Пошук:
Автор Pavlenko | 28 апреля 2010 | Коментарів: 0 | Переглянуто 18466
Рубрика: Уроки колегам біологам / Уроки для 8 класів

Особливі ознаки Копитних тварин (у рамках шкільної програми)

Особливі ознаки Копитних тварин (у рамках шкільної програми)
Всіх Копитних тварин поділяють на парнокопитних та непарнокопитних.
Вони мають такі спільні ознаки:
- пальці закінчуються копитами;
- парнокопитні мають добре розвинені ІІ та ІV пальці;
- непарнокопитні мають добре розвинений ІІІ палець, через який проходить вісь ноги;
- парнокопитні поділяються на жуйних і нежуйних;Особливі ознаки Копитних тварин (у рамках шкільної програми)
- у плечовому поясі відсутні ключиці;
- у непарнокопитних шлунок простий, а у жуйних парнокопитних складний;
- нежуйні мають досить масивне тіло;
- у нежуйних кінцівки короткі, не здатні до швидкого бігу;
- у нежуйних бічні пальці розвинуті добре і досягають землі, а в жуйних ні;
- ікла великі, постійно наростають, корінні зуби з бугорками;
- живляться рослинною і тваринною їжею;
- у жуйних у верхній щелепі відсутні різці;
- на голові, на лобових кістках часто є роги;
- жуйні мають досить складний шлунок, пристосований до бродіння неперетравленої їжі та відригування її в рот для подальшого пережовування.

Особливі ознаки Копитних тварин (у рамках шкільної програми)

Будова шлунка жуйних тварин.

1. Рубець – складова частина шлунка, у якій їжа під впливом слини частково переварюється та бродить під дією бактерій та найпростіших. Він складає 4\5 частини всього об’єму шлунку.
2. Сітка – має сотові стінки, без залоз. Тут їжа підлягає механічній та хімічній обробці.
3. Книжка – частина, слизова оболонка якої має поздовжні складки, які утворюють вузькі камери, де їжа перетирається і перетворюється в рідку кашкоподібну масу.
4. Сичуг – залозиста частина шлунку.

Шлях їжі у жуйних парнокопитних тварин: рот – рубець – сітка – рот – книжка – сичуг – тонкий кишечник – товстий кишечник – пряма кишка.скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Зуби – важлива загальна ознака організації тварини. Зуби – важлива загальна ознака організації тварини.
Зуби адаптивно диференціювались у досить широких межах у залежності від способів добування та переробки їжі, а також захисту від ворогів. За їх...
Особливості будови зубної системи хордових тварин Особливості будови зубної системи хордових тварин
Склад, будова зубів та їх кількість у різних рядів ссавців відрізняються внаслідок адаптації до живлення різноманітною їжею....
Особливості переварювання рослинної їжі у рослиноїдних тварин Особливості переварювання рослинної їжі у рослиноїдних тварин
Головною особливістю рослинної їжі є її насиченість целюлозою – основним компонентом клітинної стінки. Для більшості тварин целюлоза недоступна, так...
Характерні особливості хижих ссавців (у рамках шкільної програми) Характерні особливості хижих ссавців (у рамках шкільної програми)
Дані матеріали допоможуть учням-восьмикласникам зрозуміти характерні особливості хижих ссавців у порівнянні з іншими тваринами....
Загальні ознаки ряду Комахоїдні (у рамках шкільної програми). Загальні ознаки ряду Комахоїдні (у рамках шкільної програми).
Дані матеріали чітко і доступно розкриють для учнів 8 класу загальні ознаки комахоїдних тварин у логічній послідовності (згідно шкільної програми)....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓