Пошук:
Автор Pavlenko | 7 марта 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2153
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Яка вона гудзикова папороть?

Дивна в лісі є трава —
Не лопух, не кропива.
Коли хочуть щастя, влітку
Все шукають її квітку.
Хоч півсвіту обійти —
того цвіту не знайти.
(Загадка)
 
   Із такої загадки починалося вивчення папоротеподібних рослин у загальноосвітній школі. Адже багато людей знають легенду про цвіт папороті у ніч на Івана Купала. Учні, вивчивши життєвий цикл цих рослин, чітко розуміють, що папороті не цвітуть. В історичних джерелах повідомляється, що без папоротеподібних рослин життя на землі було б значно нуднішим. Ареал їхнього місця зростання - ліс, тому кожен раз, коли захочеться помилуватися папороттю, лісу поруч може не бути. Тому й стали люди вирощувати папороті на присадибних ділянках, на дачах та в кімнатних умовах. 
   Папороті зустрічаються зовсім різні, але найоригінальнішою є саме круглолиста папороть, назва якої пеллея. Пеллея круглолиста – вічнозелена і досить декоративна папороть. Батьківщиною її є Нова Зеландія і південно-східна Австралія. В Англії за округлі жорсткі листочки її прозвали «гудзиковою папороттю». Крім такої назви пелею називають ще «кнопковою папороттю». Відомо близько 80 видів, широко поширених в помірних, тропічних і субтропічних зонах всіх материків. Найчастіше зустрічається на Американському континенті.
   За розмірами круглолиста папороть невисока рослина, всього десь 30 см заввишки, з неглибокою кореневою системою.Яка вона гудзикова папороть? Вайі темно-зелені, з почергово розташованими округлими шкірястими листочками. Черешки опушені або покриті дрібними лусочками. Соруси знаходяться уздовж жилок і прикриті загорнутими краями листочків. 
   Пеллея неприхотлива до вирощування, так як не потребує надмірної вологості, як інші представники папоротеподібних. Яка вона гудзикова папороть? Їй краще не вологе, а сухе повітря, що спрощує догляд. Вона також не вимагає обприскування. Крім того, пеллея круглолиста - добре відома горшкова рослина, яка зайняла своє місце серед озеленення приміщень. Листя в сприятливих умовах можуть виростати дуже довгими, тому використовуються пеллеї також як ампельні рослини.
   Отже, пеллею зовсім нескладно вирощувати, на відміну від інших папоротей. У період вегетації «гудзиковій папороті» корисне слабке підживлення один раз в 3-4 тижні. Взимку її можна утримувати в світлому провітрюваному приміщенні при температурі 12-15°С, але вона не любить жаркого повітря квартири.
   Розмножується пеллея поділом куща. При пересадці вона не хворіє, однак не любить холодного сирого грунту. Із шкідників її найбільше полюбляють щитівки.
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Пеперомія – «рослина-перчина»?! Пеперомія – «рослина-перчина»?!
 ...своє місце зайняла цікава розлога рослина з красивими міцними листками, чим має надзвичайно привабливий вигляд. Її назва пеперомія в...
Папороть, що має Папороть, що має "роги"
 Платицеріум - дивовижна рослина, яка не потребує грунту і росте просто на стовбурах і гілках дерев у тріщинах кори. Цю папороть...
Яке ж воно – «Венерине волосся»? Яке ж воно – «Венерине волосся»?
  Звичайно, всі знають, хто така Венера, але яке вона мала волосся, мабуть, ніхто не бачив? Згідно з легендою, ця ніжна папороть виросла з...
Розробки уроків до теми “Вищі спорові рослини” (7 кл.) Розробки уроків до теми “Вищі спорові рослини” (7 кл.)
Вищі спорові рослини 1. Загальна характеристика вищих спорових рослин. 2. Середовища існування. Пристосувальні риси будови і процесів...
Як визначити вік папороті щитника чоловічого? Як визначити вік папороті щитника чоловічого?
Вік папороті щитника чоловічого можна визначити досить просто....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓