Пошук:
Автор Pavlenko | 10 июля 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4364
Рубрика: Корисна інформація / Біологія людини

Волосся на тілі людини

   Волосяний покрив характерний для представників класу Ссавці, до якого належить і людина розумна. На думку еволюціоністів волосяний покрив тіла – своєрідний атавізм, що залишився людині в спадок. Адже предки: і архантропи, і палеоантропи, і навіть неоантропи, з ніг до голови були покриті шерстю. Часто в інформаційних джерелах людей жартома називають безволосими мавпами, хоча як і у всіх ссавців, у нас все ж таки є волосся, тільки значно менше, ніж у наших біологічних предків. Одяг поряд із сучасними технологіями, такими як кондиціювання повітря та опалення, зробили теплоізоляційні властивості волосяного покриву непотрібними. У своїй праці «Походження людини» Дарвін вважав волосяний покрив людського тіла рудиментом.
   Волосяний покрив виникає ще під час внутрішньоутробного розвитку, і це волосся називається ембріональним. Через три місяці після народження ембріональне волосся повністю сходить з тіла дитини, і на поверхні шкіри залишаються лише ніжні золотаві волосинки новонародженого. Під час статевого дозрівання у дівчаток і хлопчиків волосся на тілі починають мінятися, і ці нові волосинки залишаться з людиною на все життя. 
   Анатомічно волосся є похідним дерми. Кожна волосина складається з кореня та стрижня. Корінь розташований у волосяному мішку, або фолікулі, і закінчується волосяною цибулиною. Кожний фолікул з'єднаний з м'язом, який тримає волосину. Знизу у волосяну цибулину входить волосяний сосочок, до якого підходять кровоносні судини і нерви, які забезпечують живлення і чутливість волосся. Стрижень волосини виступає над поверхнею шкіри. Він утворений кірковою речовиною та кутикулою. Росте волосся так само, як і нігті, за рахунок поділу клітин росткових сосочків волосяної цибулини.
   Ріст волосяного покриву на тілі дорослої людини багато в чому залежить від роботи статевих залоз. Чоловічі гормони посилюють розвиток волосся на обличчі та тілі і перешкоджають їхньому росту на голові. Жіночі ж гормони, навпаки, сприяють розвитку волосся на голові, але не на тілі або обличчі. Доведено, що за добу волосся виростає зі швидкістю 0,2 мм.
   Учені поки не знають, для чого на тілі у людини росте волосся. Брови, вії, волоски, що покривають внутрішню порожнину носа, по всій вірогідності, захищають нас від бруду та пилу. Борода первісної людини була символом сили і мужності, вона допомагала, навіть, на великій відстані відрізнити чоловіка від жінки. На думку Чарльза Дарвіна волосся на поверхні шкіри людини допомагає працювати потовим залозам. 
   Вважають, що у дорослої людини налічується від 300 до 500 тисяч волосків. Найбільша кількість волосин у людей зі світлим волоссям і найменша - у рудоволосих, причому руде волосся на дотик найжорсткіше. Волосяний покрив голови описується за довжиною волосся, лобово-скроневою лінією їх росту, густотою,  станом, наявністю та розташуванням лисини, а також особливостями зачіски.
   Лобно-скронева лінія росту волосся визначається по конфігурації межі волосяного покриву голови. Найчастіше зустрічається дугоподібна лінія, звивиста, м-образна, пряма, асиметрична.
   Волосяний покрив на обличчі: вуса, борода, бакенбарди - описується за формою, величиною та фасоном. У чоловіків розрізняють "голене" і "неголене" обличчя.
   Вчені висувають безліч теорій з приводу того, що у людей, у порівнянні з іншими ссавцями, дуже мало волосся на тілі.
1. Теорія статевого відбору. Чим менше волосся на тілі, тим краще видно геніталії. Сам Чарльз Дарвін вважав, що це привертає увагу протилежної статі і збільшує можливість успішного репродуктивного та еволюційного розвитку.
2. Теорія терморегуляції. Відсутність волосся якимось чином пов'язано з терморегуляцією тіла людини. В процесі свого розвитку люди проживали в межах 15 ° на північ або на південь від екватора. Тому зникнення волосся могло бути результатом адаптації людини до жаркого клімату, адже, на відміну від більшості ссавців, люди полювали вдень, а не вночі.
3. Теорія збільшення мозку. Відповідно до цієї теорії, розвиток людського мозку до його нинішнього вигляду було б неможливо за наявності густого волосяного покриву. Наявність додаткових клітин мозку знижувало у первісних людей ризик сонячного удару під час бігу на довгі дистанції.
4. Теорія дефектного гена. Теорія полягає в тому, що людина втратила волосяний покрив в результаті наявності дефектного гена і, отже, мутації. Ймовірно, ця мутація відбулася на ранній стадії розвитку гомінідів, так як вона зачепила всі раси.
5. Теорія захисту від паразитів. Є припущення, що безволосу людині набагато легше позбавлятися від паразитів (вошей, кліщів і т. п.), ніж волосатому. Паразити є переносниками захворювань і створюють дискомфорт.
6. Теорія одягу. З появою одягу просто відпала необхідність в густому волосяному покриві, який допомагав людям вижити. Волосся стали непотрібними і з часом зникли.
7. Теорія водних мавп. Ця дуже суперечлива теорія говорить, що люди вийшли з водного середовища та втратили волосяний покрив з тієї ж причини, що кити, дельфіни і ламантини. Зберігати у воді тепло допомагає шар підшкірного жиру, а не волосся.
   Кожна з цих теорій піддається серйозній критиці. Наприклад, щодо теорії терморегуляції неодноразово підкреслювалося, що людська шкіра зі значною кількістю потових залоз чудово справляється з тепловіддачею - як з волоссям, так і без них. У людини 5 млн. таких залоз - набагато більше, ніж у будь-якого іншого ссавця. Отже, яка з теорій вірна?
   Волосяний покрив в цілому, разом з волоссям голови, характеризується жорсткістю, густотою, формою і кольором: 
-Жорсткість визначається за товщиною волосин, чим товщі волосини, тим волосся жорсткіше. За жорсткістю волосся буває: тверді "грубі" і м'які "тонкі". Світле волосся, як правило, тонше.
-Густота визначається кількістю волосся на одиницю площі шкіри. Волосся буває густе, яке щільно покриває поверхню шкіри; середньої густоти і рідке, коли між волосинами просвічується шкіра. 
-Форма визначається за ступенем вигину стержнів волосся. Розрізняють пряме, хвилясте та кучеряве волосся. 
-Колір описується загальноприйнятими термінами або порівнянням з кольором широко знаних об'єктів. Наприклад, темноволосий - брюнет, світловолосий - блондин, темно-русявий - шатен. В багатьох наукових та популярних джерелах зустрічаються наступні назви кольору волосся: «чорне, як вугілля", "чорне, як смола", темно-каштанове, каштанове, темно-русяве, русяве з темним відтінком, світло-русяве, русяве, світло-коричневе, біляве, "попелясте", "солом'яне"; руде, червоно-жовте, сиве, "сріблясте",  знебарвлене (характерний білий або світло-жовтий колір без блиску).
   Важливим кроком уперед у вивченні антропології українців стали праці В.Дяченка, зокрема його узагальнюючий параграф "Антропологічна характеристика українського народу" в монографії "Українці", За кольором волосся (шкала Фішера) 50% українців темноволосі, 10% - світловолосі. Максимум темноволосих (65-70%) виявлено серед українців північних областей, в окремих регіонах Буковини, Карпат і на Полтавщині. Найменше темноволосих (35-40%) у північно-східних областях України. Серед темних відтінків переважає помірковано темний і дуже рідкісний синювато-чорний.
В українців найінтенсивніший заріст бороди фіксований на Нижньому Подніпров'ї (Градизький район), у Криворізькому і Царичанському районах Дніпропетровщини, Камишеваському — Запорізької області, Очаківському — Миколаївської області, на Закарпатті. Знижений заріст бороди чітко помітний на Поліссі, фіксований також в Іркліївському районі Черкащини Волосяний покрив грудей максимальний у чоловіків низки районів Карпат і Нижнього Подніпров'я, мінімальний — на Поліссі. Густих брів в українців більше, ніж рідких. Особливо ця густота виявляється на Буковині, у Східному Закарпатті, на Поліссі, в Дніпропетровській області. Але в низці районів відсоток густоти брів знижений.
   Хоча еволюційну долю волосся складно передбачити, оскільки воно може також виступати і критерієм статевого відбору, так як волосяний покрив може вважатись фізично привабливим, а тому зберегтись в популяції. Цілком ймовірно, що у людей майбутнього буде набагато менше волосся, ніж зараз.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Найбільший орган Найбільший орган
 Мало кому приходило в голову, що шкіра дійсно є органом тіла, причому, найбільшим. Вона неначе захисний костюм, який вкриває все тіло з...
Венера в біології Венера в біології
 Венера – богиня любові і вже тривалий час є уособленням краси і вічної юності. За легендою вона висока, струнка, риси її обличчя -...
Яке ж воно – «Венерине волосся»? Яке ж воно – «Венерине волосся»?
  Звичайно, всі знають, хто така Венера, але яке вона мала волосся, мабуть, ніхто не бачив? Згідно з легендою, ця ніжна папороть виросла з...
«Шкіряні» особливості «Шкіряні» особливості
 Шкіра – носій особливого кольорового візерунку та різноманітних візуальних «міток», наприклад, гребінь півня, сідничі мозолі...
Основне про покриви тіла хребетних тварин. Основне про покриви тіла хребетних тварин.
Шкіра захищає тіло від пошкоджень та інфекцій. Її пігменти затримують шкідливе для клітин випромінювання. Кровоносні капіляри та потові залози беруть...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓