Пошук:
Автор Pavlenko | 26 февраля 2015 | Коментарів: 0 | Переглянуто 2385
Рубрика: Корисна інформація / Біологія людини

Сусіди по травленню

   Ми неодноразово чуємо вислови «Жити, щоб їсти» або «Їсти, щоб жити», що є предметом давніх спорів між людьми, відстоюючи кожен свою правоту.  Якщо заглянути у далеке минуле розвитку органічного світу, то стає зрозумілим, що перші живі організми, для того щоб вижити, засвоювали певні речовини з довкілля. Рот, як складова частина травної системи, з’явився набагато пізніше. Тому спірне питання «їсти, щоб жити» було першим, а ось «жити, щоб їсти» - це вже до функцій і значення травлення відноситься лише дотиково, в основному це стосується поглядів на життя, а не біологічної науки.
    З’їдена їжа проходить багато етапів її обробки в травній системі, причому на кожному етапі відбувається щось своє. Звернемося ще до одного вислову людства «Набити свій живіт», що означає поїсти, наїстися, наповнити шлунок. Можливо шлунок є основним? Звичайно, так вважати непотрібно, бо кожен орган травної системи нерозривно пов’язує її в єдине ціле. А ось шлунок важливий тим, що він начебто кухонний комбайн, який збирає та вміщає їжу в собі, перемішує, сприяє частковому розщепленню і переміщає далі. Він готує їжу до наступних етапів травлення. 
   Дуже важливе значення має те, які органи розміщені зі шлунком по сусідству. До них належать печінка, підшлункова залоза і тонкий кишечник, першою найближчою складовою частиною якого є дванадцятипала кишка. Всі вони працюють злагоджено та з однією метою – переварити їжу і отримати з неї поживні речовини для нормальної життєдіяльності. 
Шлунок – це великий, відносно інших органів тіла, м’язовий мішок, в якому зберігається певний час з’їдена і випита їжа. Внутрішня оболонка має досить багато складок, що вкриті слизовою оболонкою. Одні клітини виробляють слиз, інші – кислоту, наступні ферменти. Стінка шлунка товста, самих м’язів декілька шарів: поздовжні, колові, косі. На вході у шлунок і на виході з нього наявні сфінктери – кільцеподібні м’язи, що регулюють надходження їжі із одного відділу в інший і особливо не дозволяють повертатися у зворотному напрямку. Сфінктер, який розміщений на межі стравоходу і входу в шлунок носить назву кардіальний (так як знаходиться близько до серця, яке з лат. cor), а сфінктер на межі шлунка і 12-палої кишки – пілоричний (так як це місце з’єднання носить назву з лат. pylorus).  Через перший сфінктер у шлунок надходить пережована у ротовій порожнині і проковтнута їжа, а через другий виходить частково переварена їжа – хімус. 
   В деяких посібниках можна зустріти, що шлунок своєю формою нагадує музичний інструмент – волинку. 
   1 сусід. Підшлункова залоза виробляє підшлунковий сік, який часто називають панкреатичним, від латинської назви залози. Цей орган виконує дві важливі, але досить різноманітні функції. Вона є складовою частиною не лише травної системи, але й ендокринної. Яка з них головна: питання також спірне. Завдяки її травному панкреатичному соку відбувається повне переварювання їжі, тому хімус перетворюється на хілус. І вже після цих процесів у тонкому кишечнику здійснюється всмоктування поживних речовин у кров. 
   2 сусід. Печінка – найбільший і найважчий орган тіла, що виконує багато життєво важливих функцій в організмі, а для травлення виробляє жовч. Для цього поруч з печінкою, нерозривно з нею пов’язаний, знаходиться жовчний міхур. Він збирає і зберігає жовч між прийомами їжі, а в процесі травлення направляє її у 12-палу кишку. Надходження жовчі до дванадцятипалої кишки починається за 5-10 хвилин після вживання їжі і триває 6-8 годин. Жовч складається з води, мінеральних солей, слизу, ліпідів, жовчних кислот і жовчних пігментів, що надають їй жовтозеленого кольору. Вона підсилює перистальтику кишечнику, сприяє виділенню соку з підшлункової залози, підвищує активність травних ферментів кишечнику, полегшує розщеплення жирів, подрібнюючи їх великі краплини.
   Печінка – досить працелюбний орган, у її клітин – гепатоцитів – дуже багато роботи. По-перше, вони виробляють жовч, а потім можуть перетворювати одні речовини в інші, наприклад, жири у цукор. 
   Печінка також виробляє речовини, які необхідні для згортання крові, руйнує кров’яні клітини, особливо еритроцити, із яких видаляє залізо. Потім це залізо, разом із вітамінами А,Д та іншими корисними речовинами, зберігаються в печінці. 
Із кишок та селезінки кров обов’язково поступає у печінку, тут вона фільтрується, отже очищається, і надходить в усі частини тіла. Токсичні та отруйні речовини перетворюються в менш шкідливі і потім виводяться з сечею, тобто - це бар’єрна функція. Річ у тім, що не всі речовини, які надійшли в кров по капілярах кишечнику, є корисними. Потрапивши з ворітної системи печінки до гепатоцитів, шкідливі речовини зазвичай знешкоджуються, а продукти їх розщеплення виводяться разом з жовчю в кишечник. У печінці також розщеплюються продукти розпаду зруйнованих еритроцитів, утворюючи жовчні пігменти.
   Клітини печінки здатні до регенерації, що для людини це досить важливо. Завдяки цьому печінка може відновлюватися в розмірах, при видаленні якоїсь її частини. 
   3 сусід. 12-пала кишка – початковий відділ тонкого кишечника людини, розміри якого декілька метрів. Але ця кишка невелика, її розміри становлять 12 пальців людини, в середньому … см. Її форма у вигляді букви С. В неї відкриваються протоки від підшлункової залози і жовчного міхура. Тому, хімус, завдяки обробці жовчі та панкреатичного соку перетворюється у рідину хілус, схожу на молочний сік, і стінки кишечника легко всмоктують поживні речовини.
   У певному місці черевної порожнини шлунок та його сусідів фіксує серозна оболонка – очеревина (брюшина). Якщо в шлунку і кишечнику відсутня їжа, ми можемо почути їхній «голос» у вигляді бурчання. 
скачать dle 10.3фильмы бесплатно


Подібні публікації:
"Трубопровід життя"
 Травну трубку можна порівняти із звичайним трубопроводом чи механізмом якоїсь техніки, що працює на паливі. Тільки виникає одне питання: ...
«Двері в наше життя» «Двері в наше життя»
 Процес травлення починається вже з першого укусу: рот відкривається - губи відчувають дотик їжі - різці відкушують шматочок - язик проштовхує...
Складність ковтання Складність ковтання
 Тривалість ротової і глоткової фази становить всього 1-2 секунди, причому глоткова фаза неможлива без присутності в роті їжі, слини або іншої...
Значення жування в травленні Значення жування в травленні
 Жування забезпечує якість первинної обробки їжі і визначає час перебування її в ротовій порожнині та в загальному здійснює рефлекторні впливи...
Всі розробки уроків до теми “Харчування і травлення” для 9 класу. Всі розробки уроків до теми “Харчування і травлення” для 9 класу.
Всі розробки уроків до теми “Харчування і травлення” для 9 класу. 1. Енергетичні потреби організму. 2. Типи поживних речовин. Практична робота №5...
Навігація ↓
Реклама ↓
Статистика ↓
bigmir)net TOP 100

free counters
Реклама ↓
На сайті знайшли ↓