Пошук:
Автор Pavlenko | 17 января 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2567
Рубрика: Корисна інформація / Біологія людини

Які вони – нерви?

   На сьогоднішній день ні для кого вже не є таємницею те, що головний мозок людини порівнюють із комп’ютером, всі сенсорні системи із певними датчиками, які визначають, що відбувається зовні та всередині тіла і всі органи тіла та його системи органів – це прилади, які працюють злагоджено, створюючи цілісність організму. Головне, що всі ці механізми повинні бути поєднані між собою. А, що слугує з’єднуючим елементом? Звичайно, нерви, які немов проводи в нашому тілі, по яких рухається в усіх напрямках інформація. 
      Скільки ж нервів та які вони? За підрахунками вчених всередині нашого тіла десь близько 75 км нервів. І по них з великою швидкістю рухаються нервові сигнали в усі куточки тіла, тобто всі нервові імпульси проходять по нервах.
     Нерв – це структура нервової системи, яка складається з пучка нервових волокон. Пучки в основному представлені довгими відростками нейронів – аксонами. Короткими відростками – дендритами нерв закріплюється, а також наявна підтримуюча їх речовина - нейроглія. Термін «нерв» походить від лат. nervus, що означає «жила, нерв».
Периферійний нерв складається з декількох пучків аксонів, покритих оболонками зі Шванівських клітин, а також декількома сполучнотканинними оболонками: 
-ендоневрій покриває кожен мієлінізований аксон;
-кілька таких аксонів об'єднуються в пучки, вкриті периневрієм, який покриває нервові пучки, поєднує і захищає їх;
-кілька пучків, разом з кровоносними судинами і жировими включеннями, вкриті загальною оболонкою, епіневрієм, що відокремлює волокна.
Нерви поділяються на:
-чутливі (аферентні, сенсорні) - складаються з дендритів чутливих нейронів, що проводять імпульс збудження з рецептору у ЦНС; 
-рухові (еферентні, моторні) - складаються з аксонів нейронів руху, проводять імпульс з ЦНС у виконавчі органи;
-змішані, що складаються з дендритів і аксонів, які проводять імпульс у двох напрямках (з рецептора в ЦНС і навпаки).
      Нервова система – це значна сітка нервів, які пов’язують головний і спинний мозок з кожним найдальшим куточком тіла. Частина нервів, яких 31 пара, називаються спинномозковими, бо вони беруть свій початок у спинному мозку, а інша частина, яких всього 12 пар і які беруть свій початок від головного мозку, називаються черепно-мозковими.
Спинномозкові нерви виходять через маленькі отвори між хребцями з обох боків хребта. Вони мають по два нервових корінці: задній і передній. Далі нерви розгалужуються і досягають всіх частин тіла. У цих нервів є чутливі гілочки, які посилають інформацію в мозок і рухові, які надсилають інформацію м’язам. Найширший і найдовший нерв – це сідничний, його ширина біля 1,5 см. Спинномозкові нерви є змішаними.
     Отже, спинномозкові нерви відходять симетричними парами по обидва боки спинного мозку: 8 пар шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 1 куприковий. Складаються з передніх корінців - аксонів рухових нейронів і задніх - аксонів чутливих нейронів. Скупчення тіл цих нейронів утворюють спинномозкові вузли. Кожен нерв виходить із міжхребцевого отвору і розгалужується на дві гілки: спинну (тонку) та черевну (тонку). Спинні гілки іннервують шкіру і м'язи потилиці і спини, а також шкіру сідничної ділянки. Черевні гілки (за винятком ІІ-ХІ грудних нервів) об'єднуються і утворюють сплетіння: шийне, плечове, поперекове та крижове. Черевні гілки грудних нервів йдуть симетрично в міжреберних проміжках. 
      Із 12 пар черепно-мозкових нервів є і чутливі, і рухові, і змішані. Чутливі нерви отримують інформацію від органів чуттів і доставляють її в ЦНС. Рухові нерви доставляють накази ЦНС мязам і залозам. Змішані нерви поєднують функції чутливого і рухового нерва, оскільки має волокна обох типів. 
     Кожна пара черепно-мозкових нервів має свою назву і номер. Деякі з цих нервів виконують дві і більше функцій. До черепно-мозкових належать:
-І пара (чутливий) – нюховий нерв, який слугує для сприйняття запахів.
-ІІ пара (чутливий) – зоровий нерв, що передає зорову інформацію в головний мозок.
-ІІІ пара (руховий) – окоруховий.
-ІV пара (руховий) – блоковий, що відповідає за рухи очей до зовнішнього краю і вниз.
-V пара (чутливий і руховий) трійчастий нерв, що складається з трьох гілочок та забезпечує чутливість обличчя і ротової порожнини, а також жування.
-VІ пара (руховий) – відвідний, який контролює відведення ока в сторону.
-VІІ пара (чутливий і руховий) – лицьовий нерв, що відповідає за міміку, роботу слізних залоз, за смакову чутливість 2/3 язика. 
-VІІІ пара (чутливий) – переддвернозавитковий, що керує слухом і рівновагою.
-ІХ пара (чутливий і руховий) – язикоглотковий нерв, який бере участь у ковтанні, надає смакову чутливість задній частині язика. Також відповідає за чутливість глотки, м’якого піднебіння, мигдаликів.
-Х пара (чутливий і руховий) - блукаючий нерв, що працює з м’язами м’якого піднебіння, гортані, гладеньких м’язів легень, стравоходу. Також відповідає за секрецію шлунку і підшлункової залози. Надає чутливості нижнім частинам глотки та гортані.Блукаючий нерв отримав свою назву завдяки широкому поширенню по організму.
-ХІ пара (руховий) – додатковий нерв, що бере участь у рухах плечей, шиї і ковтаючи м’язів.
-ХІІ пара (руховий) – під’язиковий нерв, який керує рухами язика.
     В деяких інформаційних джерелах нерви порівнюють з електричними проводами. Нерви розгалужуються, і добираючись до куточків тіла стають надто тонкими. Діаметр деяких жилок складає половину мікрометра, що дорівнює сотій долі міліметра.
     А в деяких інформаційних джерелах роботу нервової системи порівнюють із міністерствами та виконуючими структурами. Уявімо, що ви почули, як хтось кличе вас на ім’я. Що стається у вашому мозку за цей короткий час? Від зовнішнього вуха звук досягнув до барабанної перегородки, котра затремтіла, потім кістяний молоточок ударив по коваделку, і ось, нарешті, звук торкнувся нерва і збудив його. По нерву швидко побігла до міністерства слуху відповідна депеша.
     Як тільки в цьому міністерстві дізналися, що вас кличуть, зараз же потелефонували до сусіднього міністерства руху, а звідти негайно подано розпорядження м’язам з повелінням негайно повернутись у той бік, звідки було почуто голос, а також до міністерства зору, – подивитися, котра з осіб кликала вас У результаті ви озирнулися. Увесь цей складний процес відбувся за 2 – 3 секунди. Такою дорогою окремі частини мозку з’єднані між собою телефонічною системою, тобто нервами.
     Звичайно, мозкова праця відбувається значно скоріше, ніж її можна описати словами. Не дарма працю мозку порівнюють зі спалахом блискавки. Щоправда, швидкість мозкової роботи не у всіх людей однакова. Люди менш здібні, розумово недорозвинені, думають (не завжди) повільно, здібні й розвинуті – швидко. Залежить це від того, наскільки густа і багаточленна сітка нервів між окремими «міністерствами». 
     Можете вірити, а можете, ні. Але ж без нервів, як без води: і ні туди, і ні сюди, тобто ніяка інформація без нервів передаватися не буде. 

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Головні органи безпеки організму – ніс і язик Головні органи безпеки організму – ніс і язик
 З позицій безпеки життєдіяльності особливо важливими є органи відчуття, які сприймають і сигналізують про різноманітні види і рівні небезпеки....
Нейрон – провідник в тілі Нейрон – провідник в тілі
  Нейрон, нервова клітина… Що кожен з нас про неї знає? Таємниці будови нейрона такі: ...
Чим керує язик, хто керує язиком? Чим керує язик, хто керує язиком?
 Саме головний мозок є верховним посередником у тих відношеннях, які  зв’язують язик та органи травлення. За сигналами, які надходять...
Фізіологічні властивості нервових волокон. Фізіологічні властивості нервових волокон.
... провідність – це спеціалізована функція нервових волокон. Завдяки саме їй нервові імпульси поширюються від рецепторів в ЦНС, а від неї – до...
Розробки уроків до теми “Нервова регуляція функцій організму людини” для 9 класу Розробки уроків до теми “Нервова регуляція функцій організму людини” для 9 класу
1. Будова і функції нервової системи. 2. Центральна нервова система. Будова і функції спинного мозку. 3. Будова і функції головного мозку. 4....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓