Пошук:
Автор Pavlenko | 6 мая 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4491
Рубрика: Корисна інформація / Біологія людини

Порівняльна характеристика залоз тіла

   Організм людини складається з клітин, тканин, органів та систем органів. Кожна структурна одиниця має свою певну будову, місце розташування та виконує певні функції. Постійно в організмі здійснюються різні фізіологічні, хімічні та біологічні процеси, які відбуваються завдяки нейрогуморальній регуляції: спільній роботі нервової та ендокринної систем.
Одна із оболонок тіла – слизова - має у своєму складі залози. Вони виробляють специфічні речовини, що називаються секретом. У залежності від кількості клітин залози поділяють на одноклітинні і багатоклітинні. Одноклітинні – бокалоподібні клітини, які розміщені між клітинами епітелію слизової оболонки, наприклад, залози шлунка та дихальних шляхів. Багатоклітинні локалізуються у слизовій і підслизовій оболонках і можуть утворювати самостійні органи, наприклад, слинні залози, підшлункова.
   За формою багатоклітинні залози поділяються на трубчасті, альвеолярні та альвеолярно-трубчасті. За будовою вони є прості, що складаються з однієї трубочки або міхурця та складні, які утворені розгалуженою системою трубочок або міхурців, що мають вивідну протоку. А вже за наявністю вивідної протоки поділяються на такі, що мають вивідну протоку та ті, що не мають вивідної протоки, секрет яких відразу поступає у кров.
   За функціональною діяльністю залози поділяються на групи: екзокринні - залози зовнішньої секреції, ендокринні - залози внутрішньої секреції та залози змішаної секреції, тобто подвійної дії. Екзокринні залози являють собою вп’ячування епітелію, що складається з щільно упакованих секреторних клітин. Ендокринні залози – це цілі органи, які мають певну будову та місцезнаходження.
   Екзокринні – це залози зовнішньої секреції, які відкривають свої вивідні протоки та виділяють секрети на поверхню тіла або в порожнину організму. Вони виділяють слиз, який покриває і зволожує оболонку, або травні соки, які розкладають складні поживні речовини на прості. Продукт секреції екзокринних залоз – це рідка суміш речовин, що містить воду, іони, ферменти, слиз та інші речовини.  До екзокринних залоз належать:
-молочні залози виділяють молоко для вигодовування потомства;
-потові залози, виділяють піт на поверхню шкіри, чим допомагають терморегуляції;
-сальні залози виділяють шкірний жир також на поверхню тіла;
-слинні залози продукують слину, яка бере участь у травленні;
-слізні залози утворюють сльози;
-залози слизової оболонки дихальних шляхів;
-залози слизової оболонки травного каналу виділяють різні ферменти і речовини для процесу травлення.
   Кожна екзокринна залоза складається з початкового відділу, утвореного залозистими клітинами (гландулоцитами), які виробляють секрет, і протоків. Залежно від будови початкового (секреторного) відділу розрізняють трубчасті (нагадують трубку) і альвеолярні залози (нагадують кульку, виноградину), а також трубчато-альвеолярні залози, які мають і той, і інший початкові відділи. Залежно від будови протоків залози діляться на прості, що не мають розгалужень початкового відділу (пітні, сальні залози), прості розгалужені та складні, що мають більш-менш розгалужений початковий відділ (слинні залози, печінка).
   Ендокринні – це залози внутрішньої секреції, основною ознакою будови яких є відсутність вивідних проток. Їхні секрети виділяються безпосередньо у кров або лімфу, що їх омиває. Секрет ендокринних залоз – гормони, їхня кількість досить невелика, але вплив на життєдіяльність організму життєво необхідний. Науку, що вивчає будову, функції і захворювання залоз внутрішньої секреції, називають ендокринологією.
   На функцію ендокринних залоз впливають численні фактори: травма, біль, високі та низькі температури, інфекція, інтоксикація, кисневе голодування, внаслідок яких функція залоз може пригнічуватись або підвищуватись. 
Порушення функцій залоз внутрішньої секреції відіграють велику роль у виникненні різних хвороб. При порушеннях однієї залози у хворобу підключаються інші залози, так як діяльність всіх залоз тісно пов'язана між собою. Отже, залози внутрішньої секреції функціонують як єдина фізіологічна система – ендокринна.
   Крім екзокринних і ендокринних є залози змішаної секреції. До них належать:
-підшлункова залоза, по-перше, утворює підшлунковий сік, який виділяється через протоку в 12-палу кишку, по-друге, виділяє гормони, які регулюють кількість цукру у крові;
-статеві залози, по-перше, продукують статеві клітини для продовження роду, по-друге, статеві гормони, які формують вторинні статеві ознаки.
   Таким чином, залози змішаної секреції виконують водночас дві функції: як залози зовнішньої секреції та залози внутрішньої секреції, тобто вони виділяють секрети безпосередньо у кров і в той же час мають вивідні протоки назовні тіла або в порожнину тіла. 
   Система залоз людини є однією з дуже важливих систем. Звичайно, це система залоз внутрішньої секреції, що виробляє гормони. Через міжклітинну речовину гормони доставляються в клітини або можуть розноситися з кров’ю по біологічній системі. Крім того існують ще окремі  ендокринні клітини, які розміщені по всьому тілу, які складають дифузну частина даної системи.
   Основні функції системи залоз людини:
-регулює роботу всіх систем організму і окремих органів;
-участь в реакціях, що відбуваються в організмі;
-забезпечує стабільність процесів життєдіяльності організму, що особливо важливо при умовах зміни зовнішнього середовища;
-сприяє нормальному функціонуванню репродуктивної системи;
-завдяки ендокринній системі здійснюється розвиток організму людини;
-психічний стан людини і емоційну поведінку нерозривно пов’язане з ендокринною системою.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
«Гумор» в організмі людини «Гумор» в організмі людини
 Вивчаючи на уроках регуляцію діяльності органів або систем органів людини, учні завжди дивуються, чому гуморальна регуляція має саме таку...
Презентація «Залози тіла людини» Презентація «Залози тіла людини»
...
Презентація «Надниркові залози» Презентація «Надниркові залози»
...
Презентація «Біологія людини. Ендокринні залози» Презентація «Біологія людини. Ендокринні залози»
...
Презентація «Залози внутрішньої секреції» Презентація «Залози внутрішньої секреції»
...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓