із плоду, в якому дозрівають, затишно прилаштувавшись на...
Популярність кави Популярність кави
 Кавове дерево - вічнозелена рослина заввишки 5-10 м (у культурі максимально - 3 м) зі шкірястими листками та білими квітками із запахом...
Мильні рослини - альтернатива милу Мильні рослини - альтернатива милу
У природі зустрічається досить багато рослин, здатних утворювати піну. Це відбувається із-за наявності в їх складі сапонінів – аморфних...
Квіти… їстівні?! Квіти… їстівні?!
 З історичних джерел відомо, що тисячі років назад квіти почали використовувати в кулінарії. У VII ст. японці придумали ритуал - підносити один...
Історичний шлях кавових зерен до України. Історичний шлях кавових зерен до України.
Цікава та самобутня історія кави. Довгий і тривалий шлях подолали кавові зерна від своєї батьківщини Ефіопії до близько 100 країн світу, де їх...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓