Пошук:
Автор Pavlenko | 15 февраля 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 3777
Рубрика: Статті

Природні фільтри тіла

Вивчаючи біологію людини, ми особливу увагу надаємо вивченню видільної системи. Зі шкільної практики колеги-біологи знають, що тільки мова піде про виділення, учні обов’язково почнуть говорити про кишечник. Зі сторони травної системи це вірно, адже неперетравлені рештки виводяться саме через пряму кишку. Але рідкі продукти обміну в нашому тілі в основному виводяться через сечовидільну систему. 
Головними органами сечовидільної системи є нирки, які вважаються найкращими фільтрами для очищення крові. Такий фільтр нам необхідний також для підтримання в організмі оптимального балансу солей і води. 
Дві нирки розміщені у черевній порожнині, прилягаючи до її задньої стінки, по обидва боки від хребта. За формою нагадують біб, хоча учням більше подобається форма квасолини.
Будова нирки досить складна, але школярі засвоюють її досить швидко, так як всім стає цікаво, коли почують, що в нирках є, і піраміди, і петлі, і келихи, і чашки, і миска, і ворота. Тому з’єднати все це в єдине ціле, і з’ясувати, чому нирки є найкращим природним фільтром стає легко. 
Загальна будова видільної системи людини досить проста: дві нирки, два сечоводи (по одному від кожної), сечовий міхур і сечовидільний канал. А ось внутрішня, і тим більше, мікроскопічна – досить складна. Структурною одиницею нирки є нефрони. Їхня кількість в кожній нирці складає понад 1 мільйон. Кожен нефрон складається із ниркового тільця, яке утворене капсулою Шумлянського-Боумена та низки тонких трубочок-канальців. Природні фільтри тіла Знаходяться ці частини нефрону в корковій речовині нирки, причому поділяються на короткі, що цілком занурені в кіркову речовину і проміжні, петлі яких спускаються у зовнішню зону мозкової речовини. Отже, до складу нефрону входить капсула, в яку занурений мальпігієв клубо¬чок, що складається з 20-25 капілярів. Між стінками капсули знаходиться порожнина, від якої в корковому шарі починається звитий сечовий канадець першого порядку. Випрямляючись, він переходить у мозковий шар, утворює петлю Генле і знову повертається в коркову речовину, продовжуючись у звивис¬тий каналець другого порядку. Надалі він випрямляється і впадає в збірну трубочку. Загаль¬на довжина всіх канальців - 70-100 км, а їх поверхня складає 6 м2. 
Сама капсула Шумлянського-Боумена у вигляді двостінного келиха, тому в неї легко збирається так звана первинна сеча, утворена в результаті фільтрації крові. Вона називається первинною, тому що назад в кров ще повертаються глюкоза, солі та амінокислоти. З ниркової капсули первинна сеча надходить до першого звивистого канальця. Тут починається реабсорбція - з первинної сечі до капілярів повертаються речовини, життєво необхідні організму. З першого канальця до капілярів повертається частина води, глюкоза, амінокислоти, з петлі нефрону - вода, іони натрію, хлору та деякі інші. До другого канальця з крові активно надходять іони калію, гідрогену, складові ліків тощо. Цей процес називають секрецією. Вторинна сеча надходить у збиральну трубку нефрону. 
Піраміди, з яких складається мозкова речовина нирки, утворені саме збиральними трубочками. По них утворена сеча зливається в ниркові чашки, з них у ниркову миску, а вже з неї надходить у сечовід. Це тонка м’язова трубочка, що поєднує нирку із сечовим міхуром. У місці їхнього з’єднання розміщені спеціальні клапани, що перешкоджають зворотному току сечі, тобто назад у нирки. У нормі в сечі відсутні еритроцити, білки, амінокислоти, глюкоза. Взагалі не повертається з первинної сечі до крові сечова кислота, ліки, іони важких металів, а частково — сечовина.
Нирки густо пронизані кровоносними судинами. Вступаючи в нирку, ниркова артерія гілкується на дрібні судини, які закінчу¬ються артеріолами, що входять у капсулу нефрона. Приносна (привідна) ар-теріола в порожнині капсули розпадається на капіляри, утворю¬ючи вже згаданий мальпігієв клубочок. Клубочкові  капіляри пропускають рідину лише в одному напрямку - назовні. Потім капіляри клубочка знов злива-ються в артеріолу, яка виходить з капсули. Ця артеріола назива¬ється виносною (відвідною), по ній кров відтікає від клубочка. Діаметр привідної артеріоли більший, ніж відвідної, тому в капілярах клубочка створюється високий тиск. Під тиском крізь стінки капілярів і ниркової капсули до її порожнини фільтрується рідина, подібна до плазми крові. Цю рідину називають первинною сечею, а процес її утворення - фільтрацією. За добу в нирках утворюється 170-180 л первинної сечі.
Після виходу з капсули артеріола повторно розгалужується на капілярну сітку, густо обплітаючи звивисті канальці першого та другого порядку. Далі капіляри зливаються у вени, котрі, з'єднуючись, утворюють ниркову вену, впадаючи в нижню порожнисту вену. Отже, в нирці артерії двічі розпадаються на сітку капілярів, що несуть артеріа¬льну кров: на капіляри, створюючи мальпігієв клубочок у капсулі, й капіляри звивистих канальців.
Ввігнутий край нирки повернений до хребта, в ньому проходять кровоносні та лімфатичні судини, нерви й сечовід. Тому місце входу і виходу цих судин, нервів і сечоводів називають воротами. Кров надходить у нирки по ниркових артеріях, а виходить по ниркових венах.
Сеча, утворена нирками, скупчується у сечовому міхурі. Це еластичний м’язовий орган, що може і розтягуватися, і стискатися у залежності від кількості сечі в ньому. Бажання піти в туалет виникає лише тоді, коли сечовий міхур заповнений не до кінця, а лише на 1/3. Ось чому людина може терпіти ще значний час, поки міхур не заповниться повністю. Сигнал про ступінь заповнення поступає в ЦНС. Сфінктери сечового міхура, які беруть участь у сечовиділенні (їх 2), в нормі, відриваються лише після вказівки нервової системи. Звичайно, це порушується у хворих людей, після операційного втручання, у людей без свідомості, у дітей, під час алкогольного сп’яніння…
Нирки виконують численні функції, до яких належать: утворення сечі, підтримання необхідного балансу солей в крові, контроль кислотно-лужного балансу, регуляція кровоносного тиску, допомога в регуляції цукру в крові, участь в утворенні деяких гормонів, наприклад, еритропоетину, а також контроль діяльності еритроцитів у кістковому мозку. Щоденно нирки очищають близько 2000 літрів крові. А вся кількість крові проходить через нирки до 400 разів на день.
Сеча містить азот, фосфор, соду, сірку, магній, мідь, цинк, марганець, бор, залізо та інші речовини. Всі ці мінерали потрібні сільському господарству. Спеціальними технологіями їх можна виділяти зі стічних вод для виробництва добрив. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Екскреторні системи Екскреторні системи
 Кінцеві продукти обміну виділяються спеціальними видільними системами, які називають екскреторними. В першу чергу ці системи регулюють хімічний...
Презентація «Нирки – нефрони – сеча» Презентація «Нирки – нефрони – сеча»
...
Спрага: пити чи не пити? Спрага: пити чи не пити?
Людина та інші ссавці спрагою захищають себе від небезпечної для життєдіяльності недостачі води, тоді як на надлишкову кількість випитої рідини...
Особливості виділення продуктів обміну у тварин. Особливості виділення продуктів обміну у тварин.
Значення органів виділення у тварин полягає у видаленні з організму надлишкових речовин, що допомагає підтримувати нормальну життєдіяльність. Органи...
Розробки уроків до теми “Виділення” для 9 кл. Розробки уроків до теми “Виділення” для 9 кл.
Виділення. 1. Виділення. Регуляція кількості води в організмі. 2. Будова сечовидільної системи. 3. Функції сечовидільної системи....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓