Пошук:
Автор Pavlenko | 2 января 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 4900
Рубрика: Корисна інформація / Різне

Дерево – диво природи

Що для кожного з нас значать дерева, про існування яких ми інколи забуваємо: ростуть собі поруч з нами, а зникнуть, чи помітимо? Якщо запитати людей різних вікових категорій та різних професій, що для вас означають дерева, можна почути безліч відповідей: садовод скаже, що плодові дерева – це все його життя; біолог скаже, що дерево – це життєва форма рослин; столяр відповість, що буде в нього сировина з дерева, будуть гроші; еколог надасть дереву планетарного значення; лісник порівняє дерево із багатоповерховим будинком для життя різних тварин: комах, птахів, ссавців. Звичайно, кожен з них має рацію, тому що дерева – це складова частина природи з різнобічними функціями і для всіх вони мають різноманітне значення. 
   Якось японська актриса Хацуі Като зазначила: «Ніщо так не умиротворяє людину, як чарівна краса живого дерева». А чим розраховується людина за це умиротворення? Чи заслуговують дерева та інші рослини на ті знущання, які часто «дарує» їм людина? «Шануй дерево, яке тобі тінь дає» – говорили римляни. Я вважаю, що немає жодної людини, яка б не згодилася із цим твердженням. Саме дерева є основними складовими елементами ландшафту та клімату планети, її легенями, вони утримують воду в грунтах, і саме деревні насадження є прикрасою довкілля і, нарешті, вони разом з іншою рослинністю дають первинну продукцію. 
   Дерево, як одну з життєвих форм рослинного світу, можна розглянути з різних точок зору: 
-дерево – організм (рослина);
-дерево – складова частина біогеоценозу;
-дерево – біологічний об’єкт;
-дерево – дім і джерело життя;
-дерево – об’єкт бізнесу;
-дерево – людина;
   Кожне дерево – цілісний організм і тому в повному обсязі має можливість підтримування сталість свого внутрішнього середовища. Існує велике різноманіття порід дерев, кожна з яких для найкращого росту потребує різних співвідношень навколишнього світу: світла, тепла, вологи, ґрунту, рельєфу місцевості. Дерево – диво природи.
   Для багатьох живих істот дерево – це місце помешкання і джерело життя, причому для тисяч різних організмів, для яких воно є домівкою, схованкою, поживою та цілющими властивостями. Вирубка одного дерева - це катастрофа, це знищення тих живих організмів, які обрали його для підтримання своєї життєдіяльності. 
   Милуючись деревом, чи ми питаємо себе: що про нього знаємо, як воно живе, з чого будує своє тіло, що потрібно йому для вдалого росту та розвитку. В різні пори року дерево виглядає по різному, але завжди по своєму прекрасно: навесні, коли з тріснувши бруньок з'являються оксамитові листочки, з інших – запашні суцвіття; влітку, коли воно шумить зеленим листям і манить до себе подорожнього свіжістю та прохолодою; восени, коли листя переливається всіма кольорами веселки; взимку, коли снігова шапка часто надає дереву незвичного казкового виду.
   За багатовікову історію розвитку людства дерева постійно супроводжували життя, так як були невід’ємною частиною людського існування.  Історія слов’янства творилась між дубів та лип. Тому і сьогодні дерева мають позитивний вплив на здоров’я та процвітання людини і нації в цілому. 
   Дерева – відображення вічного ставлення до них людини, результат діяльності багатьох поколінь. Дерева пов’язують людину не лише з історією своєї Вітчизни, а й з його культурою, релігією, традиціями, красою природи рідного краю, вони живлять нашу мораль і патріотизм. 
   Дерева діляться за видом листя на хвойні і листяні. Хвойні відрізняються звичайно жорсткими вічнозеленими голкоподібними або лускатими листками, званими хвоєю або голками. Ці дерева утворюють шишки або ягоди (ялівцеві). До цієї групи відносяться сосни, ялини, ялиці, модрини, кипариси, секвої… Листяні дерева мають широкі і плоскі листки, у яких товщина значно менше довжини і ширини, зазвичай вони опадають раз на рік. Зазвичай ці дерева цвітуть і плодоносять. До цієї групи відносяться дуби, липи, берези, клени, тополі, ясени…
   Крім класифікації за виглядом листя, дерева діляться за терміном життя листя - на листопадні і вічнозелені. Листопадні дерева мають чітку зміну листяного покриву: всі листки на дереві втрачають зелене забарвлення і обпадають, деякий час (взимку) дерево стоїть без листя, потім (навесні) з бруньок виростають нові листки. Вічнозелені дерева не мають чіткої зміни листяного покриву: листя знаходиться на дереві в будь-який момент року, і його зміна листя відбувається поступово, протягом усього життя дерева.
   Крім біологічної класифікації дерева діляться і за іншими ознаками:        
- плодові дерева - плоди яких використовуються людиною в їжу;
- цінні, деревина яких використовується для промислових цілей;
- корабельні, використовувані в кораблебудуванні;
- тропічні, ареал проживання яких проходить недалеко від екватора;
- північні, ареал проживання яких проходить далеко від екватора.
   Дерева відзначаються дуже слабкими можливостями регуляції власної температури. Тепло, що утворюється в процесі обміну речовин, завдяки витрачанню його на транспірацію, великій випромінюючій поверхні та недосконалим механізмам регуляції швидко віддається навколишньому середовищу. Головне значення в житті рослин має тепло, що надходить ззовні. 
   Температура дерева внаслідок нагрівання сонячним промінням може бути вищою за температуру навколишнього повітря і грунту. При сильній транспірації температура стає нижчою за температуру повітря. Транспірація через продихи – це процес, що регулюється рослиною. При підвищенні температури повітря вона посилюється, якщо можливе швидке подання необхідної кількості води до листків. Це врятовує рослину від перегрівання, знижуючи її температуру від 4С до 15С.
   Дерево як і камінь є природним матеріалом, який зберігав нанесені зображення, що, за твердженням вчених, сприяло розвитку писемності у багатьох мовах. Здатність горіти допомогло освоєння вогню, що різко розширило ареал поширення людини на північ, і дозволило освоїти нові типи житла: печери, будинки, голку, і т д.. Те, що залишалося після згорання вугілля використовувалося для перших наскельних малюнків. Мала щільність деревини по відношенню до води сприяла розвитку судноплавства: починаючи від плотів і закінчуючи каравелами, які багато років робилися з дерева.
   У зв'язку з широтою поширення і простотою обробки, в багатьох культурах світу широко використовується деревина як матеріал для виготовлення як предметів побуту (меблі, посуд), так і предметів благоустрою житла.
   Особливості цвітіння деяких дерев стали загальними в культурі багатьох народів світу. Фрукти є неодмінним атрибутом майже всіх свят, як і музичні інструменти, більшість яких виготовляється з певних сортів деревини.
   Згадки про дерево зустрічається також в багатьох сучасних релігіях, в християнстві згадується Дерево пізнання Добра і Зла, Дерево Життя. Пальмова неділя, або свято Входу Господнього в Єрусалим відзначається святковим богослужінням, на яке віруючі приходять з пальмовими гілками. У Росії першою розпускається верба, тому стали використовувати гілки цього дерева і свято отримало назву Вербна неділя. У фольклорі мертве дерево, корч служить символом або притулком нечистої сили. Деревина широко застосовувалася для виготовлення релігійної символіки: ікони, ідоли та інше.
   Дерева і люди: на перший погляд нічим між собою не схожі. Але це не так. Між ними є досить багато ознак подібності, адже протягом багатовікової еволюції органічного світу рослини і люди завжди жили і живуть поруч. За цей досить нелегкий час, між ними склалися міцні зв’язки, і в деяких особливостях будови та функцій життєдіяльності, і в особливостях впливу один на одного:
по-перше, дерева мають стебло, як основну вісь, що утримує всі органи між собою, а люди хребет, як осьову частину організму, до якого прикріплюються інші частини скелету людини;
по-друге, і дерева, і люди дихають, але всім відомо, що кисень для дихання людям дають рослини, що є безпосередньою хімічною взаємодією між ними;
по-третє, і дерева, і люди потребують води, без якої клітини живого тіла  функціонувати не зможуть;
по-четверте, рух соку по дереву і рух крові в людині – це дуже подібні системи, по яких переміщаються поживні речовини, причому по висхідному і низхідному шляху, як венозна і артеріальна кров по тілу людини та мінеральні і органічні речовини по флоемі та ксилемі рослини;
по-п’яте, як дерева та інші рослини «оживають» навесні під теплим сонцем та буяють влітку, так і люди не можуть жити без сонячного тепла;
по-шосте, деревам необхідний певний субстрат (грунт), на якому вони ростуть і звідки отримують основний мінеральний склад елементів, так і людям потрібний грунт, на якому вони будують своє житло та вирощують врожаї;  
по-сьоме, за сучасними науковими досягненнями і розвитку такої галузі як біоенергетика стає зрозумілим, що якщо дерева ростуть навколо житла людини, то рано чи пізно приходять до спільного біологічного ритму і практично стають єдиною системою. Флористи впевнені, що дерева володіють значним біополем, яке впливає на людину. 
   Розглянувши деревну форму з різних аспектів, стає зрозумілим, що така проста на перший погляд рослина як дерево може мати стільки характеристик. Дерево – це диво природи зі своїми законами і властивостями.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
«Гроші з дерева» «Гроші з дерева»
 Красуля, товстянка, жирянка, монетне дерево, грошове дерево - це назви однієї і тієї ж рослини, що належить до родини товстянкових - товстянки...
Людина і рослина: що спільного? Людина і рослина: що спільного?
 Протягом багатовікової еволюції органічного світу планети рослини і люди завжди жили і живуть поруч. За цей досить нелегкий час, між рослинами...
Шануй дерево! Шануй дерево!
 За багатовікову історію розвитку людства дерева постійно супроводжували життя, так як були невід’ємною частиною людського існування....
Презентація «Молочні дерева» Презентація «Молочні дерева»
...
Рослина-верхолаз Рослина-верхолаз
З роками ці пагони повністю обплітають стовбур дерева-жертви. Вони стискають його з такою силою, що поступово врізуються в кору і душать рослину....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓