Пошук:
Автор Pavlenko | 12 июня 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2571
Рубрика: Статті

Дві тварини (павук і заєць) у назві папороті

Папоротеподібні – досить різноманітна і цікава група вищих спорових рослин. В далекому минулому вони були справжніми гігантами і складали значну частину кам’яновугільних лісів планети. На сьогодні деревовидних папоротей залишилося мало, в основному – це трав’янисті рослини, що зустрічаються в основному в лісах. Їх нараховують понад 20000 видів.
   Зовнішній вигляд папоротей характеризується ефектними листками, які у кожного з видів відрізняються певними особливостями. Наприклад, у папороті страусове перо листки нагадують пера страусів, у горянки півмісяцевої частина пластинки листка з ромбічними або півмісяцевими долями, у адіантуму венериного волосся листки тричіпірчасті і всі разом нагадують волосся жінки, у марсилії чотирилистої листки не розсічені, у папороті платицеріуму листки нагадують оленячі роги. Серед всієї різноманітності папоротей можна зустріти ще одну цікаву, яку люди назвали папороть-павук, її біологічна назва даваллія. Назва пов’язана з тим, що повзуче кореневище нагадує кінцівки павука. 
   Крім цього існує інша назва даваллії - "кроляча лапка", що пов’язана з тією ж дивною особливістю товстого повзучого кореневища, яке вкрите сріблястим пушком. Воно проростає вгору і звисає через край горщика, тому дійсно нагадує «білячі, або кролячі лапки», причому обрізати їх не можна.
   Даваллія - епіфітна папороть, не занадто примхлива і добре приживається в домашніх умовах. Батьківщиною цієї папороті є тропічні райони Полінезії, Китаю, Японії.
   Молоді листки павукової папороті яскраво-зеленого кольору, старі - жовтувато-зеленого відтінку, ажурні, розсічені на довгасті зубчасті сегменти. Темно-зелені вайї схожі на листя моркви. Протягом усього вегетаційного сезону на рослині з'являються все нові вайї, в кінці осені ріст яких припиняється і настає період спокою. Кореневище росте вільно, його майже непомітно, бо вкрите пишним листям.
   У домашніх умовах вирощуються кілька видів даваллії, наприклад, даваллія розсічена, даваллія вусоподібна, даваллія п’ятилиста та інші. Відрізняються види розміром і формою куща.
   Розмножується поділом кореневища, шматочки якого вкорінюються у вологому грунті. Рослину поділяють на частини, на кожній з яких повинні бути коріння і стебла з вайями. На волохатих коренях з'являються маленькі окремі кущики. Відрізану «лапку» непотрібно повністю закопувати в землю, бо вона почне гнити, її просто треба покласти на грунт і закріпити.
   При вирощуванні цього виду папороті можна зіткнутися з деякими проблемами: якщо листки темніють і сохнуть, то в приміщенні занадто жарко або недостатня вологість повітря; якщо листки сірувато бліді, мляві - занадто сильне сонячне освітлення; якщо листки жовтіють, в'януть, скручуються і обпадають – це означає, що в приміщенні холодно, або наявні холодні протяги, або поливається рослина холодною водою. Якщо листки жовтіють і засихають взимку - це нормально, навесні виростуть нові.
   Необхідно пам’ятати, що папороть-павук любить часте обприскування і щотижневі теплі ванни із зануренням всього горщика.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Яка вона гудзикова папороть? Яка вона гудзикова папороть?
 Папороті зустрічаються зовсім різні, але найоригінальнішою є саме круглолиста папороть, назва якої пеллея. Пеллея круглолиста –...
Папороть, що має Папороть, що має "роги"
 Платицеріум - дивовижна рослина, яка не потребує грунту і росте просто на стовбурах і гілках дерев у тріщинах кори. Цю папороть...
Яке ж воно – «Венерине волосся»? Яке ж воно – «Венерине волосся»?
  Звичайно, всі знають, хто така Венера, але яке вона мала волосся, мабуть, ніхто не бачив? Згідно з легендою, ця ніжна папороть виросла з...
Диморфізм листків у рослин. Диморфізм листків у рослин.
У рослин розрізняють диморфізм, який виявляється у всьому вигляді рослини або тільки в будові окремих органів....
Як визначити вік папороті щитника чоловічого? Як визначити вік папороті щитника чоловічого?
Вік папороті щитника чоловічого можна визначити досить просто....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓