Пошук:
Автор Pavlenko | 15 февраля 2016 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2903
Рубрика: Корисна інформація / Рослинний світ

Милує очі цвіт жасмину

   Кожен учень нашої школи має можливість спостерігати неповторне цвітіння куща жасмину, який щовесни розцвітає у внутрішньому дворі і численними квітучими гілками ніжно стукає у вікно на першому поверсі.
   Понад 20 років квітне жасмин на очах всіх, хто не байдужий до природної краси, але, на жаль, не всі знають про цю привабливу і запашну рослину. Де вона взялася на Україні, які назви ще має, якими особливостями розвитку характеризується? Адже кущі жасмину ростуть здавна на багатьох українських подвір’ях та присадибних ділянках. Саме завдяки своїй надзвичайній красі жасмин завоював серця багатьох садівників. Жасмин також отримав дуже широке застосування в ландшафтному дизайні. 
   Дійсно, що ж це за рослина – жасмин садовий? 
   У дикій природі жасмин поширений у Північній Америці, Європі та Східній Азії. За різними даними в природі налічується понад 50 видів, а в культурі виведено велику кількість сортів цієї рослини.
   Садовий жасмин має інші назви - ясмин, чубуковець, чубушник, але ми звикли в основному називати його саме жасмином. Крім того, можна почути ще назву філадельфус, за його латинською назвою «рhiladelphus», так як отримана вона на честь царя Єгипту Птолемея Філадельфа, а чубушником його називають тому, що з його міцної деревини з м'якою серцевиною робили чубуки і мундштуки для курильних люльок. В Індії жасмин називали «місячним світлом кохання», дівчата прикрашали ним своє волосся і використовували в косметиці. І взагалі, жасмин на сході вважається королем квітів, адже його назва походить від перського слова «ясмин» - «запашна квітка». Тому в Індії та багатьох країнах Південно-Східної Азії він символізує молодість і красу, квіти жасмину служать частиною весільного убору нареченої.
  Багато віршів про цю рослину написано, багато легенд складено. Згідно з однією з них хрестоносці привезли саджанець рослини одному італійському герцогу, якого настільки полонив аромат і вид чагарнику, що він заборонив садівнику давати пагони жасмину кому-небудь. Але садівник закохався в прекрасну дівчину, якій, на знак вічної любові, подарував букет з квітучих гілок цієї рослини. 
   Численні, відносно тонкі стовбурці жасмину вкриті тонкою сірою корою, хоча у молодих пагонів вона переважно коричнева і легко відшаровується. Деревина тверда, серцевина широка. Листки прості від 2 до 7 см завдовжки, за формою трохи видовжені, яйцеподібні або широкояйцеподібні. 
   Квіти в основному запашні, люди вважають, що вони мають солодкуваті пахощі. Даний запах пов'язаний із наявністю ефірної олії. Віночок напівмахровий або махровий. Зібрані квіти в китицевидні суцвіття, які формуються на кінцях молодих пагонів. Рослина краще і пишніше росте на відкритих сонячних ділянках, а у тіні квітки утворюються досить дрібні, і пагони занадто витягуються. Плід – три-, або п'ятигранна коробочка з дрібним насінням. 
   Жасмин садовий зимостійка рослина, проте все залежить від кліматичних умов зростання. Наприклад, якщо в сувору зиму кущ дуже потерпить від морозів, то загине тільки його наземна частина, і при правильному обрізуванні навесні, Милує очі цвіт жасмину рослина швидко відновить свою декоративність, завдяки потужній кореневій системі. Жасмин досить добре переносить тінь, що значно полегшує його вирощування. Втім, сонячні місця для нього краще, тому саме там він може цвісти в найбільш повному обсязі.
   На думку вчених часто садовий чагарник з чудовими гронами квітів називають жасмином завдяки вираженому аромату. Він тільки пахне як справжній жасмин, але натуральний жасмин - тропічна ліана, найчастіше вирощується в кімнатних умовах. Перші згадки про запашний жасмин знайдені ще в давньоєгипетських папірусах.
   Для того, щоб рослина була красивою, розлогою і пишноквітучою, її краще висаджувати восени, а не навесні. Рослина дуже погано переносить посуху, якщо їй не вистачає вологи, то першими реагують листки, які втрачають тургор і повисають. 
Жасмин - відмінний медонос, мед з його нектару відрізняється специфічним ароматом і смаком. Він корисний при перевтомі і хронічній втомі. Знімає головний біль, депресію та нормалізує сон.
   Аромат жасмину садового часто використовується у виготовленні зборів для чаю. Квіти жасмину краще збирати в жарку погоду, коли концентрація аромату досягає свого максимуму. При додаванні в чай висушена квітка розпрямляє свої пелюстки, випромінюючи дивовижний аромат літа. 
   Різні частини рослини жасмину містять різноманітний перелік біологічно активних речовин, серед яких бензойна, саліцилова, мурашина кислоти, сесквітерпени, трітерпени, кетони, таніни, феноли, лактони та інші. Квітки містять бензиловий спирт, бензілацетат, ліналоол, жасмон та індол. Також виявлено флавоноїди, алкалоїд жасмінін, урсолова кислота, а в насінні – олія.
   Ефірна олія жасмину характеризується насиченим і вражаючим запахом, а її виробництво - це досить складна і копітка робота. Квіти для олії збирають вручну перед сходом сонця, а її вихід із зібраної сировини дуже маленький - на вироблення 1 кг жасминової олії йде 1 т сировини! Отримують її шляхом парової перегонки і за виглядом являє собою густу субстанцію, що нагадує темний мед, який приємно пахне. Цей запах дуже стійкий і вже довгі роки є основою для безлічі духів кращих світових брендів. 
   Ефірна олія жасмину вважається одним з лідерів серед інших ароматичних і ефірних масел, що повсюдно використовується в ароматерапії, а також у парфумерній промисловості.
   Вважається, що ароматичне масло, виготовлене з жасмину, впливає на людський організм з трьох сторін: ментальної (енергетичної), фізіологічної (тілесної) і психічної (емоційної). Вчені помітили, що жасминовий запах тонізує і збуджує функції головного мозку, стимулює творчість, народження оригінальних ідей. Також він зміцнює почуття власної гідності, відчуття благополуччя, допомагає адаптуватися до незнайомої обстановки.

скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
Чому м'ята перцева? Чому м'ята перцева?
 М’ята перцева названа так за свої гострі та освіжаючі властивості. Її ефірна олія, якої до 2,5% у сушеному листі, в основному складається з...
Квіти приємного аромату - бузок Квіти приємного аромату - бузок
 У культурних форм квіти бузку мають різнокольоровий відтінок: білі, рожеві, синьо–лілові, блакитні, пурпурові, фіолетові......
Звідки в Україні чорнобривці? Звідки в Україні чорнобривці?
 Майже всюди до самих осінніх приморозків цвітуть ці, виспівані у піснях та народному фольклорі, квіти. Таке враження, що вони росли завжди у...
Квіти… їстівні?! Квіти… їстівні?!
 З історичних джерел відомо, що тисячі років назад квіти почали використовувати в кулінарії. У VII ст. японці придумали ритуал - підносити один...
Сон рослин Сон рослин
Спостерігаючи за рослинами тривалий час можна з впевненістю сказати, що одні рослини є вісниками сходу сонця, а інші – вісниками заходу....
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓